Μητσοτάκης: Επιτάχυνση των ΑΠΕ και της αποθήκευησης για να γίνει η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής - Εφικτή μια "δημιουργική" λύση για ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα με βάση το διεθνές δίκαιο

Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα, αλλά ταυτόχρονα και μια ευκαιρία για τη χώρα μας, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να γίνει η Ελλάδα πρωταγωνίστρια το 2030 στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Προκειμένου να συμβεί αυτό, θα συνεχιστεί η στροφή προς τις ΑΠΕ που ξεκίνησε την προηγούμενη τετραετία και θα εντατικοποιηθεί με στόχο να φτάσουν το 80% της ηλεκτροπαραγωγής ως το 2030.

 

Μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα επιτρέψει και τη μείωση των εισαγωγών, οι οποίες πέρυσι έφτασαν σε αξία τα 7 δισ. ευρώ στην περίπτωση του φυσικού αερίου. "Πρόκειται για μια εξάρτηση οικονομική και γεωπολιτική, άρα οφείλουμε να παράγουμε δική μας ενέργεια", σχολίασε.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι όσο η αποθηκευση ενέργειας προχωρά, θα αξιοποιούνται στο μέγιστο οι ΑΠΕ και αυτό περιλαμβάνει μικρά ή μεγάλα συστήματα αποθήκευσης που ήδη επιδοτούνται. Ο πρωθυπουργός στάθηκε επίσης στα προγράμματα Εξοικονομώ που έχουν μεγάλη ανταπόκριση και τόνισε ότι η πράσινη πολιτική είναι κοινωνική πολιτική, καθώς προσφέρει φθηνή ενέργεια. Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης είπε ότι 11.000 σταθμοί φόρτισης θα χωροθετήσουν στα επόμενα χρόνια, ενώ προσπάθειες γίνονται και για νέα λεωφορεία και πράσινα ταξί.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο χωροταξικό και τον πολεοδομικό σχεδιασμό. "Δεν θα καταστρέψουμε τα νησιά και τα βουνά μας στο βωμό μιας άναρχης ανάπτυξης", σχολίασε.

Τέλος, σχετικά με τις διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας όσον αφορά την έκταση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην ιστορία αν έχουμε την ευκαιρία να τη διαμορφώσουμε. Η παγωμένη αυτή διαφορά μπορεί να μετατραπεί σε δημιουργική λύση. Είμαστε υπέρ μιας διευθέτησης στη Χάγη με βάση το δίκαιο της θάλασσας". 

 

 

σ