Το παράδοξο πρόβλημα της «φθηνής ενέργειας» στην Ευρώπη – Γιατί η ΕΕ αποτυγχάνει να προσαρμοστεί στην έκρηξη των ΑΠΕ

Η τεράστια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλη την Ευρώπη σημαίνει ότι οι μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας παράγουν περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζεται.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές αγορές χονδρικής να έχουν δει μηδενικές ή αρνητικές τιμές για τις περισσότερες ώρες που έχουν καταγραφεί ποτέ, εν μέσω της αυξανόμενης παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και της αναντιστοιχίας μεταξύ των ωρών προσφοράς και ζήτησης για ηλιακή ενέργεια.

 

Για παράδειγμα, λόγω της ταχείας εξάπλωσης της ηλιακής ενέργειας, η ισπανική ενέργεια είναι ολοένα και πιο φθηνή. Μεταξύ 11 π.μ. και 7 μ.μ., τις πιο ηλιόλουστες ώρες σε μια ηλιόλουστη χώρα, οι τιμές συχνά περιορίζονται σχεδόν στο μηδέν στις αγορές χονδρικής. Ακόμη και στη Γερμανία, η οποία με κανέναν λογικό ορισμό δεν είναι μια ηλιόλουστη χώρα, αλλά έχει άφθονο άνεμο, οι τιμές χονδρικής ήταν αρνητικές στις 301 από τις 8.760 εμπορεύσιμες ώρες πέρυσι.

Το μεγάλο ερώτημα

Καθώς τα ηλιακά πάνελ και τα αιολικά πάρκα καταλαμβάνουν την Ευρώπη, το ερώτημα που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ηπείρου είναι τι να κάνουν με όλη την ενέργεια που παράγουν. 

Όπως επισημαίνει ο Economist, οι εξαιρετικά χαμηλές -και μάλιστα αρνητικές- τιμές υποδηλώνουν ότι η παραγόμενη ενέργεια δεν χρησιμοποιείται σωστά προς το παρόν, αντανακλώντας αστοχίες τόσο στις υποδομές όσο και στις ρυθμίσεις.

 Υπάρχουν τρεις κύριοι τρόποι με τους οποίους οι εταιρείες και οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια πιο αποτελεσματική αγορά:

  1. αποστολή ενέργειας σε περιοχές όπου δεν υπάρχει πλεόνασμα, 
  2. μετατόπιση της ζήτησης σε ώρες που η ενέργεια είναι άφθονη 
  3. και αποθήκευση ενέργειας ως ηλεκτρικής ενέργειας, καυσίμου ή θερμότητας.

Επιτακτική ανάγκη

 

Η ανάγκη να γίνουν τέτοιες αλλαγές θα γίνει πιο επιτακτική. Η έκρηξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερη από ό,τι αλλού στον πλούσιο κόσμο. 

Πέρυσι η ήπειρος εγκατέστησε περίπου διπλάσια νέα χωρητικότητα από την Αμερική, με 56 γιγαβάτ (gw) νέας ηλιακής ενέργειας και 17 gw νέας αιολικής ενέργειας, η οποία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία θα ξεπεραστεί φέτος. Μέχρι το 2030, το 43% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ θα πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τους τελευταίους κανόνες, από 23% το 2022.

Καλύτερο δίκτυο

Η αποστολή ενέργειας σε μέρη χωρίς πλεονάσματα θα απαιτούσε ένα καλύτερο συνδεδεμένο δίκτυο. 

Η entso-e, μια λέσχη ευρωπαϊκών διαχειριστών δικτύων, εκτιμά ότι οι βελτιωμένες διεθνείς συνδέσεις θα διασφάλιζαν ότι 42 τεραβατώρες σπατάλης ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως θα χρησιμοποιούνται το 2040. Αυτό είναι περισσότερο από την τρέχουσα ετήσια κατανάλωση της Δανίας. Σύμφωνα με τον Bruegel, ένα think-tank, ένα τέτοιο πλέγμα θα χρειαζόταν επίσης 20-30% λιγότερη χωρητικότητα αποθήκευσης και εφεδρικής ικανότητας.

Τοπικές αντιδράσεις

Σύμφωνα με τον Economist, το πρόβλημα είναι ότι οι επεκτάσεις δικτύου χρειάζονται χρόνο και συναντούν τοπικές αντιδράσεις. 

Ως αποτέλεσμα, οι ενεργειακές εταιρίες προχωρούν σε υπόγεια δίκτυα, γεγονός που αυξάνει το κόστος. Οι επεκτάσεις προκαλούν επίσης ενστάσεις. 

Όταν δημιουργηθεί μια σύνδεση, η αγορά με χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα εξάγει αναπόφευκτα ενέργεια σε αυτήν με υψηλότερες τιμές. Ακόμη και αν και οι δύο πλευρές επωφεληθούν συνολικά από τη συναλλαγή, από τη μία πλευρά ο δικαιούχος μπορεί να είναι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας και από την άλλη πλευρά οι καταναλωτές, με την άλλη ομάδα να χάνει και στις δύο θέσεις. 

Στις 18 Ιουνίου, η Σουηδία ακύρωσε τη Hansa PowerBridge, μια σύνδεση 700 μεγαβάτ με τη Γερμανία, λόγω φόβου ότι θα αυξήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τους εγχώριους καταναλωτές.

Η μετατόπιση της ζήτησης

Η επόμενη επιλογή για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είναι να μετατοπίσουν τη ζήτηση. Αυτό δεν σημαίνει να πεισθούν όλοι –για παράδειγμα- να κάνουν ντους κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών τους διαλειμμάτων, όταν ο ήλιος είναι στο απόγειό του. 

Αντίθετα, η ιδέα είναι να μετακινηθούν οι ευέλικτες πηγές ζήτησης, όπως η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων (ev) και τα buffer τηλεθέρμανσης, σε ώρες άφθονης ενέργειας. Για να γίνει αυτό, απαιτούνται έξυπνοι μετρητές που μετρούν όχι μόνο πόση ενέργεια χρησιμοποιείται, αλλά και πότε χρησιμοποιείται, και οι οποίοι έτσι επιτρέπουν τις τιμές να διαμορφώνονται αναλόγως. 

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι χώρες σημειώνουν αργή πρόοδο στην εγκατάσταση αυτών των συσκευών. Αν και σχεδόν όλοι έχουν έναν έξυπνο μετρητή στην Ισπανία, σχεδόν κανείς δεν έχει στη Γερμανία.

Τα υφιστάμενα καθεστώτα τιμολόγησης δικτύου αποτελούν άλλο ένα εμπόδιο όσον αφορά τη μετατόπιση της ζήτησης. 

Αποθήκευση

Θα μπορούσε η καλύτερη αποθήκευση να λύσει το πρόβλημα; Στη Βάνταα της Φινλανδίας, η τοπική ενεργειακή εταιρεία πρόκειται να σκάψει μια τρύπα μεγέθους όσο 44 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων κάτω από την πόλη. 

Αυτή θα γεμίσει με νερό που έχει θερμανθεί στους 140°C, το οποίο θα αποθηκεύσει 90 γιγαβατώρες θερμότητας, ποσότητα επαρκή για να κρατήσει την πόλη ζεστή για ένα χρόνο. Άλλες εταιρείες κάνουν μεγαλύτερη χρήση μπαταριών για βραχυπρόθεσμη αποθήκευση. Δυστυχώς, τέτοια συστήματα παρεμποδίζονται για άλλη μια φορά από τις υπάρχουσες δομές της αγοράς ενέργειας. Όταν πρόκειται για πράγματα όπως η διαχείριση συμφόρησης και ο έλεγχος συχνότητας, οι αγορές βασίζονται συνήθως στην προσδοκία ότι η εφεδρική χωρητικότητα θα φτάσει από συμβατικές μονάδες με καύση αερίου. 

Κίνητρα

Χωρίς καλύτερα κίνητρα, η Ευρώπη θα δυσκολευτεί να χρησιμοποιήσει αυξανόμενες ποσότητες πλεονάζουσας ενέργειας. Αυτό, με τη σειρά του, θα μειώσει τα κέρδη για τους επενδυτές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τον Μάιο το «ποσοστό σύλληψης» των γερμανικών ηλιακών συλλεκτών -το μερίδιο της μέσης ημερήσιας τιμής ενέργειας που κέρδιζαν- μειώθηκε στο 50%, από 80% τρία χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Julien Jomaux, ενός ενεργειακού συμβούλου.

Περιορισμός των επενδύσεων

Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, οι μηδενικές ή αρνητικές τιμές χονδρικής ενέργειας άρχισαν να επιβραδύνουν τις επενδύσεις σε προσθήκες δυναμικότητας και να δικαιολογούν την ανάγκη για υψηλότερες επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, μέσω της οποίας οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα αποφύγουν να περιορίσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή να χρειαστεί να πληρώσουν για να εκφορτώσουν ηλεκτρική ενέργεια.

Ο αριθμός των εμπορεύσιμων ωρών κατά τις οποίες οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν μηδενικές ή αρνητικές έχει εκτιναχθεί μέχρι στιγμής φέτος σε μεγάλες αγορές χονδρικής, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Φινλανδία και η νότια Σουηδία, σύμφωνα με στοιχεία LSEG.

Ωστόσο, οι παραγωγοί ηλιακής ενέργειας έχουν αρχίσει να βλέπουν επιβράδυνση των επενδύσεων σε χωρητικότητα, λέει η ένωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ισπανίας, καθώς οι αρνητικές τιμές έχουν γίνει πιο συνηθισμένες στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας φέτος.

«Δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί αυτή τη στιγμή. Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι θα επαναληφθεί ή μπορεί να επαναληφθεί με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε στο Reuters ο José María González Moya, γενικός διευθυντής του λόμπι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας APPA Renovables.

«Και ναι, κατά κάποιο τρόπο, οι επενδύσεις επιβραδύνονται. Όχι σταματώντας, αλλά επιβραδύνοντας», πρόσθεσε η Μόγια.

Η πιθανή λύση σε αυτήν την κατάσταση στην οποία οι αυξανόμενες ηλιακές προσθήκες επιβαρύνουν τους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας είναι οι υψηλότερες επενδύσεις σε αποθήκευση ή ηλιακή συν αποθήκευση, λένε οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι.

«Οι ασταθείς τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργούν αβεβαιότητα για τις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σχετικά με τον αντίκτυπο στα έσοδα και τις μελλοντικές επενδύσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αποθήκευση και επέκταση του δικτύου», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στην έκθεσή του World Energy Investment 2024   νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Δ