Μπίσκας: Τα διάφορα σενάρια για το κέρδος των μονάδων με μπαταρίες ως το 2030.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την εξέλιξη του κέρδους των μονάδων ΑΠΕ με μπαταρίες στη δεκαετία που διανύουμε παρουσίασε σήμερα στο συνέδριο Renewable & Storage Forum ο Παντελής Μπίσκας, καθηγητής ΑΠΘ.

Αρχικά, ο κ. Μπίσκας ανέλυσε τη λειτουργία των ΑΠΕ στο μοντέλο target model κατά τις πρώτες ημέρες.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για μια διαφορετική στρατηγική προσφορών των παραγωγών, ενώ παρουσιάζονται σημαντικά υψηλές τιμές εκκαθάρισης της ανοδικής ενέργειας εξισορρόπησης στα επίπεδα των 90-200 ευρώ/μεγαβατώρα. 

Επίσης, υπάρχουν σημαντικά χαμηλές τιμές εκκαθάρισης της καθοδικής ενέργειας εξισορρόπησης σε επίπεδα αρνητικών τιμών ή θετικών έως 35 ευρώ/μεγαβατώρα, υψηλότερο κόστος εφεδρειών σε επίπεδα 2,3-2,5 ευρώ/μεγαβατώρα και υψηλότερο κόστος οικονομικής ουδετερότητας ΑΔΜΗΕ σε επίπεδο 6,5-7 ευρώ/μεγαβατώρα. Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί ΑΠΕ δεν υπόκεινται σε χρεώσεις λογαριασμών προσαυξήσεων όπου επιβαρύνονται αποκλειστικά οι προμηθευτές.

Ο καθηγητής παρουσίασε παράλληλα και συγκεκριμένες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της κάλυψης φορτίου και εφεδρειών φέτος και το 2030 με βάση τις προβλέψεις του ΕΣΕΚ.

Επίσης, ο κ. Μπίσκας ανέλυσε την οικονομική βιωσιμότητα των μονάδων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες. Ως παράδειγμα έφερε τη λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 10 μεγαβάτ με αποθήκευση και το πως επιμερίζονται τα διάφορα έσοδα και έξοδα. 

Σύμφωνα με τα πορίσματα, η επένδυση αρχίζει να γίνεται δελεαστική από το 2026 αναλόγως και του επιπέδου στήριξης του μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος. Όσο αυξάνεται η στήριξη αυτή, τόσο νωρίτερα έρχεται η ημερομηνία όπου η επένδυση γίνεται ελκυστική.

Στον παρακάτω πίνακα εμφανίζεται το ετήσιο καθαρό κέρδος λειτουργίας των μπαταριών στα διάφορα σενάρια:

δ

Αντίστοιχα, στον εξής πίνακα εμφανίζονται τα έσοδα του σταθμού από τις διάφορες πηγές:

δ

 

 

 

13 Νοεμβρίου 2020

energypress