Νέα αρχιτεκτονική στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής

23 08 2021 | 09:58

Σε διαδικασία πλήρους αναδιάταξης βρίσκεται το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, με το φυσικό αέριο να επιβεβαιώνει τον ρόλο του ως το κύριο μεταβατικό καύσιμο που θα οδηγήσει στην περαιτέρω ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Την ίδια στιγμή, ο ρυπογόνος και ασύμφορος λιγνίτης, συνεχίζει να υποχωρεί ως μερίδιο, έστω και εάν όπως φάνηκε στην πρόσφατη κρίση διατηρεί την αναγκαιότητά του ως στρατηγική εφεδρεία της χώρας, ιδίως σε ακραίες συνθήκες, που δυστυχώς τείνουν να γίνουν κανόνας στο νέο περιβάλλον της κλιματικής αλλαγής. 

Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνουν πλήρως τα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρισμού ΑΔΜΗΕ για τον μήνα Ιούλιο, όταν και οι μονάδες φυσικού αερίου κάλυψαν το 43% της συνολικής παραγωγής, αποτελώντας τον στυλοβάτη της αγοράς. Σημαντική βεβαίως ήταν και η συνεισφορά των ΑΠΕ, τόσο των μονάδων του συστήματος όσο και των μικρών φωτοβολταϊκών που είναι ενταγμένα στο δίκτυο, που κάλυψαν το 27% της παραγωγής. Καθώς η διαδικασία της ενοποίησης των περιφερειακών αγορών συνεχίζεται, σημαντικός παραμένει ο ρόλος των εισαγωγών που κάλυψαν το 13% των αναγκών του ηλεκτρικού συστήματος, ενώ λόγω εποχής μειωμένη εμφανίζεται η παραγωγή των υδροηλεκτρικών που έφτασε στο 9%. 

Η μεγαλύτερη αλλαγή ωστόσο αφορά στο πάλαι ποτέ κραταιό καύσιμο του εγχώριου συστήματος, τον λιγνίτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, ο λιγνίτης τον Ιούλιο κάλυψε μόλις το 8% της παραγωγής, όταν μόλις πριν λίγα χρόνια κάλυπτε πάνω από το 50% της παραγωγής. Είναι σαφές ότι πλέον ο λιγνίτης όχι μόνο για περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους έχει καταστεί ασύμφορος και για το λόγο αυτό έχει περιοριστεί σημαντικά το μερίδιό του.

Παρόμοια είναι η εικόνα που δίνουν τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ σε ορίζοντα 7μήνου (Ιανουάριος – Ιούλιος 2021). Το φυσικό αέριο κάλυψε το 36% της παραγωγής, οι ΑΠΕ (συστήματος και παραγωγή στο δίκτυο) το 32%, τα υδροηλεκτρικά το 11%, οι λιγνιτικές μονάδες το 11% και οι εισαγωγές το 10%. 

Ως προς τα μερίδια αγοράς των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής για τον Ιούλιο, η ΔΕΗ βρίσκεται στο 57,6%, στο οποίο εάν αθροιστούν και οι μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης αυξάνεται στο 66,2%, η Elpedison βρίσκεται στο 11,7%, η Mytilineos στο 9,4%, ο ΗΡΩΝ στο 6,5% και η Κόρινθος Power (Mytilineos και Motor Oil Hellas) στο 6,1%. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος τον Ιούλιο, καταγράφηκε σημαντική αύξηση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, της τάξης του 14,1% γεγονός που αποτυπώνει μεταξύ άλλων και την επιστροφή της ελληνικής αγοράς σε κανονικούς ρυθμούς μετά την πανδημία. Η αύξηση της ζήτησης προέρχεται σε ποσοστό 14,5% από το δίκτυο και σε ποσοστό 9,2% από τους πελάτες υψηλής τάσης (ενεργοβόρες βιομηχανίες). Σε ορίζοντα 7μήνου ωστόσο η αύξηση στη ζήτηση είναι μικρότερη και φτάνει το 2,9%.

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

 

 

22 Αυγούστου 2021