Οι μεγάλοι καταναλωτές αναζητούν PPAs με παραγωγούς ΑΠΕ αλλά η προσφορά προς το παρόν είναι… αναιμική - Ο ρόλος των διαγωνισμών ΑΠΕ και η κινητικότητα στην αγορά

Σημαντικό ενδιαφέρον για την σύναψη διμερών συμβολαίων καταγράφεται στην ελληνική αγορά με μεγάλους ενεργειακούς καταναλωτές, είτε να «βολιδοσκοπούν» το τοπίο, είτε πολλοί περισσότερο να απευθύνονται σε εταιρείες για την σύναψη συμβολαίων.

Σε πρώτο πλάνο έρχεται η αλλαγή "στάσης" των τραπεζών, όπου πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι ίδιες παροτρύνουν τους πελάτες τους να προχωρήσουν στη σύναψη διμερών συμβολαίων, δίνοντάς τους προνομιακή χρηματοδότηση (χαμηλά επιτόκια). Οι τράπεζες πλέον έχουν εντάξει πλήρως στο σχεδιασμό τους για την δανειοδότηση νέων έργων ΑΠΕ την σύναψη διμερών συμβολαίων, γεγονός που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε, όπως αναφέρθηκε από τραπεζικό στέλεχος στο πρόσφατο συνέδριο Athens Energy Dialogues.

Πλέον, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι τράπεζες βλέπουν και αναγνωρίζουν ότι ολοένα και περισσότερο «τα PPAs είναι μονόδρομος». Επιπρόσθετα, οι "τραπεζικοί όροι" φαίνεται περισσότερο να προκρίνουν το "μοντέλο" της δεκαετούς διάρκειας συμβολαίου, καθώς αυτό κρίνεται πως προσφέρει καλύτερη αντιστάθμιση κινδύνου και ρίσκων, πως καλύτερα προσιδιάζει στα "δεδομένα" και τα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς. 

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, χρειάζεται να μετρήσουμε αρκετά PPAs στην ελληνική αγορά, καλύπτοντας τα διάφορα προφίλ καταναλωτών και παραγωγών, ώστε να δημιουργεί ένα «προηγούμενο» που θα μπορεί να αξιοποιείται πιο συστηματικά στη συνέχεια. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την προσφορά και την ζήτηση, παραμένει μια δύσκολη διαδικασία, σχεδόν «άγνωστη» και δυσνόητη στα ενδιαφερόμενα μέρη, μια "δύσκολη άσκηση", όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος. 

Τα παραπάνω φαίνεται να κατανοούνται σε βάθος από τους συμμετέχοντες στην αγορά, που ήδη καταγράφονται "επισκέψεις" σε εταιρείες συμβούλων, προκειμένου να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα γύρω από την διαδικασία σύναψης ενός διμερούς συμβολαίου, ώστε να μπορούν να χαράξουν τις επόμενες κινήσεις τους ως προς την εξεύρεση αντισυμβαλλόμενου. 

Η βασική πρόκληση για την παραγωγή

Το βασικό εμπόδιο που αυτή την στιγμή καλείται να αντιμετωπίσει η αγορά προκειμένου να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην σύναψη νέων συμβολαίων είναι η διαθεσιμότητα ώριμων έργων. 

Πιο συγκεκριμένα, από την πλευρά της παραγωγής υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά παρόλα αυτά δεν είναι αρκετή η ισχύς που μπορεί να δεσμευθεί. Δεν είναι αρκετά τα έργα που έχουν όρους σύνδεσης και από αυτά που έχουν, οι επενδυτές τους επιφυλάσσονται σε πρώτη φάση για να κατέβουν πιθανόν σε διαγωνισμούς για σταθερή ταρίφα. Επιπλέον μέσα από τις τιμές που θα προκύψουν στους διαγωνισμούς, θα υπάρχει και κάποιο μέτρο για την ουσία των PPAs, δηλαδή για την εύλογη τιμή κ.λπ.

«Υπάρχουν πάρα πολλά έργα έτοιμα να ωριμάσουν τα επόμενα χρόνια, όχι όμως ώριμα έργα χωρίς ταρίφες που οι επενδυτές τους να είναι έτοιμοι να δεσμευθούν άμεσα, χωρίς να σχεδιάζουν την συμμετοχή τους σε επόμενο διαγωνισμό», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Άλλωστε, οι περιορισμοί του ηλεκτρικού δικτύου με πλήθος κορεσμένων σημείων και μικρά περιθώρια σε άλλα, δυσχεραίνουν περισσότερο την ωρίμανση έργων.  

Πιο πίσω ως προς την εμπλοκή τους στην διαδικασία των διμερών συμβολαίων είναι οι προμηθευτές, με πληροφορίες να αναφέρουν, πως μένουν ακόμη να επιλυθούν μια σειρά ρυθμιστικά θέματα της αγοράς, ώστε να διαμορφωθεί ο οδικός χάρτης που θα «ωθήσει» και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτή την λύση για την εξυπηρέτηση του πελατολογίου τους.

Μχάλης Μαστοράκης | energypress

Οι μεγάλοι καταναλωτές αναζητούν PPAs με παραγωγούς ΑΠΕ αλλά η προσφορά προς το παρόν είναι… αναιμική - Ο ρόλος των διαγωνισμών ΑΠΕ και η κινητικότητα στην αγορά