Παρά το μεγάλο ενδιαφέρον, μικρές οι πιθανότητες για ελληνικές συμμετοχές στις πιλοτικές δημοπρασίες της Κομισιόν για κοινές αγορές υδρογόνου

Γεγονός αποτελεί η πρώτη δημοπρασία υπό την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου, που στόχο έχει να στηρίξει την ανάπτυξη έργων παραγωγής υδρογόνου μέσα από ένα σχήμα κοινών αγορών σε επίπεδο Ευρώπης.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της στα πλαίσια της ευρωπαϊκής εβδομάδας υδρογόνου 2023, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, την έναρξη της πρώτης πιλοτικής δημοπρασίας μέσω της οποίας θα διατεθούν 800 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Ταμείου Καινοτομίας. Η διαδικασία υποβολής προσφορών προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2024, ενώ σε λίγες μέρες, στις 24 Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν οι όροι του προγράμματος προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να δουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των έργων και το χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress που παρακολουθούν το θέμα και συνολικότερα την αγορά υδρογόνου, ελληνικό ενδιαφέρον για συμμετοχή υπάρχει, ωστόσο, αυτό αναμένεται, τουλάχιστον σε αυτή την πρώτη πιλοτική δημοπρασία, να «κολλήσει» στα κριτήρια που θα τεθούν. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, επιλέξιμες επενδύσεις θα τύχουν αυτές όπου ήδη υπάρχει υφιστάμενη μονάδα ηλεκτρόλυσης και παράδοση ποσοτήτων υδρογόνου το 2025. Εκ των πραγμάτων, αν ισχύσουν τα παραπάνω κριτήρια εξαιρείται συμμετοχής οποιοδήποτε ελληνικό project καθώς τα όποια σχέδια υπάρχουν αυτή τη στιγμή, είναι κατά πολύ πιο ανώριμα.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι ακόμη και το πρώτο κριτήριο περ υφιστάμενης μονάδας ηλεκτρόλυσης να παραβλέψει κανείς, η παραγωγή και παράδοση υδρογόνου το 2025 είναι αρκετά πρόωρο ακόμη και για ένα έργο που ξεκινάει σήμερα την κατασκευή του. Υπό το πρίσμα αυτό, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν μικρές πιθανότητες να υπάρξουν «ελληνικές» συμμετοχές στη πρώτη πιλοτική δημοπρασία, παρά το γεγονός ότι σε πρώτη ανάγνωση, υπάρχει σχετική επιδίωξη από μεριάς τους, όπως αναφέρουν στο energypress.

Σημειώνεται ότι την άνοιξη του 2024 θα ακολουθήσει ο δεύτερος κύκλος δημοπρασιών με συνολικό προϋπολογισμό περί τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα με την διαδικασία των δημοπρασιών, η Κομισιόν, όπως αναφέρει σχετικά στην ομιλία της η Πρόεδρος Λάιεν, εργάζεται στην ανάπτυξη του διεθνούς «βραχίονα» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου. «Αυτό θα εξασφαλίσει διαφοροποιημένες εισαγωγές πράσινου υδρογόνου από αξιόπιστους προμηθευτές στο εξωτερικό». Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη μιας παγκόσμιας αγοράς καθαρού υδρογόνου.

Σε παλιότερη ανακοίνωση της Κομισιόν για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου αναφέρεται ότι για να επιτευχθούν τα 10 εκατ. τόνοι εγχώριας παραγωγής υδρογόνου από ΑΠΕ, όπως προβλέπεται στο ευρωπαϊκό σχέδιο REpowerEU, οι συνολικές επενδυτικές ανάγκες εκτιμώνται σε 335-471 δις. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 200-300 δις ευρώ που απαιτούνται για την πρόσθετη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού θα προέλθει από ιδιωτική χρηματοδότηση, αλλά η δημόσια χρηματοδότηση (μέσω των χρηματοδοτικών μέσων της ΕΕ και των κρατικών ενισχύσεων) μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις ιδιωτικές επενδύσεις.

 

 

 

 

σ