Νέο πλαίσιο στήριξης για υβριδικούς σταθμούς στα νησιά - Ξεμπλοκάρουν 150 επενδύσεις που ήταν στο "περίμενε".

Ξαναπαίρνει μπροστά η δημιουργία πλαισίου στήριξης για την εγκατάσταση υβριδικών σταθμών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, διαδικασία που είχε παγώσει από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, πολύ σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση από το ΥΠΕΝ το νέο πλαίσιο, το οποίο στην ουσία αποτελεί τον οδηγό για το πως θα αμείβεται η παραγόμενη ενέργεια από τέτοιους σταθμούς, προκειμένου στη συνέχεια να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο που θα σταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά την έγκριση θα νομοθετηθεί.

Η βάση του νέου πλαισίου στήριξης είναι η γνωμοδότηση που είχε στείλει τον Ιούλιο του 2018 η ΡΑΕ στον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος ωστόσο πάγωσε τη διαδικασία.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να εκκινήσει εκ νέου το θέμα των υβριδικών φάνηκε και από τη σχετική αναφορά που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες, κατά την τελετή θεμελίωσης της μονάδας της Mytilineos στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου στη Βοιωτία.

Το νέο πλαίσιο για  τους υβριδικούς σταθμούς δεν θα έχει περιορισμούς μεγέθους (δυναμικότητας) ή τεχνολογίας και  θα αφορά τα μη διασυνδεδεμένα νησιά είτε αυτά πρόκειται να παραμείνουν αυτόνομα είτε να διασυνδεθούν.

Υβριδικοί ονομάζονται οι σταθμοί που συνδυάζουν την παραγωγή μέσω ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά κ.λπ) με την αποθήκευση ενέργειας μέσω μπαταριών ή  αντλησιοταμίευσης.

Οι υβριδικοί σταθμοί λόγω του ότι δεν θεωρούνται ώριμη τεχνολογία και δεν υπάρχει ανταγωνισμός, προς το παρόν τουλάχιστον, έχουν εξαιρεθεί από τη διαδικασία διαγωνισμών για την εγκατάστασή τους (αντίθετα με ότι συμβαίνει με τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά). Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος αμοιβής τους από το σύστημα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευθεί στη ΡΑΕ περί τις 150 αιτήσεις επενδυτών για άδειες παραγωγής σε πολλά από τα ελληνικά νησιά, οι οποίες δεν μπορούν να εξεταστούν καθώς δεν υπάρχει πλαίσιο που να ορίζει τα τιμολόγια απορρόφησης του ρεύματος που θα παράγουν.

Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι, πέραν της επανεκκίνησης της διαδικασίας για υιοθέτηση πλαισίου στήριξης, το ΥΠΕΝ βλέπει με θετικό μάτι και το αίτημα ενδιαφερόμενων επενδυτών (ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται όλες σχεδόν οι μεγάλες ξένες και ελληνικές εταιρείες των ΑΠΕ) για νομοθέτηση της δυνατότητας της ΡΑΕ να δίνει άδεια παραγωγής χωρίς να εξετάζει τα κριτήρια βιωσιμότητας των επενδύσεων, έτσι ώστε να κερδηθεί χρόνος και να προχωρήσει η προετοιμασία των επενδυτών μέχρι να ολοκληρωθεί το πλαίσιο στήριξης.

Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ

Η γνωμοδότηση που είχε παρουσιάσει η ΡΑΕ του 2018 προέβλεπε σε γενικές γραμμές τα εξής:

  • Η μέγιστη τιμή αποζημίωσης των υβριδικών σταθμών είναι 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με την αποζημίωση να αποτελείται από δύο συνιστώσες: την αμοιβή για την παραγόμενη ενέργεια και την αμοιβή για τη διαθεσιμότητα του σταθμού (ένα είδος ΑΔΙ ειδικά για τα υβριδικά). Η μέγιστη τιμή θα επανεξετάζεται κάθε τρία χρόνια.
  • Το σκέλος της ενέργειας αφορά την ελεγχόμενη παραγωγή έως  3500 MWh εγγυημένης παραγωγής . Το σκέλος ισχύος αφορά την όποια πρόσθετη παραγωγή καθώς και τη μη ελεγχόμενη δηλαδή την παραγωγή ΑΠΕ η οποία θα αμείβεται με τις τιμές αναφοράς των ΑΠΕ.
  • Η διάρκεια του σχήματος στήριξης σε κάθε νησί θα εξαρτάται από το αν έχει ενταχθεί ή όχι στο 10ετές του ΑΔΜΗΕ η διασύνδεση του νησιού. Σε περίπτωση διασύνδεσης, εγγύηση παρέχεται για ένα αρχικό χρονικό διάστημα 7 ή 5 χρόνων αντίστοιχα. Σε κάθε περίπτωση, η μέγιστη διάρκεια του σχήματος στήριξης θα είναι 23 χρόνια για αντλητικά υβριδικά (η μέθοδος αποθήκευσης ενέργειας είναι η αντλησιοταμίευση) και 21 χρόνια για τα λοιπά υβριδικά που για την αποθήκευση χρησιμοποιούν μπαταρίες.

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι η πρώτη αντίδραση υποψήφιων επενδυτών στη γνωμοδότηση της ΡΑΕ ήταν αρνητική για τις προτεινόμενες ταρίφες, καθώς είχαν υποστηρίξει ότι τα έργα "δεν βγαίνουν" και συνεπώς η τεχνολογία των υβριδικών δεν μπορεί να προχωρήσει υπό αυτές τις συνθήκες. Ωστόσο έχει διαρρεύσει πάνω από ένας χρόνος και το ερώτημα είναι τι θα καταθέσουν τώρα στη διαβούλευση οι επενδυτές.

 

 

 

3 Οκτωβρίου 2019

energypress