Νέα ανοδική πίεση στις τιμές των φωτοβολταϊκών λόγω των αυξημένων ναύλων στα φορτία από Κίνα

23 06 2021 | 09:18

Οι ναύλοι έρχονται να προστεθούν ως ένα ακόμη αυξημένο κόστος για την αγορά των φωτοβολταϊκών, μετά από τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον τελευταίο μήνα οι ναύλοι για μεταφορά φορτίων από την Κίνα προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 35%, ενώ οι αντίστοιχοι από Κίνα προς τη Μεσόγειο κατά 15%.

Σύμφωνα με το Platts, ο κλάδος των φωτοβολταϊκών βίωσε μια μείωση κόστους 80% από το 2010 ως το 2020, αλλά πλέον έχει φτάσει σε ένα σημείο ισορροπίας με μάλλον αυξητικές τάσεις.

Στο μεταξύ, οι μετοχές των εταιρειών φωτοβολταϊκών έχουν υποχωρήσει κατά 18% φέτος εξαιτίας του αυξημένου κόστους, όπως τονίζει η Financial Times.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του US Solar Fund, οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών μεταφράζονται σε άνοδο του κόστους νέων εγκαταστάσεων κατά 20%, άρα επιστροφή στα επίπεδα προ δύο ετών.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι αναλυτές όπως της Citigroup περιέκοψαν τις εκτιμήσεις τους για τις εγκαταστάσεις φέτος διεθνώς κατά 3,3% στα 145 γιγαβάτ.

Τέλος, ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στην Κίνα το 40% της παραγωγής πολυπυριτίου λαμβάνει χώρα στην περιοχή Ζινζιάνγκ, όπου φημολογείται ότι χρησιμοποιείται καταναγκαστική εργασία. Πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης ενάντια στη συγκεκριμένη παραγωγή θα έχει πιθανώς ακόμα πιο έντονες επιδράσεις στο κόστος των φωτοβολταϊκών.

 

 

23 Ιουνίου 2021

energypress