Ο Γ. Περιστέρης για τις ΑΠΕ, οι εκλογές του ΕΒΕΑ και η έκπληξη του servicer

20 06 2023 | 13:34Newsbomb

Η ανταποδοτικότητα των ΑΠΕ

Στην ανταποδοτικότητα που έχουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκε χθες ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας στην Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Τα στοιχεία που επικαλέστηκε είναι αποστομωτικά. Όπως τόνισε, τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας επιστρέφουν 3% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων τους στους δήμους και στις κοινότητες, όπου είναι εγκατεστημένα. Παράλληλα, ανέφερε πως τα αιολικά πάρκα – πέραν του γεγονότος ότι είναι η φθηνότερη μορφή ενέργειας – είναι παράλληλα ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «εάν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα οι Έλληνες θα είχαν πληρώσει τους τελευταίους 18 μήνες πάνω από 4 δισ. ευρώ περισσότερα για το ρεύμα τους».

Μάχη με την απάτη

Καθημερινή μάχη δίνουν οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν κάθε είδους απάτη. Και καμία φορά εκ των έσω. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση τράπεζας που εντόπισε μόλις προσφάτως πως επιτήδειοι είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια – προσοχή στον πληθυντικό- από το πιστωτικό ίδρυμα με πλαστά συμβόλαια, με πλαστά εκκαθαριστικά και με ΑΦΜ που είχε αποκτηθεί με πλαστές ταυτότητες. Οι δόσεις των δανείων αυτών δεν είχαν εξυπηρετηθεί και τα ακίνητα πέρασαν σε εταιρεία διαχείρισης. Όταν η εταιρεία διαχείρισης αναζήτησε τους δανειολήπτες δεν μπόρεσε να βρει τα ίχνη τους. Και με μεγαλύτερη απογοήτευση διαπίστωσαν πως ακίνητα που είχαν προσημειωθεί για να δοθούν τα δάνεια δεν είχε καμία σχέση με τα περιγραφόμενα στα συμβόλαια. Και ως εκ τούτου ειδοποιήθηκε η τράπεζα για να ελέγξει ποιοι τραπεζοϋπάλληλοι έβαλαν τις υπογραφές τους για να δοθούν τα επίμαχα δάνεια…

Ταξίδι στο Παρίσι

 

Στο Παρίσι θα βρίσκεται από μεθαύριο Σάββατο ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Κουλοχέρης προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Ολομέλειας της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FinancialAction Task Force - FAFT), του διεθνούς φορέα που θέτει τη νομοθεσία για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος. Η Ολομέλεια της FATF θα διεξαχθεί από τις 21 έως 23 Ιουνίου, ωστόσο ο στενός συνεργάτης του τέως υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα «κόλλησε» και κάποιες ημέρες για να κάνει διακοπές στην Πόλη του Φωτός. Για να μην τον αδικήσουμε να αποσαφηνίσουμε πως ο κ. Κουλοχέρης θα διανυκτερεύσει με δικά του έξοδα στην γαλλική πρωτεύουσα στις 17 και 18 Ιουνίου 2023 και δεν θα επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο.

Οι εκλογές του ΕΒΕΑ

Μετά τις Εθνικές Εκλογές της 25ης Ιουνίου, ακολουθούν οι Δημοτικές Εκλογές στις 8 και 15 Οκτωβρίου. Ωστόσο, ο εκλογικός κύκλος δεν σταματά εκεί. Καθώς θα ακολουθήσουν μη πολιτικές εκλογές. Και συγκεκριμένα, οι εκλογές για την ανάδειξη των Διοικητικών Συμβουλίων των Επιμελητηρίων. Η πλέον ενδιαφέρουσα έχει να κάνει με την εκλογή του επόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ. Οι αρχαιρεσίες θα λάβουν χώρα στις 2,3 και 4 Δεκεμβρίου. Και θα κληθούν να ψηφίσουν για τους εκπροσώπους τους τα δεκάδες χιλιάδες μέλη του Επιμελητηρίου. Και η συμμετοχή είναι το μεγάλο ζητούμενο. Στις τελευταίες αρχαιρεσίες, το 2017, από τα 107.500 εγγεγραμμένα μέλη του ΕΒΕΑ ψήφισαν μόλις 4.500. Δηλαδή το 5%.

Ο επικρατέστερος πρόεδρος

Υπό άλλες συνθήκες ο επικρατέστερος για την ηγεσία του ΕΒΕΑ θα ήταν ο Γιάννης Μπρατάκος. Ωστόσο, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον υπουργοποιήσει – όπως και αναμένεται- τότε δεν θα μπορεί να κατέβει στις επικείμενες επιμελητηριακές εκλογές. Αυτή η εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για να διεκδικήσει την προεδρία ο Νίκος Σοφιανός, ο οποίος προέχεται από τη Νέα Δημοκρατία και εκλέγεται μέλος του επιμελητηρίου από το 1997. Μην σας ξεγελάσει το γεγονός αυτό. Μπορεί να είναι το τέταρτο παλαιότερο σήμερα μέλος στο ΔΣ του ΕΒΕΑ, αλλά είναι μόλις 57 ετών. Και μια λεπτομέρεια… Στις εκλογές του 2017 ήταν ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους!