Παγετώνας της Ισλανδίας λειώνει με τρομακτική ταχύτητα σε time lapse βίντεο

12 11 2021 | 09:40

«Βίντεο σαν κι αυτό πρέπει να μας ξυπνήσουν, δεν μπορούμε να αγνοούμε άλλο τα σημάδια...»

Ενας παγετώνας στην Ισλανδία λειώνει με ταχύτητα πολύ πιο μεγάλη από αυτήν που χρειάζεται για να ξανασχηματιστεί και σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. 

Η δραματική κατάσταση του παγετώνα καταγράφηκε σε ένα πραγματικά αποκαρδιωτικό time lapse βίντεο, που τραβήχτηκε σε λιγότερο από έξη εβδομάδες, στον παγετώνα Breiðamerkurjökull, που βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Vatnajökull, στη νοτιοανατολική πλευρά της χώρας. 

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ταχύτητα με την οποία ο παγετώνας λειώνει το καλοκαίρι, είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την ταχύτητα επαναφοράς του τον χειμώνα. 

Το βίντεο τραβήχτηκε από τον Δρ. Κιέραν Μπάξτερ, του Πανεπιστημίου Dundee της Σκωτίας ο οποίος θεωρείται κορυφαίος ειδικός στο θέμα της υποχώρησης των παγετώνων στην Ευρώπη.

f
Οι κάμερες time lapse εγκαθίστανται στον παγετώνα.
 

Στα πλάνα φαίνεται ξεκάθαρα η τρομακτική ταχύτητα με την οποία λειώνουν οι αιωνόβιοι πάγοι και, κατά συνέπεια, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε μερικά από τα πιο ευάλωτα και όμορφα τοπία του πλανήτη. 

«Βίντεο σαν κι αυτό πρέπει να μας ξυπνήσουν, δεν μπορούμε να αγνοούμε άλλο τα σημάδια» δήλωσε ο Δρ. Μπάξτερ. «Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη άμεσες επιπτώσεις σε όλο τον πλανήτη και πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη γι′ αυτό. Ο δρόμος που θα επιλέξουμε τώρα, συμπεριλαμβανομένων και των αποφάσεων της Συνόδου COP26, θα επηρρεάσει σημαντικά το τι θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον σε σχέση με το κλίμα. Η ποσότητα του πάγου που βλέπουμε να λειώνει στην Ισλανδία, είναι ένας μόνο δείκτης της κλίμακας αυτών των επιπτώσεων.»

Οι παγετώνες της Ισλανδίας βρίσκονται υπό συνεχή επίθεση από τις ανερχόμενες θερμοκρασίες. Από το 1989, ο παγετώνας Vatnajökull, ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης, έχει χάσει 150-200 km³ πάγου και η έκτασή του έχει μειωθεί κατά 400 km², σύμφωνα με την Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία. 

Η καταγραφή των παγετώνων που λειώνουν στην Ισλανδία, γίνεται σε πραγματικό χρόνο και μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ: climatevis.com/ice-watch

*Δείτε το βίντεο εδώ.

 

 

11 Νοεμβρίου 2021

huffpost