Παίρνει θέση στην "κούρσα" των μπαταριών η Ευρώπη με 1,5 TWh έως το 2030 - Περισσότερες από 40 εταιρείες σχεδιάζουν εργοστάσια στη Γηραιά Ήπειρο

Σε δεκαπλάσια επίπεδα έως και 1.5 TWh αναμένεται να φτάσει η παραγωγή μπαταριών στην Ευρώπη μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αντιπροσωπεύοντας το ¼ της σχεδιαζόμενης παραγωγής παγκοσμίως, σύμφωνα με όσα δείχνει νεότερη μελέτη του Ινστιτούτου Συστημάτων και Καινοτόμου Έρευνας Fraunhofer.

Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου αναφέρουν πως τουλάχιστον 15 ευρωπαϊκές χώρες θα φιλοξενήσουν τέτοιου είδους εργοστάσια με την Γερμανία να διαδραματίζει κομβικό ρόλο με το μεγαλύτερο μερίδιο της τάξης των 400 GWh.

Η παραγωγική ικανότητα της Ευρώπης για μπαταρίες για χρήση σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και αποθήκευση ενέργειας σε βιομηχανικές εφαρμογές αναμένεται να φτάσει τα 124 GWh φέτος και να τετραπλασιαστεί σε περισσότερες από 500 GWh μέχρι το 2025, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ινστιτούτου.

Σημειώνεται ότι μέσα στο μήνα η Northvolt εξασφάλισε χρηματοδότηση 1.1 δις δολάρια προκειμένου να εκκινήσει την μονάδα κατασκευής κυψελών μπαταρίας και άλλων υλικών. Αυτή την στιγμή, η σουηδική εταιρεία μπαταριών αναπτύσσει δυναμικότητα ώστε να εξυπηρετήσει παραγγελίες συνολικού ύψους 55 δις δολάρια για πελάτες όπως είναι η BMW, η Fluence, η Scania, η Volvo Cars και η Volkswagen.

Να αναφέρουμε πως σημαντικό ενδιαφέρον για ανάλογες επενδύσεις στο κατασκευαστικό κομμάτι καταγράφεται και σε μη ευρωπαίους παίκτες. Εταιρείες όπως η Tesla, η κινέζικη CATL, καθώς και οι νοτιοκορεάτικες LG Energy Solution και η Samsung SDI σχεδιάζουν να δημιουργήσουν εξίσου μεγάλες μονάδες στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Συνολικά, περισσότεροι από 40 κατασκευαστές μπαταριών έχουν ανακοινώσει σχέδια να κατασκευάσουν εργοστάσια στην Ευρώπη.

Μιχάλης Μαστοράκης

Παίρνει θέση στην "κούρσα" των μπαταριών η Ευρώπη με 1,5 TWh έως το 2030 - Περισσότερες από 40 εταιρείες σχεδιάζουν εργοστάσια στη Γηραιά Ήπειρο