Οι 5 προτάσεις στο πρώτο «κύμα» προκοινοποίησης για το IPCEI Υδρογόνου – Στη λίστα το White Dragon και πρότζεκτ των ΤΙΤΑΝ και Motor Oil

Πέντε προτάσεις περιλαμβάνονται στον κατάλογο του πρώτου «κύματος» έργων που προκοινοποιήθηκε στην Κομισιόν, για ένταξη στα ευρωπαϊκά Σημαντικά́ Έργα Κοινού́ Ευρωπαϊκού́ Ενδιαφέροντος (IPCEI) στην τεχνολογία του υδρογόνου. 

Η σχετική λίστα εγκρίθηκε με απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος- Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ τα σχετικά πρότζεκτ προήλθαν από τις 23 προτάσεις οι οποίες υποβλήθηκαν στη σχετική πρόκληση που είχαν δημοσιεύσει τα δύο υπουργεία τον περασμένο Απρίλιο. Η προκοινοποίησή τους σημαίνει ότι θα τεθούν τον Νοέμβριο σε αξιολόγηση από την Κομισιόν για μία «θέση» στο IPCEI και, κατά συνέπεια, χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους. 

Στον κατάλογο φιγουράρει το πρότζεκτ White Dragon για την προοπτική μετατροπής της Δυτικής Μακεδονίας σε «κοιλάδα» ανανεώσιμου υδρογόνου, μέσω του πρότζεκτ στο οποίο συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας, υπό συντονιστή τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Το «παρών» στη λίστα δίνει επίσης το πρότζεκτ Green HiPo της Advent Technologies, που συνδέεται με τον «Λευκό Δράκο», το έργο H2CEM της ΤΙΤΑΝ, το πρότζεκτ BLUE MED της Motor Oil και του ΔΕΣΦΑ, καθώς και το έργο H2CAT της B&T Composites, ελληνικής εταιρείας βιομηχανία παραγωγής σύνθετων υλικών.

Με προβλεπόμενες επενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ, το White Dragon η χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα (GW) για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης στη Δυτική Μακεδονία. Το υδρογόνο, στη συνέχεια, θα αποθηκεύεται άμεσα (βραχυπρόθεσμη αποθήκευση υδρογόνου) και έμμεσα (διοχέτευση στον αγωγό φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ) και, μέσω κυψελών καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας, θα προσφέρει στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας ηλεκτρική ενέργεια ως μία σταθερή μονάδα βάσης συμπαραγωγής πράσινης ενέργειας και θερμότητας. 

Πέρα από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, το έργο προωθείται από ομάδα εταιρειών στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας. σε συνεργασία με την Advent Technologies, την Damco Energy (Όμιλος Κοπελούζου), τη ΔΕΗ, τον ΔΕΣΦΑ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, την Motor Oil, την Σωληνουργεία Κορίνθου, τον TAP και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Επίσης, έχει την έμπρακτη υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.  

Η συμμετοχή της Advent Technologies στο παραπάνω σχέδιο γίνεται μέσω του πρότζεκτ Green HiPo, το οποίο επίσης δίνει το «παρών» στη λίστα προκοινοποίησης. Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη, σχεδιασμός και η κατασκευή των κυψελών καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας, για την παραγωγού ηλεκτρισμού και θερμότητας από το «πράσινο» υδρογόνο. 

Στο «κάδρο» της Advent Technologies είναι η κατασκευή στη Δυτική Μονάδα μίας βιομηχανικής μονάδας για την παραγωγή των κυψελών καυσίμου, η οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περίπου 1.400 θέσεις εργασίας. 

Από την άλλη πλευρά, μέσω του H2CEM, στόχος της  ΤΙΤΑΝ είναι η παραγωγή τσιμέντου μέσω «πράσινου» υδρογόνου. Μία προοπτική που θα έδινε στην τσιμεντοβιομηχανία τη δυνατότητα να μειώσει σημαντική το ανθρακικό της αποτύπωμα. 

Εκτός από το White Project, Motor Oil και ΔΕΣΦΑ συνεργάζονται και στο πρότζεκτ BLUE MED, για την παραγωγή μπλε υδρογόνου πολύ χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, αλλά και πλήρως ανανεώσιμου υδρογόνου. Το αέριο προορίζεται για χρήση στη βιομηχανία (διυλιστήρια) και ως πρόσμιξη στα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά και σαν καύσιμα για επίγειες και ακτοπλοϊκές μεταφορές.

Τέλος, η B&T Composites στοχεύει στην ανάπτυξη δεξαμενών ινών άνθρακα, για την αποθήκευση υδρογόνου σε χαμηλές έως υψηλές πιέσεις και τη μεταφορά του αερίου.  Σκοπός είναι η πρώτη εμπορική ανάπτυξη ανάλογων δεξαμενών, για την αποθήκευση υδρογόνου σε χαμηλές έως υψηλές πιέσεις. 

 

 

 

3 Σεπτεμβρίου 2021

energypress