Παπαθανασίου: Αναγκαίες οι διασυνδέσεις αλλά δε λύνουν το πρόβλημα των περικοπών χωρίς αποθήκευση

14 01 2024 | 07:10

Στα νέα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά των ΑΠΕ, όπως αυτό των περικοπών και τη λύση που ονομάζεται αποθήκευση, στάθηκε ο καθηγητής Σταύρος Παπαθανασίου, σε δήλωσή του στο περιθώριο του 5ουRenewable & Storage Forum.

Κάνοντας ένα πρώτο σχόλιο για τα ζητήματα που ανέδειξε το συνέδριο, ανέφερε:

 

“Νομίζω ότι οι συζητήσεις που γίνονται κάθε χρόνο δείχνουν ότι, το επίπεδο κατανόησης των προβλημάτων που έχουμε, βελτιώνεται. Ωριμάζουμε, κάνοντας πιο σύνθετες σκέψεις, αντιμετωπίζοντας έτσι και μια πιο σύνθετη πραγματικότητα. Ταυτόχρονα όμως, η πραγματικότητα εξελίσσεται ακόμα πιο γρήγορα από τη δική μας δυνατότητα να την κατανοούμε.

Θεωρώ ότι φέτος το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε από το “αν υπάρχει αποθήκευση και ποιο είναι το business model” -θεωρώ ότι είναι απαντημένο αυτό- στα ζητήματα πρόσβασης στο δίκτυο, που είναι πολύ κεντρικής σημασίας και τις αβεβαιότητες που αυτό δημιουργεί στις επενδύσεις.

Επίσης τέθηκε με πολύ επίφαση το πρόβλημα των περικοπών. Αυτή είναι η καινούργια αβεβαιότητα στις επενδύσεις. Τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε ότι περικοπές δεν είναι ένα “πράγμα”, αλλά υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι που τις επιβάλλουν. Πολλοί τις αντιμετωπίζουν ως μέρος των ρίσκων μιας επένδυσης ΑΠΕ, άλλοι ως υπαρξιακό κίνδυνο, γιατί είναι κάτι απροσδιόριστο. Δεν υπάρχει πλαίσιο και τρόπος πρόβλεψης με αξιοπιστία, για το ποιες θα είναι οι περικοπές.

Ως πολιτεία καλούμαστε να κατανοήσουμε το πρόβλημα ως ερώτημα πρώτα και μετά να δώσουμε τις σωστές απαντήσεις”.

Στο ερώτημα αν οι διεθνείς διασυνδέσεις μπορούν να βοηθήσουν, τόνισε: “Αναμφίβολα. Αν ψάχνουμε τη θεραπεία του προβλήματος περνάει από δύο κύρια κανάλια. Ισχυρότερα δίκτυα στο εσωτερικό και διεθνώς και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Και τα δύο αποτελούν λύσεις στο πρόβλημα. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι, αν το πρόβλημα είναι οι περικοπές εξαιτίας του κορεσμού των φωτοβολταϊκών, την ίδια στιγμή που όλη η Ευρώπη ταλανίζεται από το ίδιο πρόβλημα, τότε, το να μπορείς να εξάγεις όταν και ο γείτονας έχει το ίδιο πρόβλημα, η λύση αυτή είναι περιορισμένη. Άρα σε τέτοιο περιβάλλον, όπου όλη η Ευρώπη έχει ταυτοχρονισμένη περίσσεια παραγωγής, η απάντηση είναι η αποθήκευση.

Επομένως, οπωσδήποτε χρειάζονται διεθνείς διασυνδέσεις, όχι για να εξυπηρετήσουν τις δικές μας περικοπές, αλλά για την μεταφορά ενέργειας σε Νότο και Ανατολή. Το να δημιουργήσουμε αυτούς τους διαδρόμους είναι επιβεβλημένο γεωπολιτικά, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να δημιουργήσουμε και τρόπο να διοχετεύσουμε αυτή την ενέργεια, στις μεγάλες αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.”

 

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι και οι διασυνδέσεις των νησιών θα βοηθήσουν. “Τα δίκτυα για τα νησιά, για τις ΑΠΕ και τις εξαγωγές δεν είναι διαφορετικά πράγματα. Σε έναν κόσμο αποτελεσματικότητας στην ανάπτυξη των υποδομών, τα δίκτυα είναι ενιαία και ταυτόχρονα εξυπηρετούν πολλαπλούς σκοπούς. Όπως η εξυπηρέτηση της ζήτησης, η απορρόφηση παραγωγής ΑΠΕ στα νησιά, έργων που θα γίνουν στη θάλασσα, αλλά και η διακίνηση ενέργειας που διέρχεται από τη χώρα, προς το εξωτερικό.”

Παράλληλα, ερωτώμενος για το ενδιαφέρον των φοιτητών τους οποίους διδάσκει, εξήγησε πως, “όσοι έρχονται στην ενέργεια -και δυστυχώς δεν είναι η πλειονότητα, καθώς η πληροφορική είναι πολύ μεγάλος μαγνήτης- τους γοητεύουν τα ζητήματα, του εξελισσόμενου ενεργειακού συστήματος προς την κατεύθυνση της ευελιξίας και της αποκέντρωσης, της απανθρακοποίησης και της ψηφιοποίησης, ακριβώς επειδή είναι καινούργια, αποτελούν τεχνολογίες αιχμής. Χωρίς υπερβολή, στα 5 χρόνια που ένας φοιτητής τελειώνει τη σχολή μας, το τοπίο έχει μεταβληθεί ριζικά. Τα δεδομένα των ΑΠΕ στην Ελλάδα το 2018, ήταν τελείως διαφορετικά από αυτά του 2023, αποθήκευση δεν υπήρχε και οι στόχοι μας ήταν πολύ συντηρητικοί, ενώ σήμερα είναι πραγματικότητα.”

η