Παρέμβαση για την κλιματική αλλαγή και τους υγροτόπους

03 02 2019 | 15:51

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται αισθητές σε πολλές
περιοχές του πλανήτη με τη ρύπανση των νερών, του εδάφους, του αέρα,
την ερημοποίηση, τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε συνδυασμό με την άνιση
κατανομή των φυσικών πόρων και πολιτικές αποφάσεις που ευνοούν την
κερδοσκοπία και τη λεηλασία των φυσικών πόρων.

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την φύση και την κοινωνία, την ίδια την δημοκρατία!
Οι υγρότοποι μπορούν σαν αυτόνομα οικοσυστήματα να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της αλλαγής. Νέες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι παράκτιοι υγρότοποι είναι από τα καλύτερα θαλάσσια οικοσυστήματα για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος.

Τα παράκτια οικοσυστήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική συνιστώσα της μείωσης των εκπομπών μέσω της διατήρησης και της
αποκατάστασης αυτών των συστημάτων.

Κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.
Στις 2 Φεβρουαρίου 1971 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. 

Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται 1524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου. 

Ένας από τους υγρότοπους αυτούς (όχι ο μόνος) στην Εύβοια είναι και ο Κολοβρέχτης. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα και με στόχο να ξεκινήσει και σε τοπικό επίπεδο η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, η ομάδα πολιτών για τη διάσωση του Κολοβρέχτη καλεί όλους και όλες σε παρέμβαση το Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου, στη Χαλκίδα, στον πεζόδρομο της Αβάντων (πίσω από τον Αγ.Νικόλαο). Ώρα: 10:30.

s

 

30 Ιανουαρίου 2019

Πηγή: enallaktikos