Ως αφορμή για στρατηγικού τύπου παρέμβαση στην αγορά των ΑΠΕ "βλέπει" το ΥΠΕΝ το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού

Όσο φειδωλός υπήρξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ανοίγοντας χθες τις εργασίες του συνεδρίου Renewable & Storage Forum, σχετικά με τα συγκεκριμένα μέτρα που θα προκρίνει για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ, τόσο σαφής και αποκαλυπτικός ήταν σε ότι αφορά το χαρακτήρα των παρεμβάσεών του.

Εκείνο που κατέστη σαφές, και συνεπώς αποτελεί δέσμευση του υπουργού, ήταν ότι θα φέρει στο τραπέζι μια συνολική και στρατηγικού τύπου λύση, η οποία θα έχει την έννοια μιας μεγάλης μεταρρύθμισης για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η οποία θα οριοθετεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, όχι μόνον έως το 2021-2022, αλλά για σημαντικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο  κ. Χατζηδάκης ανήγγειλε ότι η παρέμβαση του υπουργείου θα γίνει "πολύ σύντομα", (χωρίς όμως να προσδιορίζει αν αυτό σημαίνει εντός ολίγων ημερών ή εντός ολίγων εβδομάδων) και θα στηρίζεται στις κατευθύνσεις του πρωθυπουργού, στη διαβούλευση με τους φορείς (που ολοκληρώθηκε πλέον, όπως είπε), και στα επιστημονικά στοιχεία. Σημείωσε, δε με νόημα, ότι η παρέμβαση θα είναι πολύ ευρύτερη από ό,τι περιμένουν όλοι αυτή τη στιγμή.

"Όταν θα την παρουσιάσουμε, νομίζω ότι όλοι θα καταλάβουν ότι είναι μια δίκαιη παρέμβαση με δύο μηνύματα: Πρώτον, την εξασφάλιση χωρίς καμία αμφιβολία της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ και δεύτερον, την καλύτερη συνολικά λειτουργία της αγοράς. Κοινός παρονομαστής θα είναι η στήριξη στην πράξη της λειτουργίας των ΑΠΕ που αποτελεί εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική", υπογράμμισε ο Υπουργός ΠΕΝ .

Τόνισε, δε, ότι η κατεύθυνση του υπουργείου είναι να υπάρξει μια παρέμβαση με ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα, η οποία θα βασίζεται σε έναν πυλώνα οικονομικό και έναν πυλώνα διαρθρωτικό.

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η αγορά των ΑΠΕ υποδέχτηκε με επιφύλαξη τις δηλώσεις Χατζηδάκη, στο βαθμό που στο προσκήνιο βρίσκεται μετά βεβαιότητος το ενδεχόμενο παρέμβασης στα έσοδα των υπό λειτουργία σταθμών ΑΠΕ. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι καλλιεργείται πλέον ένα κλίμα περισσότερο συγκαταβατικό σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, στην προοπτική να βρεθεί πράγματι μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση.

 

 

13 Νοεμβρίου 2020

energypress