Νέα Επίτροπος Ενέργειας η Kadri Simson και συντονιστής του European Green Deal ο αντιπρόεδρος Frans Timmermans.

11 09 2019 | 09:09

Τον καταμερισμό των ευρωπαϊκών χαρτοφυλακίων ανακοίνωσε η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στα ενεργειακά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Frans Timmermans από την Ολλανδία αναλαμβάνει να συντονίσει το έργο του European Green Deal (Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία), ενώ ταυτόχρονα στην ευθύνη του θα είναι ο συντονισμός της κλιματικής πολιτικής, υποστηριζόμενος από την Γενική Διεύθυνση για την Κλιματική Δράση.

Επίτροπος Ενέργειας αναλαμβάνει η Kadri Simson από την Εσθονία με πολυετή εμπειρία στο Κοινοβούλιο της χώρας της και στο Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Υποδομών, ως Υπουργός.

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία η εκλεγείσα πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Επιθυμώ η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία να αποτελέσει το σήμα κατατεθέν της Ευρώπης. Η συμφωνία αυτή πηγάζει από τη δέσμευσή μας να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο. Υπαγορεύεται επίσης από μια μακροπρόθεσμη οικονομική επιταγή: όσοι ενεργούν πρώτοι και ταχύτερα, θα είναι εκείνοι που θα αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες από την οικολογική μετάβαση. Επιθυμώ η Ευρώπη να είναι πρωτοπόρος. Επιθυμώ η Ευρώπη να εξάγει εμπειρογνωμοσύνη, τεχνολογίες και ορθές πρακτικές.»

9
Frans Timmermans

Το νέο Σώμα των Επιτρόπων θα διαθέτει οχτώ αντιπροέδρους, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας (Γιοζέπ Μπορέλ). Οι αντιπρόεδροι θα είναι αρμόδιοι για τις κορυφαίες προτεραιότητες που διατυπώνονται στις πολιτικές κατευθύνσεις. Θα κατευθύνουν τις εργασίες ως προς τα σημαντικότερα οριζόντια θέματα, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων, η προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο και μια νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Οι επίτροποι βρίσκονται στο επίκεντρο της δομής του νέου Σώματος των Επιτρόπων. Θα διαχειρίζονται την εμπειρογνωμοσύνη που θα τους παρέχεται από τις Γενικές Διευθύνσεις.

Τρεις εκτελεστικοί αντιπρόεδροι θα έχουν διττό ρόλο. Θα εκτελούν χρέη επιτρόπου αλλά θα είναι και αντιπρόεδροι αρμόδιοι για ένα από τα τρία κομβικά θέματα του θεματολογίου της εκλεγείσας προέδρου.

Εκτελεστικοί αντιπρόεδροι ορίζονται:

-ο Ολλανδός Frans Timmermans, ο οποίος θα συντονίζει το έργο της Ευρωπαϊκής Πράσινη Συμφωνίας.

-η Δανή Margrethe Vestager, η οποία θα συντονίζει την ατζέντα για την ψηφιακή εποχή και και θα είναι Επίτροπος Ανταγωνισμού

-o Λετονός Valdis Dombrovskis, ο οποίος θα συντονίζει το έργο μιας Οικονομίας που Λειτουργεί για τους Ανθρώπους και θα είναι Επίτροπος Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών.

Οι υπόλοιποι πέντε αντιπρόεδροι είναι:

Josep Borrell (Ισπανία, νυν υπουργός Εξωτερικών ): Μια Ισχυρότερη Ευρώπη στον Κόσμο

Věra Jourová (Τσεχική Δημοκρατία, Επίτροπος στην Επιτροπή Juncker): Αξίες και Διαφάνεια

Μαργαρίτης Σχοινάς (Ελλάδα, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επί μακρόν αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής): Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας

Maroš Šefčovič (Σλοβακία, Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Juncker): Διοργανικές σχέσεις και Προνοητικότητα

Dubravka Šuica (Κροατία, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου): Δημοκρατία και Δημογραφία

 

 

 

10 Σεπτεμβρίου 2019

energypress