Οι Ισπανοί γεμίζουν τις στέγες τους με φωτοβολταϊκά

Την ώρα που η Ευρώπη αλλά και η παγκόσμια κοινότητα αναζητεί τρόπους να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος της ενέργειας – πολύ δε περισσότερο και ενόψει χειμώνα – η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση που ακούει στο όνομα ηλιακοί συλλέκτες ή πάνελ. Και για να είμαστε πιο ακριβείς στους τρόπους αύξησης της εγκατάστασης ηλιακών πάνελ, κάτι που παρατηρείται έντονα στην Ιβηρική χερσόνησο τους τελευταίους μήνες αφενός λόγω της ενεργειακής κρίσης και αφετέρου του πολέμου στην Ουκρανία.

Μετά από μία χρονιά με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στα ύψη, το ενδιαφέρον των Ισπανών στρέφεται στην εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών στις στέγες τους προκειμένου να τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια καλύπτοντας έτσι και τον αντίστοιχο λογαριασμό. Οι Ισπανοί θέλουν να τρέξουν και τα δεδομένα δείχνουν ότι μπορούν, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο Daniel Pérez, αντιπρόεδρος της Ισπανικής Ένωσης Φωτοβολταϊκών (Unef), της κύριας ένωσης στον κλάδο. «Βρισκόμαστε σε σημείο κομβικό. Για παράδειγμα, στην Ισπανία έχουμε περίπου 150.000 εγκαταστάσεις ιδιοκατανάλωσης και στη Γερμανία υπάρχουν δύο εκατομμύρια. Κι αυτό δεν είναι φούσκα διότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης και θα μπορούσαμε να φτάσουμε ένα εκατομμύριο εγκαταστάσεις ιδιοκατανάλωσης σε δύο ή τρία χρόνια», προσθέτει.

Υπάρχει χώρος και…όρεξη γιατί η άνοδος των τιμών της ενέργειας που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και κορυφώθηκε μετά από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απειλή ότι η Ρωσία θα κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου αυτό το χειμώνα, έχει θέσει για άλλη μια φορά την ιδιοκατανάλωση ως βασικό ζητούμενο των καταναλωτών. «Είναι λογικό οι άνθρωποι να θέλουν να βάζουν ηλιακά πάνελ τώρα, αλλά αυτό δεν είναι απλώς προσωρινό. Αντιμετωπίζουμε σταθερή ανάπτυξη», προσθέτει ο εκπρόσωπος της Unef.

Ο γενικός διευθυντής του, Joan Groizard, τόνισε τη Δευτέρα ότι οι δυνατότητες αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ηλιακούς συλλέκτες και ιδιοκατανάλωσης είναι πολύ πιο άμεσες και οικονομικές από την επιλογή άλλων εναλλακτικών λύσεων, όπως η πυρηνική ενέργεια. «Μόνο πέρυσι εγκαταστάθηκαν 1,2 GW ιδιοκατανάλωσης, ηλιακών συλλεκτών σε ταράτσες», είπε σε συνέντευξή του στο Cadena Ser. Από την άλλη πλευρά, «για να εγκατασταθεί 1 GW πυρηνικής ενέργειας, απαιτούνται 20 χρόνια και πολλά ακόμα καθώς και επενδύσεις». Ένας ρυθμός τοποθέτησης ηλιακών συλλεκτών που, διαβεβαίωσε ο Groizard, διπλασιάζεται κάθε χρόνο.

Ο στόχος που έχει θέσει η Ισπανία είναι να διασφαλίσει ότι, μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ισπανία θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. πηγής. Από αυτό το ποσοστό, σύμφωνα με τον IDAE, τα 14 GW προέρχονται από ιδιοκατανάλωση.

Αλλά μπορούν να είναι περισσότερα. «Από τις μετρήσεις μας βλέπουμε πως θα μπορούσε να είναι ακόμη περισσότερο. Οι Ισπανοί εγκαθιστούν περισσότερα ηλιακά πάνελ στις στέγες τους από ό,τι περιμέναμε το 2018», πρόσθεσε ο Groizard. Εκείνη τη χρονιά καταργήθηκε ο λεγόμενος «ηλιακός φόρος» και διευκολύνθηκε η μετάβαση σε αυτού του είδους τις διευκολύνσεις.

Μάλιστα το εκρηκτικό ενδιαφέρον της Ισπανίας προς την ηλιακή ενέργεια, σημειώνει σε πρόσφατο άρθρο της και η Deutche Welle, συγκρίνοντας την κατάσταση στην Ιβηρική με την αντίστοιχη της Γερμανίας και γράφοντας χαρακτηριστικά ότι «όποιος έχει ταξιδέψει στην Ισπανία εκπλήσσεται από τις πολυάριθμες στέγες με ηλιακά πάνελ. Η χώρα έχει 3.000 ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο. Η Γερμανία έχει μόλις 1.600 ώρες. Η Μάλαγα, η Μούρθια και το Αλικάντε είναι μεταξύ των έντεκα ισπανικών πόλεων που έχουν τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη της Ισπανικής Ένωσης Φωτοβολταϊκών (UNEF).»

Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που όλο και περισσότερα σπίτια στην Ισπανία μετατρέπονται – ή θέλουν να μετρατραπούν – σε ενεργειακά αυτοτροφοδοτούμενα. Ενδεικτικά, ένα ηλιακό σύστημα χωρίς μπαταρία αποθήκευσης κοστίζει σήμερα από 5.000 έως 6.000 ευρώ για μια μονοκατοικία. Η απόσβεση μπορεί να γίνει σε πέντε έως έξι χρόνια.

Προς την κατεύθυνση αυτή, δεν είναι λίγοι οι δήμοι της Ισπανίας που προσφέρουν φορολογικά πλεονεκτήματα ενώ υπάρχει χρηματοδότηση για ηλιακές στέγες μέσω ευρωπαϊκών ή άλλων κονδυλίων.

Άλλωστε, όπως υποστηρίζει και ο αντιπρόεδρος της Unicef, κάθε ηλιακό πάνελ που τοποθετείται είναι καλό για τη χώρα και το περιβάλλον γιατί όχι μόνο μας δίνει ενέργεια αλλά μας την προσφέρει πιο καθαρή και πιο φθηνή.

1