Οινοπαραγωγοί Δράμας: Κίνδυνος καταστροφής των καλλιεργειών από την τοποθέτηση μεγάλων εκτάσεων φωτοβολταϊκών πάρκων δίπλα σε αμπελώνες

24 01 2024 | 00:35

Την έντονη ανησυχία τους για τον κίνδυνο καταστροφής που εκτιμούν ότι απειλή τις οινοποιήσιμες καλλιέργειές τους από την προωθούμενη αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων δίπλα σε αμπελώνες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, σε διάφορα σημεία της περιοχής, εκφράζουν οινοπαραγωγοί της Δράμας.  

Τις σχετικές ανησυχίες της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας για τα άμεσα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν εξαιτίας της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων στις δυναμικά αναπτυσσόμενες οινοποιητικές επιχειρήσεις της Δράμας συμμερίζονται αρκετοί τοπικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Δήμος Παρανεστίου και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δράμας.

Μιλώντας στον τοπικό «Πρωινό Τύπο» οινοποιοί της περιοχής, σημειώνουν ότι τέτοια έργα σε συγκεκριμένες περιοχές, «αν προχωρήσουν καταστρέφουν την οινοπαραγωγή στη Δράμα», συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει να καταλάβουμε ότι, δεν μπορεί να υπάρχουν οινοποιεία περικυκλωμένα από χιλιάδες στρέμματα με φωτοβολταϊκά πάνελ, όπως και περικυκλωμένοι οικισμοί».

Μεταξύ άλλων, οι οινοποιοί επισημαίνουν στον «Πρωινό Τύπο» ότι δεν είναι αντίθετοι στις ΑΠΕ, αλλά θα πρέπει να γίνει μια σωστή χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών πάρκων και όχι να στήνονται οπουδήποτε.

Όπως, μάλιστα, αναφέρουν, μια εταιρεία που ενδιαφέρεται άμεσα ζητάει ιδιόκτητες εκτάσεις, μερικές από τις οποίες έχει αρχίσει να τις ενοικιάζει και μάλιστα με αρκετά υψηλότερο τίμημα από αυτό που ισχύει για αγροτική χρήση. Όπως λένε χαρακτηριστικά οινοποιοί που μίλησαν στον «Πρωινό Τύπο», «αυτοί που έχουν βραχυπρόθεσμο οικονομικό συμφέρον από την ενοικίαση της γης τους, δεν βλέπουν ότι μακροπρόθεσμα η γης τους θα καταστραφεί και ακόμα δεν βλέπουν την μεγάλη εικόνα που είναι η οικονομία της περιοχής».

Γ