Ολοκληρώσαμε το πρώτο μέρος της αναδάσωσης του Σουνίου

08 02 2023 | 15:47WWF Press

11 δεντροφυτεύσεις και 6 σποροσυλλογές αργότερα, υλοποιήσαμε το πρώτο μέρος της αναδάσωσης του Σουνίου! Λίγο πριν το τέλος την χρονιάς που πέρασε ολοκληρώσαμε το πρώτο μέρος μιας μεγάλης δράσης που αφορά την αναδάσωση ενός μέρους του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, κοντά στον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου, η οποία κάηκε για δεύτερη φορά μέσα σε 10 χρόνια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναγεννηθεί φυσικά.


Σε συνεργασία με το Δασαρχείο Λαυρίου, εξασφαλίσαμε την αναδοχή της έκτασης και μέσα σε περίπου 2 μήνες καταφέραμε με τη βοήθεια των εθελοντών, να φυτέψουμε 15.000 δέντρα στο Δρυμό, σε μια έκταση περίπου 200 στρεμμάτων

Η αναδάσωσή μας είχε δύο ιδιαιτερότητες. Η πρώτη είναι, ότι πρόκειται για μια πρότυπη αναδάσωση που σκοπός είναι να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες αναδασώσεις. Ανάμεσα στις καινοτομίες αυτής της αναδάσωσης, είναι και το γεγονός ότι χρησιμοποιήσαμε 14 διαφορετικά είδη δέντρων και θάμνων: 70% πλατύφυλλα και 30% κωνοφόρα, ώστε να ενισχυθεί η βιοποικιλότητα και η πυρανθεκτικότητα του νέου δάσους. 

1
Η δεύτερη πολύ σημαντική ιδιαιτερότητα είναι ότι η αναδάσωση έγινε πραγματικότητα με τη δική σας συμμετοχή και υποστήριξη! Τη μυρωδιά του χώματος συμπληρώνουν εικόνες από τους εθελοντές με τα δεντρίλλια και τα τσαπιά στο χέρι: ανθρωποι κάθε ηλικίας να γελούν, να ιδρώνουν, να κουράζονται, να γνωρίζονται μεταξύ τους, με μεγάλο ενθουσιασμό και κόντρα σε κάθε καιρική συνθήκη! Παρέες κοριτσιών να δίνουν ονόματα στα δέντρα που φυτεύουν, ομάδα συμμετεχόντων που ήρθε 3 φορές συνεχόμενες, εθελοντές που έβαλαν στην άκρη οποιοδήποτε σωματικό πόνο είχαν και με μεγάλο πάθος και επιμονή έγιναν μέρος της δεντροφύτευσης. Εντυπωσιακή και η συνεισφορά των διασωστών του Ερυθρού Σταυρού που ήταν μαζί μας, οι οποίοι όταν δεν φρόντιζαν κάποιον που είχε ανάγκη, φύτευαν και εκείνοι.

1

Στις δεντροφυτεύεις είχαμε συνολικά μαζί μας 300 εθελοντές, που εκπαιδεύτηκαν αρχικά πάνω στη σωστή φύτευση. Είχαμε επίσης και την οικονομική υποστήριξη πολλών ακόμα από εσάς! Η συμμετοχή όλων σας μας συγκινεί και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε, αναδασώνοντας με τη δική σας συνεισφορά και ένα ακόμα μέρος του Δρυμού. Σας ευχαριστούμε όλους από καρδιάς! Μαζί με εσάς καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το πρώτο μέρος της δράσης.


Η συντήρηση των 15.000 δεντρυλλίων που φυτεύτηκαν στην περιοχή, θα κρατήσει για τα επόμενα 3 χρόνια και θα εμπεριέχει διαμόρφωση λάκκων, λίπανση, βοτάνισμα, πότισμα κ.α. Δεν τελειώσαμε λοιπόν, τώρα αρχίζουμε: την άνοιξη συνεχίζουμε με βοτανίσματα και λιπάνσεις, το καλοκαίρι με ποτίσματα και το φθινόπωρο με νέο κύκλο σποροσυλλογών και φυτεύσεων. Ελπίζουμε να έχουμε μαζί μας ακόμα περισσότερους από εσάς! 

Σε περίπτωση που επιθυμείς να λάβεις μέρος στις δράσεις αναδάσωσης, δήλωσε συμμετοχή εδώ.

 

Αν θέλεις να στηρίξεις οικονομικά την προσπάθειά μας και να μας βοηθήσεις να συνεχίσουμε αναδασώνοντας ένα ακόμα μέρος του Δρυμού, μπορείς να το κάνεις εδώ.

 

Ο Νίκος Γεωργιάδης, υπεύθυνος δράσεων δασικής διαχείρισης στο WWF Ελλάς δηλώνει: «Σήμερα, που η κλιματική κρίση οδηγεί σε συχνότερες και μεγαλύτερης έντασης πυρκαγιές, η προσέγγιση για την αποκατάσταση δασικών οικοσυστημάτων, όταν αυτή κρίνεται απαραίτητη, θα πρέπει να ακολουθεί ένα σχέδιο φυτεύσεων με δραστική μίξη ειδών, ακολουθώντας ουσιαστικά το παράδειγμα που μας δίνει η ίδια η φύση, κι έχοντας ως στόχους τόσο την πυρανθεκτικότητα, όσο και τη βιοποικιλότητα του νέου δάσους. Επιπρόσθετα, σε ένα περιβάλλον που οι δασικές εκτάσεις που χρήζουν τεχνητής αποκατάστασης αυξάνονται διαρκώς, κανένα φυτό δεν πρέπει να πηγαίνει “χαμένο” και άρα οι μέθοδοι καθώς και οι εργασίες φύτευσης και συντήρησης θα πρέπει να είναι οι ιδανικές. Τέλος, σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και η εκπαίδευση των εθελοντών που συνδράμουν σε τέτοιες δράσεις και οι οποίοι δίνουν στην κυριολεξία ψυχή στο όραμά μας για ένα ζωντανό πλανήτη».

 

Συνοδευτικό υλικό:

 Ενδεικτικές φωτογραφίες, αλλά και ένα απολογιστικό Infographic από τις έως τώρα δράσεις αναδάσωσης, μπορείτε να κατεβάσετε από ΕΔΩ.

  • Ένα σύντομο βίντεο (αμοντάριστα πλάνα) για το συγκεκριμένο έργο, είναι διαθέσιμο ΕΔΩ (credits: Χρήστος Γιαννακόπουλος/ WWF Ελλάς).

 

 

 

 

1