Να αυξηθεί κατά 150 Μεγαβάτ η ισχύς των αιολικών στους διαγωνισμούς του 2020 γνωμοδοτεί η ΡΑΕ – Στο ίδιο πνεύμα και το ΥΠΕΝ.

Καθοριστική για την επίτευξη των στόχων της χώρας θεωρεί η ΡΑΕ τη δημοπράτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ισχύος ΑΠΕ τα προσεχή έτη και προς τούτο με γνωμοδότησή της που έχει πάει ήδη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (βλέπε στα συνοδευτικά αρχεία), προτείνει να αυξηθεί η ισχύς των διαγωνισμών για αιολικά πάρκα το 2020 στα 450MW (από 300ΜW που προβλέπονται σήμερα), συν βεβαίως το όποιο τυχόν υπόλοιπο ισχύος «περισσέψει» από το 2019.

Στην κίνηση αυτή η Αρχή προχωρά αξιολογώντας το αυξημένο ενδιαφέρον της τελευταίας περιόδου και ανταποκρίνεται, προφανώς, στις ανάγκες της αγοράς. Η απόφασή της ωστόσο είναι ταυτόχρονα συντονισμένη και με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο μάλιστα προσδοκά, μετά τους διαγωνισμούς που είναι προγραμματισμένοι για τις 12 Δεκεμβρίου (βλέπε εδώ την προκήρυξη της ΡΑΕ), να γίνει σύντομα, ει δυνατόν στο πρώτο δίμηνο, ο πρώτος διαγωνισμός του 2020. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες της υποστελεχωμένης ΡΑΕ να ανταποκριθεί.

Σε κάθε περίπτωση το ΥΠΕΝ επιδιώκει οι πρώτοι διαγωνισμοί ανά τεχνολογία να γίνουν πριν τον κοινό διαγωνισμό (αιολικά και φωτοβολταϊκά μαζί) που προγραμματίζεται περί τον Απρίλιο. Σε ότι αφορά τη διατιθέμενη ισχύ, οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι το ΥΠΕΝ θα υπογράψει σύντομα την τροποποίηση της υφιστάμενης Υπουργικής Απόφασης αποδεχόμενο τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ και αυξάνοντας την ισχύ των αιολικών για το 2020 από 300 Μεγαβάτ σε 450 Μεγαβάτ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι φορείς της αιολικής αγοράς φέρονται διατεθειμένοι να ζητήσουν την αύξηση της δημοπρατούμενης δυναμικότητας και για τον κοινό διαγωνισμό, σε επίπεδα υψηλότερα από τα 500 Μεγαβάτ που προβλέπει η υφιστάμενη Υπουργική Απόφαση.

 

 

10 Δεκεμβρίου 2019

energypress

Συνοδευτικα Αρχεια