Παπαλουκάς: Η Ελλάδα μπορεί να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες υδρογόνου στην Ευρώπη - Σημαντικά έργα το επόμενο διάστημα

Στα τρία έργα υδρογόνου στην Ελλάδα, που έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο των σημαντικών έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Παπαλουκάς, Συντονιστής της Εθνικής Επιτροπής για το Υδρογόνο, στην ομιλία του στο Renewable & Storage Forum, του energypress.

Τα εν λόγω έργα, αφορούν μια μονάδα κυψέλων καυσίμου, μονάδα κατασκευής καινοτόμων δεξαμενών καθώς και εγκατάσταση παραγωγής τσιμέντου της ΤΙΤΑΝ.

Επιπλέον, ο κ. Παπαλουκάς απαρίθμησε και άλλα σημαντικά έργα που έρχονται σε δεύτερο χρόνο, όπως στο διυλιστήριο της Motor Oil, για μετατροπή του γκρι υδρογόνου σε γαλάζιο, το οποίο αναμένεται να δώσει και ιδιαίτερη ώθηση στη χρήση του καυσίμου στις μετακινήσεις.

Παράλληλα, ανέδειξε τον στόχο η Ελλάδα να μεταφέρει μακροπρόθεσμα μεγάλες ποσότητες υδρογόνου στη Δυτική Ευρώπη, καθώς και τη σύνδεση με χώρες της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής, αναφέροντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τα ΗΑΕ και τη Σ. Αραβία. Σ’ αυτή την κατεύθυνση τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι υποδομές της χώρας, προκειμένου να παίξει αυτό το ρόλο.

Τέλος, ο κ. Παπαλουκάς στάθηκε και στη μελλοντική ανάπτυξη έργων, όπως τα τρένα υδρογόνου, καθώς και τις δυνατότητες αξιοποίησης του καυσίμου στη ναυτιλία, όπου ανέδειξε ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, αλλά υπάρχει ακόμα μέλλον μέχρι να γίνει πραγματικότητα.

1