Net-metering: Aύξηση του ορίου στα 3 Μεγαβάτ με Υπουργική Απόφαση – Απλοποίηση διαδικασιών για έργα κάτω από 50 Κιλοβάτ

Με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί εντός της εβδομάδας, θα ανοίξει ο δρόμος για τη διεύρυνση εφαρμογής του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), με την εγκατάσταση συστημάτων τα οποία πλέον θα μπορούν να φτάνουν έως τα 3 Μεγαβάτ, από 1 Μεγαβάτ που είναι το σημερινό όριο. 

Με την πρωτοβουλία αυτή, το ΥΠΕΝ ουσιαστικά «ξεκλειδώνει» την αύξηση του ορίου ισχύος που είχε θεσμοθετήσει τον περασμένο Δεκέμβριο, με σχετική διάταξη στο χωροταξικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη, «με υπουργική απόφαση είναι δυνατόν να τίθενται, με μέγιστο όριο τα 3 ΜW για τους σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., ανώτατα όρια εγκατεστημένης ισχύος διαφοροποιημένα ανά κατηγορία παραγωγών και ανά ηλεκτρικό σύστημα διασυνδεδεμένο ή αυτόνομο». 

Με την ίδια απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, γίνονται επίσης αρκετές επιμέρους αλλαγές στην εφαρμογή του net-metering, με σκοπό την προώθησή του. Βασικός γνώμονας αυτών των αλλαγών είναι η απλοποίηση της σχετικής διαδικασίας, ειδικά μάλιστα για έργα κάτω από 50 Κιλοβάτ. 

Υποψήφιοι καταναλωτές για συστήματα 3 Μεγαβάτ 

Σύμφωνα με παράγοντες από τον κλάδο των developer φωτοβολταϊκών, η αύξηση του ορίου ισχύος θα δώσει τη δυνατότητα μείωσης του ενεργειακού κόστους σε μία μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων. Μεταξύ αυτών των επιχειρήσεων συγκαταλέγονται τα logistics center, τα αεροδρόμια, τα ξενοδοχεία, τα σουπερμάρκετ καθώς και οι μικρές βιομηχανικές μονάδες, καθώς πρόκειται για εταιρείες που διαθέτουν στις υποδομές τους ελεύθερους χώρους για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ενώ έχουν σημαντικές καταναλώσεις ρεύματος, για να συμψηφίσουν. 

Όπως συμπληρώνουν οι ίδιοι παράγοντες, πολλοί εταιρικοί τους πελάτες, στους οποίους έχουν ήδη εγκαταστήσει μονάδες για net-metering, είχαν την πρόθεση να επενδύσουν σε συστήματα μεγαλύτερα από 1 MW. Κάτι που δείχνει πως το νέο μέτρο έρχεται να απαντήσει σε μία υπάρχουσα ανάγκη της αγοράς, γεγονός το οποίο προοιωνίζεται την επέκταση αξιοποίησης του ενεργειακού συμψηφισμού από εγχώριες μεγάλες επιχειρήσεις. 

Αλλαγή καθεστώτος εισηγείται η Ομάδα Εργασίας του ΥΠΕΝ

Την ίδια στιγμή, την αλλαγή της υφιστάμενης «φόρμουλας» συμψηφισμού προκρίνει η Ομάδα Εργασίας του ΥΠΕΝ για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό να δοθεί κίνητρο στον μεγαλύτερο δυνατό ταυτοχρονισμό. Όπως έχει γράψει το energypress, η Ομάδα προτείνει την κατάργηση του συμψηφισμού των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που εξάγονται στο δίκτυο  (π.χ. από Φ/Β τις μεσημβρινές ώρες) με τις ποσότητες που απορροφώνται για κατανάλωση σε άλλα χρονικά διαστήματα (π.χ. τις απογευματινές/βραδινές ώρες). 

Αντίθετα, όπως εισηγείται, η ισχύουσα «φόρμουλα» θα πρέπει να υποκατασταθεί από πλαίσιο μέτρησης και τιμολόγησης που βασίζεται στον φυσικό συμψηφισμό, δηλαδή στην καθαρή διακινούμενη ενέργεια από/προς το δίκτυο  διανομής, η οποία προκύπτει από το στιγμιαίο ισοζύγιο ζήτησης και αυτοπαραγωγής στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων του χρήστη. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως οι καταναλωτές θα χρεώνονται την απορροφούμενη ενέργεια σε τιμή λιανικής, αλλά θα αποζημιώνονται για την εξαγόμενη στο δίκτυο περίσσεια ενέργειας σε  διαφορετική τιμή. 

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει κάποιο σχήμα ενίσχυσης, η τιμή αυτή θα υπολογίζεται βάσει της πραγματικής αξίας της ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή θα συναρτάται με το χονδρεμπορικό κόστος ρεύματος. Το Κοινοτικό Πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα ενίσχυσης της ενέργειας που εγχέεται στο δίκτυο από καταναλωτές, και επομένως μεγαλύτερης αμοιβής, ωστόσο για να συμβεί αυτό θα πρέπει να καταρτισθεί ένα σχετικό πλαίσιο στήριξης, το οποίο θα εγκριθεί από την Κομισιόν. 

Όσον αφορά την αλλαγή του ισχύοντος τρόπου συμψηφισμού, οι λόγοι που επικαλείται είναι ότι ο τρόπος αυτός δεν αποτιμά την πραγματική αξία της ενέργειας  που  εγχέουν  οι  καταναλωτές, ενώ δεν παρέχει κανένα κίνητρο για ιδιοκατανάλωση. Αντίθετα, η νέα φόρμουλα θα συμβάλει  στη στήριξη των τιμών της αγοράς, μειώνοντας τις διακυμάνσεις μεταξύ μεσημβρινών και βραδινών ωρών και αποτρέποντας μερικώς τον εκφυλισμό των τιμών της αγοράς σε μηδενικές και  αρνητικές τιμές. Επιπρόσθετα, θα περιοριστούν οι τεχνικές απώλειες του δικτύου και η διακινούμενη μέγιστη ισχύς, συμβάλλοντας έτσι στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των υποδομών.  

 

 

 

 

26 Iουλίου 2021

energypress