Παρούσα στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η ΡΑΑΕΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Παρούσα στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η ΡΑΑΕΥ

Υπό τις νέες της αρμοδιότητες η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων θα είναι φέτος παρούσα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τις 9 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2023 με δικό της περίπτερο (κτίριο 10, stand 24).

 

Η παρουσία της ΡΑΑΕΥ για έβδομη συνεχή χρονιά στο διεθνές κοινωνικό, οικονομικό και επιχειρηματικό ραντεβού της Θεσσαλονίκης, σηματοδοτεί τη δέσμευση της να εδραιώσει έναν ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας με την αγορά, τους καταναλωτές και την κοινωνία των πολιτών.

 

Στο πλαίσιο αυτό η Αρχή προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων και δράσεων.

 

Α. Ημερίδα και Εσπερίδες

  • Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 ώρα 10:15 πμ, Α’ ΜΕΡΟΣ Κεντρική εκδήλωση της ΡΑΑΕΥ

Β’ ΜΕΡΟΣ, Ημερίδα με θέμα «Η εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών μέσω της ενίσχυσης της διαφάνειας, της εποπτείας και της ενημέρωσης. Ένα σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο επικεντρωμένο στην ενεργή συμμετοχή των καταναλωτών στην αγορά»

  • Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 19:00, Εσπερίδα με θέμα «Τα Κλιματικά Σύμφωνα των Δήμων της Ελλάδας και της Κύπρου, τα οποία επελέγησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «100 Κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030 από και προς τους πολίτες»
  • Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 19:00, Εσπερίδα με θέμα «Τρέχουσες εξελίξεις για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ»

 

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Α -  Σ.Κ. «Ν. Γερμανός» στο Κτίριο 8 (2ος όροφος) εντός των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ.

Επισυνάπτεται Αναλυτικό Πρόγραμμα.

 

Έργο Τέχνης το Περίπτερο της ΡΑΑΕΥ

Οι επισκέπτες της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΕΘ, θα έχουν την ευκαιρία, επισκεπτόμενοι το stand 24 στο Κτίριο 10, να δουν το περίπτερο-έργο τέχνης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από φοιτήτριες/φοιτητές και απόφοιτους της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Ρένα Νικολαΐδου, Σαρκίς Αμπαριάν, Κατερίνα Σχοινά, Ραφαηλία Φιλιππάκη, Ειρήνη Κούτινα, Γεωργία Ραχμάνη) με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Ζωγραφικής και Διευθυντή του 5ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής του ΑΠΘ, Λάμπρο Ψυρράκη και συντονιστές την Κοσμητόρισσα της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Στέλλα Λάββα και τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου και Δημόσιων Σχέσεων της ΡΑΑΕΥ, Δρ. Διονύση Παπαχρήστου.

Στο περίπτερο-έργο τέχνης της ΡΑΑΕΥ -που δρομολογήθηκε και με την υποστήριξη της HELEXPO ΔΕΘ- «συναντώνται» η ενέργεια, τα ύδατα και τα απόβλητα με το φυσικό περιβάλλον και τις σύγχρονες πόλεις.

Πρόκειται για μία καλλιτεχνική δημιουργία που αναδεικνύει τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα του πολίτη, τα οποία αποτελούν τους νέους πυλώνες πάνω στους οποίους εργάζεται η Ρυθμιστική Αρχή με γνώμονα πάντοτε το δημόσιο συμφέρον.

 

Β. Ενεργειακές δράσεις 

Διαγωνισμός Ζωγραφικής

Η ΡΑΑΕΥ διοργανώνει, για δεύτερη χρονιά, σε συνεργασία με την κοσμητεία της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Διαγωνισμό Ζωγραφικής για νέους/νέες με θέμα «Καθαρή Πόλη-Καθαρή Ενέργεια».

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ευαισθητοποίηση των νέων αλλά και του ευρύτερου κοινού και η ανάδειξη – μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας – της σημαντικής συμβολής της καθαρής ενέργειας στη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη του πλανήτη μας.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε τρεις κατηγορίες νέων:

1η κατηγορία: για ηλικίες έως 12 ετών (μαθητές/μαθήτριες Δημοτικού)

2η κατηγορία: για ηλικίες 13 έως 18 ετών (μαθητές/μαθήτριες Γυμνασίου-Λυκείου)

3η κατηγορία: για ηλικίες άνω των 18 ετών (φοιτητές/φοιτήτριες, νέοι/νέες)

Χώρος διεξαγωγής είναι ο εξωτερικός χώρος του Κτιρίου 10 εντός των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, ο οποίος διαμορφώθηκε κατάλληλα για τις ανάγκες του Διαγωνισμού. Οι διαγωνιζόμενοι, στους οποίους θα παρέχονται δωρεάν υλικά (ειδικό χαρτί ζωγραφικής και ειδικά χρώματα), μπορούν να προσέρχονται όλες τις μέρες και ώρες λειτουργίας της ΔΕΘ (Σαββατοκύριακα 09-10.09 & 16-17.09 από τις 10:00 έως τις 22:00 και καθημερινές από τις 16:00 έως τις 22:00).

Το καλύτερο έργο κάθε κατηγορίας θα βραβευτεί σε ειδική τελετή με βραβείο έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τα στοιχεία των βραβευθέντων καλλιτεχνών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ (https://www.rae.gr) υπό τη Θεματική «Νέα  - Ανακοινώσεις».

Η επιτροπή αξιολόγησης αποτελείται από τους/τις:

Δημήτριο Παπαντώνη, Μέλος της Ολομέλειας ΡΑΑΕΥ, τ. Αντιπρύτανη ΕΜΠ, Στέλλα Λάββα, Κοσμητόρισσα Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, Δόμνα Κακανά, Κοσμητόρισσα Παιδαγωγικής Σχολής ΑΠΘ, Λάμπρο Ψυρράκη, Καθηγητή Ζωγραφικής/Διευθυντή του 5ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής ΑΠΘ, Άρη Κατσιλάκη, Επίκουρο Καθηγητή Γλυπτικής/Διευθυντή του Εργαστηρίου Γλυπτικής ΑΠΘ

 

Παιχνίδι Bowling - ελάτε να πετύχουμε τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης έως το 2030

Η ΡΑΑΕΥ για δεύτερη χρονιά υλοποιεί ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους επισκέπτες της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης: το Bowling της ενέργειας!

Στον ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο του Κτιρίου 10, εντός των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, οι φιλόδοξοι παίκτες/παίκτριες με την μπάλα ανά χείρας θα επιδιώκουν να πετύχουν τις τοποθετημένες κορίνες, η κάθε μία από τις οποίες αποτελεί και έναν στόχο της ενεργειακής μετάβασης.

Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ενημερωθούν οι νέοι και οι πολίτες για τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης, μέσα από την πιο απλή και απολαυστική διαδικασία: παίζοντας.