«Παράθυρο» από το ΥΠΕΝ για παραγωγή ενέργειας από καύση απορριμάτων – Ενδιαφέρον από τη ΔΕΗ για τη μονάδα της στο Λαύριο

04 11 2022 | 11:02

Ενδιαφέρον φαίνεται να έχει εκφράσει η ΔΕΗ για να χρησιμοποιήσει σύμμεικτα απορρίμματα από την Αττική και κάποια νησιά, για την παραγωγή ενέργειας από τη μονάδα της στο Λαύριο, σύμφωνα με δημοσίευμα του δημοσιογράφου Γ. Λιάλιου στην Καθημερινή.

Όπως αναφέρεται, τον δρόμο για την καύση απορριμμάτων σε υφιστάμενες μονάδες παραγωγής ενέργειας ανοίγει το υπουργείο Περιβάλλοντος με σχετική τροποποίηση στον εθνικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα, εκτιμώντας ότι δεν θα χρειαστεί να προωθήσει το ίδιο διαγωνισμούς για μονάδες «ενεργειακής αξιοποίησης» απορριμμάτων, καθώς θα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την αγορά.

Επιπλέον, οι «μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης» έχουν προστεθεί στον εθνικό και τους περιφερειακούς σχεδιασμούς για τα αστικά απόβλητα.

Ως εκ τούτου, θετικά φέρεται να βλέπει το ενδιαφέρον της ΔΕΗ η κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της «Κ». Από την άλλη, αξίζει να αναφερθεί, ότι ερωτώμενος ευθέως χθες ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει κάτι σχετικό, παροτρύνοντας ωστόσο τη ΔΕΗ να συμμετέχει στη δημόσια συζήτηση για την «ενεργειακή αξιοποίηση».

Είναι ωστόσο γεγονός, ότι όλες οι δρομολογούμενες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων περιλαμβάνουν και τη μετατροπή του υπολείμματος σε απορριμματογενές καύσιμο (SRF ή RDF).

Επιπλέον, στην υπό διαβούλευση αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού για τα Απορρίμματα (ΕΣΔΑ) προστέθηκε ένα «παράθυρο» για καύση όχι μόνο απορριμματογενών καυσίμων, αλλά και σύμμεικτων απορριμμάτων, δηλαδή των σκουπιδιών όπως συλλέγονται από τους πράσινους κάδους, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο γ.γ. του ΥΠΕΝ.

Παράλληλα, ο κ. Γραφάκος ανέφερε ως παράδειγμα τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, λέγοντας τα εξής: «Από τη μονάδα της Κοζάνης οδηγείται σήμερα σε ταφή το 45% των αποβλήτων που εισέρχονται σε αυτή. Στόχος μας είναι αυτό να μετατρέπεται σε SRF και να χρησιμοποιείται στη γειτονική μονάδα του Αμυνταίου της ΔΕΤΕΠΑ για την παραγωγή ενέργειας και τηλεθέρμανση».

Υπογράμμισε δε, ότι με τη δημοπράτηση των μονάδων Βόλου, Λάρισας, ανατολικού τομέα Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Νάξου στις αρχές του 2023 κλείνει ο κύκλος και πλέον οι φορείς θα πρέπει, είτε να κατασκευάσουν έργα μέσω σύμπραξης με ιδιώτες, είτε να τα κατασκευάσουν αποκλειστικά με δικούς τους πόρους.

 

1