Όρους σύνδεσης στην "ομάδα Α" συνεχίζει να εξετάζει ο ΑΔΜΗΕ - Στα 28,5 GW ήδη τα έργα που βρίσκονται σε λειτουργία ή έχουν λάβει ΟΠΣ

Με αργούς ρυθμούς προχωράει η διαδικασία χορήγησης οριστικών προσφορών σύνδεσης στην ομάδα Α των έργων ΑΠΕ από τον ΑΔΜΗΕ, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει ολοκληρωθεί.

Το στοιχείο αυτό έδωσε ο Νίκος Μπουλαξής, Γενικός Διευθυντής Ρυθμιστικής Πολιτικής του Διαχειριστή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Μίλτου Ζαμπάρα, στα πλαίσια της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ.

 

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η διαδικασία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί μέχρι και την Α6 υποομάδα και αναμένεται να μπει στην Α7. Σημειώνεται ότι, η ομάδα Α διαθέτει 10 υποομάδες, επομένως υπολείπονται ακόμη 4 προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι, με πρόσφατη νομοθετική ρύθμισή του, το ΥΠΕΝ έδωσε απόλυτη προτεραιότητα στα έργα που συνάπτουν πράσινα PPAs με ενεργοβόρες βιομηχανίες και αγρότες, αλλάζοντας το τοπίο σε ότι αφορά τα έργα που αναμένουν να λάβουν ΟΠΣ.

Ταυτόχρονα, με βάση τα στοιχεία του Απριλίου τα έργα που βρίσκονται σε λειτουργία έχουν φτάσει τα 13,1 GW, εκ των οποίων τα 5,4 GW αφορούν τον ΑΔΜΗΕ και τα 7,7 GW βρίσκονται στο δίκτυο διανομής. Πρακτικά, περίπου το 40% είναι στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και το 60% στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Τα εν λειτουργία έργα μαζί με αυτά που έχουν λάβει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης ανέρχονται στα 28,5 GW. Από αυτά, τα 19,2 GW αφορούν το δίκτυο  ΑΔΜΗΕ και τα 9,3 GW αφορούν το δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ.

Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα έργα αυτά υπερβαίνουν ήδη κατά 5 GW τον στόχο του ΕΣΕΚ, ο ρυθμός χορήγησης οριστικών προσφορών σύνδεσης δεν αναμένεται να αλλάξει δραστικά επί τω ταχύτερω.

S