«Πέφτει» το απόλυτο ορόσημο της ηλέκτρισης για τις προθεσμίες των ΑΠΕ – Θα αρκεί η πιστοποιημένη ολοκλήρωση του έργου.

Αποφασισμένη να λύσει ένα θέμα που, πολλές φορές, αποδεικνύεται μεγάλο αγκάθι στην τήρηση των προθεσμιών κατασκευής αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων, εμφανίζεται η ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Οι προθεσμίες είναι κρίσιμες, για παράδειγμα, για να μπορέσει ένα έργο ΑΠΕ να «κλειδώσει» τις Τιμές Αναφοράς που ισχύουν μέχρι κάποιο χρονικό διάστημα, είτε πρόκειται για έργα που παίρνουν ταρίφα μέσω διαγωνισμών, είτε δικαιούνται να μην συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς.

Μέχρι σήμερα υπάρχει ένα απόλυτο ορόσημο για να κριθεί εάν ένα έργο είναι εντός προθεσμίας ή όχι: Η ηλέκτριση του έργου. Έχει παρατηρηθεί ωστόσο ότι πολλές φορές οι επενδυτές καταφέρνουν να ολοκληρώσουν το έργο έγκαιρα, αλλά μέχρι τη λήξη της προθεσμίας δεν έχει καταστεί εφικτό να ηλεκτριστεί το έργο, λόγω αδυναμίας του ΑΔΜΗΕ ή του ΔΕΔΔΗΕ, ακόμα και λόγω έλλειψης υλικών.

Η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου κατά την παρέμβασή της σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου έκανε αναφορά στο θέμα λέγοντας ότι το ΥΠΕΝ θα κάνει αλλαγές στην διαδικασία ηλέκτρισης των σταθμών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκείνο που δρομολογείται, χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, είναι να μπορεί να γίνεται ένας έλεγχος από τις αρμόδιες αδειοδοτούσες αρχές, και αν πιστοποιείται ότι το έργο έχει ολοκληρωθεί πριν την προθεσμία, ανεξάρτητα αν έχει ηλεκτριστεί ή όχι, να «κλειδώνει» την ισχύουσα Τιμή Αναφοράς.

Η κ. Σδούκου ανέφερε ακόμα πως το ΥΠΕΝ μελετά τις λεπτομέρειες για την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ, στην φάση των Αδειών Εγκατάστασης και Λειτουργίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνένωσης ή ακόμα και κατάργησης αδειοδοτικών σταδίων και αδειών. 

Η  κ. Σδούκου ενημέρωσε ότι το Υπουργείο προσανατολίζεται στην επέκταση του διαγωνιστικού σχήματος για τα επόμενα τουλάχιστον 3 χρόνια.

Στα άμεσα πλάνα του ΥΠΕΝ είναι ο Κανονισμός Βεβαιώσεων που εκκρεμεί από την πρώτη φάση της απλοποίησης της Αδειοδοτικής Διαδικασίας και η έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων για τη Γεωργική  Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, τις Μικρές Ανεμογεννήτριες και την περιβαλλοντική κατάταξη των έργων ΑΠΕ.

Παράλληλα, Ομάδα  Εργασίας του Υπουργείου ολοκληρώνει το πλαίσιο τιμολόγησης για τα υβριδικά έργα και το κανονιστικό πλαίσιο για έργα ΑΠΕ άνω των 250 MW.

 

 

3 Ιουλίου 2020

energypress