Μια προεκλογική «Παρασκευή για το μέλλον»

29 09 2021 | 09:16

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η γνωστή νεαρή ακτιβίστρια από τη Σουηδία ήταν παρούσα στο Βερολίνο την ώρα που χιλιάδες παιδιά διαδήλωναν για το περιβάλλον, εκεί όπως και σε πολλές άλλες γωνιές του πλανήτη, καθώς οι «Παρασκευές για το Μέλλον» δείχνουν να αποκτούν ξανά τη δυναμική που είχαν προ πανδημίας.

Το ζήτημα της κλιματικής καταστροφής συζητήθηκε μεν αρκετά στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία, αλλά είναι αμφίβολο αν οι ψηφοφόροι πήραν επαρκείς και κατανοητές απαντήσεις για το πώς ακριβώς επιδιώκει το κάθε κόμμα να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο, που το περασμένο καλοκαίρι έδειξε κάποιες φονικές του επιπτώσεις και στη Γερμανία. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που ακόμα και τρεις μόλις ημέρες πριν τις εκλογές πολλοί ψηφοφόροι δεν είχαν αποφασίσει για την προτίμηση τους και αρκετοί συνέχιζαν να αμφιβάλλουν ακόμα και για το αν έχει νοήμα η συμμετοχή τους σε αυτή τη διαδικασία.

Η συμμετοχή της νεολαίας ήταν μεγάλη. Ισως αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι πολλά από τα παιδιά λίγο κάτω από τα 18, αισθάνονται θυμωμένα για το γεγονός ότι σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν. Κάτι που θα ήθελε σίγουρα η επικεφαλής των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία και συμμετείχε στην ανάλογη συγκέντρωση στην Κολωνία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως στις νεώτερες ηλικίες οι Πράσινοι κερδίζουν ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από το μέσο όρο τους.

Η Τούνμπεργκ ζήτησε από όσους έχουν δικαίωμα ψήφου να μην το χαρίσουν, αν και όπως είπε η ψήφος δεν αρκεί και οι πορείες στους δρόμους και η πίεση προς την πολιτική θα πρέπει να συνεχιστούν. Διευκρίνισε πάντως ότι κανένα από τα κόμματα δεν έχει ένα πρόγραμμα που να ικανοποιεί πλήρως τα αιτήματα των «Fridays for Future».

Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Λουίζα Νόιμπαουερ, που θεωρείται η επικεφαλής του κινήματος στη Γερμανία και επέμεινε ότι «η πίεση από το δρόμο» πρέπει να συνεχιστεί, όσο τα κόμματα δεν παίρνουν σοβαρά το κλιματικό πρόβλημα.

 

 

24 Σεπτεμβρίου 2021

Euractiv