ΝΗΣΤΕΙΑ: Κάνει καλό και στο περιβάλλον

07 04 2018 | 10:01Έλενα Δανάλη

Άσχετα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός, πολύ συχνά συνδέουμε τη νηστεία με την καλή τροφή και την υγεία μας. Πόσο συχνά όμως τη συνδέουμε με το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές; Και όμως, οι «κανόνες» περιορισμού της κατανάλωσης κρέατος και λοιπών ζωικών προϊόντων που επιβάλλει μία νηστεία (όλες οι θρησκείες προβλέπουν κάποιας μορφής νηστεία) είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία: να αρχίσουμε να συνδέουμε τις διατροφικές μας επιλογές με τις συνέπειες που έχουν σε μερικά από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη.

Η  επιλογή μας να απέχουμε για μερικές εβδομάδες από το κρέας και τα γαλακτοκομικά μας επιτρέπει να συμβάλουμε ουσιαστικά στην καταπολέμηση των προβλημάτων που προκαλεί η βιομηχανική κτηνοτροφία. Για να καλυφθεί η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση σε κρέας εκτρέφονται ζώα (συχνότατα σε άθλιες συνθήκες, καταπατώντας κάθε δικαίωμά τους) με τρόπο που κατασπαταλά φυσικούς πόρους, ρυπαίνει το νερό και το έδαφος και επιδεινώνει τις κλιματικές αλλαγές.

Ήξερες ότι:

  • Η βιομηχανική εκτροφή ζώων ευθύνεται για το 65%-80% της αποψίλωσης του Αμαζόνιου λόγω της δημιουργίας βοσκοτόπων.

meat atlas

  • Η εκτροφή ζώων ευθύνεται για περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου απ’ όσο ο τομέας των μεταφορών.
  • Το 80% της παγκόσμιας καλλιέργειας σόγιας (κυρίως μεταλλαγμένης) προορίζεται για την τροφή των ζώων που παράγουν κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα και μόλις το υπόλοιπο 20% για ανθρώπινη κατανάλωση. Η καλλιέργεια της σόγιας απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού και χημικών (φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων).
  • Η ποσότητα νερού (403.000 λίτρα) που χρησιμοποιείται για να παράγουμε το κρέας και τα γαλακτοκομικά που καταναλώνουμε σε ένα έτος ισοδυναμεί με το νερό που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να κάνει ντους 17 φορές την ημέρα (ή αλλιώς 6.190 ντους το χρόνο).

water use

Μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος ωφελούμε τόσο την υγεία του περιβάλλοντος (λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κοκ) όσο και τη δική μας υγεία, όπως προκύπτει από την πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που κατατάσσει το επεξεργασμένο κρέας (αλλαντικά) στα καρκινογόνα και το κόκκινο κρέας στα «μάλλον καρκινογόνα» (όπως το glyphosate του Roundup).

Η νηστεία της Σαρακοστής, λοιπόν, μπορεί να μετατραπεί σε μία απρόσμενα καλή ευκαιρία να συνδέσουμε την τροφή μας με την υγεία μας και την υγεία του περιβάλλοντος από το οποίο προέρχεται και να δημιουργήσουμε μία ευρύτερη και περισσότερο περιβαλλοντικά φιλική αντίληψη για την τροφή.

 

ΠΗΓΗ: Greenpeace