Παπαθανασίου (ΕΛΠΕ): Φιλοδοξούμε να κατασκευάσουμε τον πρώτο σταθμό εφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο.

22 11 2019 | 08:59

Τα Ελληνικά Πετρέλαια φιλοδοξούν να κατασκευάσουν τον πρώτο σταθμό εφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο στη χώρα μας, αποκάλυψε ο πρόεδρος του ομίλου Γιάννης Παπαθανασίου μιλώντας απόψε στο ενεργειακό συνέδριο του ΙΕΝΕ. Ήδη όπως τόνισε σε αρκετά πρατήρια της ΕΚΟ υπάρχουν φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων ενώ στη στρατηγική μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη περιλαμβάνονται επενδύσεις σε βιοκαύσιμα δεύτερης και τρίτης γενιάς, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ στόχος είναι η ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών συνολικής ισχύος 600 μεγαβάτ (από 26 σήμερα) από τα οποία τα 300 MW είναι σε στάδιο ανάπτυξης. Ο κ. Παπαθανασίου υπογράμμισε ότι ο όμιλος προσυπογράφει τους στόχους του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που περιλαμβάνουν αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 35% ως το 2030, κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ως το 2028, κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας, ηλεκτροκίνηση και αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Αναφερόμενος δε στις έρευνες υδρογονανθράκων υπογράμμισε την δέσμευση του ομίλου για προστασία του περιβάλλοντος σε πλήρη εναρμόνιση με την νομοθεσία (όπως προβλέπεται και από τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί) και με αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών τόσο στο στάδιο των ερευνών όσο και στο στάδιο εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων.

Στο ίδιο συνέδριο ο κ. Αριστοτέλης Χαντάβας στέλεχος της ENEL Green Power ανέφερε ότι η ελληνική ενεργειακή αγορά βρίσκεται σε σταυροδρόμι, ενόψει της κατάργησης της λιγνιτικής παραγωγής και της ανάγκης που δημιουργείται αφενός για υποκατάστασή της και αφετέρου για αποθήκευση ενέργειας. Οι επενδύσεις του ομίλου στην Ελλάδα φθάνουν μέχρι στιγμής στα 500 εκατ. Ευρώ από τα οποία τα 300 εκατ. αφορούν το σύμπλεγμα αιολικών πάρκων του Καφηρέα το οποίο εγκαινίασε πρόσφατα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Στρατηγικής, Ανάπτυξης, Διοικητικών και Πληροφορικής, της ΔΕΠΑ Γιώργος Πολυχρονίου τόνισε ότι η ζήτηση αερίου στη χώρα μας αναμένεται εφέτος αυξημένη κατά 15% σε σχέση με το 2018 γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση της χρήσης του καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή, στις εξαγωγές αλλά και στην αυξημένη χρήση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου λόγω της βελτίωσης των σχετικών υποδομών. Ανέφερε επίσης ότι οι επενδύσεις που προγραμματίζονται την επόμενη 5ετία από τις εταιρίες εμπορίας, υποδομών και διεθνών δραστηριοτήτων που θα προκύψουν από τον μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ φθάνουν σε 750 εκατ. Ευρώ.

 

 

 

21 Νοεμβρίου 2019

energypress