Πανηγυρίζει το ΥΠΕΝ για τη μείωση στις εκπομπές CO2 το 2018 που ανακοίνωσε η Eurostat

Με ρυθμό υψηλότερο κατά 44% του μέσου όρου της ΕΕ μειώθηκαν στην Ελλάδα οι εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) το 2018. Αυτή είναι η εισαγωγή επίσημου δελτίου τύπου του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat. Και δίνει μια άλλη ανάγνωση στη διαφορά μεταξύ του μέσου όρου της ΕΕ και των επιδόσεων της Ελλάδας, αλλά δεν αναφέρει ότι κινείται σχεδόν στο ένα τρίτο των καλύτερων επιδόσεων στην ΕΕ. Επομένως φαίνεται ότι το ΥΠΕΝ επιθυμεί να συγκρίνεται με το μέσο όρο και όχι με τους πρωταγωνιστές της μάχης ενάντια στις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ, οι εκπομπές CO2 το 2018 ήταν στην Ελλάδα μειωμένες κατά 3,6% σε σχέση με το 2017, έναντι μέσου ρυθμού μείωσης στην ΕΕ 2,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

«Πρόκειται για την 7η καλύτερη επίδοση μεταξύ των 28 κρατών-μελών», σημειώνει το ΥΠΕΝ, προσθέτοντας ότι η καλύτερη επίδοση ανήκει στην Πορτογαλία (-9%) και η χειρότερη στη Λετονία (+0,6%). Οι ρύποι CO2 που εκπέμπονται στην Ελλάδα αποτελούν το 2,1% του συνόλου που εκπέμπεται στην ΕΕ, ενώ πάνω από τις μισές εκπομπές αφορούν στις 4 μεγαλύτερες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία).

Τα παραπάνω για το ΥΠΕΝ αποτελούν λόγο πανηγυρισμού και απόδειξης ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σεστή πορτεία όσον αφορά την επίτευξη των στόχων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Την ίδια ώρα όμως το ΥΠΕΝ συνεχίζει τις συζητήσεις για την πώληση λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, που κατά τις περιβαλλοντικές οργανώσεις θα έπρεπε να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν στο ενεργαικό μίγμα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να επιτευχθούν οι μακροχρόνιοι στόχοι.

Το Υπουργείο σημειώνει ότι η μείωση αυτή αποτελεί «ένα ενθαρρυντικό στοιχείο στη συνολικότερη προσπάθεια μείωσης των εκπομπών ρύπων που συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή». Και προσθέτει ότι «το 2018 η οικονομική δραστηριότητα και η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα αυξήθηκαν σε σχέση με το 2017, η μείωση των εκπομπών δεν μπορεί να αποδοθεί στις συνέπειες της πολυετούς κρίση».

Μάλιστα το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε (sic – δεν συνηθίζονται ανώνυμες αξιολογικές κρίσεις σε επίσημες ανακοινώσεις θεσμικών φορέων) ότι «είναι λογικό, δε, τα επόμενα χρόνια η εικόνα να βελτιωθεί περαιτέρω και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό, καθώς θα υλοποιείται το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, του οποίου κεντρικός στόχος είναι ο περιορισμός των εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα».

F
Πίνακας με τα στοιχεία μεταβολής στις εκπομπές CO2 μεταξύ 2018 και 2017 στην ΕΕ [EUROSTAT]

Η εικόνα της Eurostat

Η Eurostat εκτιμά ότι το 2018 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την καύση ορυκτών καυσίμων μειώθηκαν σημαντικά κατά 2,5% στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι εκπομπές CO2 συμβάλλουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη και αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% όλων των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ. Επηρεάζονται από παράγοντες όπως οι κλιματικές συνθήκες, η οικονομική ανάπτυξη, το μέγεθος του πληθυσμού, οι μεταφορές και οι βιομηχανικές δραστηριότητες.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές και οι εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων έχουν αντίκτυπο στις εκπομπές CO2 στη χώρα όπου καίγονται τα ορυκτά καύσιμα: για παράδειγμα, εάν εισάγεται άνθρακας, αυτό οδηγεί σε αύξηση των εκπομπών, ενώ εάν εισάγεται ηλεκτρική ενέργεια, δεν έχει άμεση επίπτωση στις εκπομπές στη χώρα εισαγωγής, όπως αυτές θα αναφέρονται στη χώρα εξαγωγής όπου παράγεται, σύμφωνα με τις στατιστικές αρχές της EUROSTAT.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν το 2018 στην πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Πορτογαλία (-9,0%), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (-8,1%), την Ιρλανδία (-6,8%), τη Γερμανία (-5,4%), την Ολλανδία (-4,6%) και την Κροατία (-4,3%). Αυξήσεις σημειώθηκαν σε οκτώ κράτη μέλη: τη Λετονία (+ 8,5%), τη Μάλτα (+ 6,7%), την Εσθονία (+ 4,5%), το Λουξεμβούργο (+ 3,7% ), τη Πολωνία (+3,5%), τη Φινλανδία (+ 1,9%) και τη Λιθουανία (+ 0,6%).

 

 

8 Μαϊου 2019

σ