Περιστέρης: Οι Έλληνες θα πληρώσουν το ακριβότερο κόστος στην ΕΕ για την κλιματική κρίση

«Οι συνέπειες από την κλιματική κρίση θα είναι οδυνηρές για όλους, αλλά δεν θα κατανεμηθούν ισότιμα σε όλο τον πλανήτη, αφού οι Έλληνες θα κληθούν να πληρώσουν το ακριβότερο κόστος στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑΓιώργος Περιστέρης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο συνέδριο του Economist. Στη συζήτηση με τον Sir David King, πρώην μόνιμο αντιπρόσωπο της Βρετανίας για το κλίμα, ο οποίος προχώρησε σε σειρά δυσοίωνων προβλέψεων, ο κ. Περιστέρης υπενθύμισε πως με βάση στοιχεία της Eurostat οι απώλειες που θα υποστούν οι Έλληνες από την κλιματική κρίση υπολογίζονται σε 91 ευρώ ανά κάτοικο ετησίως, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι τα 27 ευρώ ανά κάτοικο.

Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επανέλαβε πως πλέον δεν μιλάμε για κλιματική κρίση, αλλά για κλιματική καταστροφή, κάτι που «πρέπει να μας ανησυχεί όλους, την κοινωνία τους πολιτικούς, το κράτος». Για μία ακόμα φορά στάθηκε στο ζήτημα των αντιδράσεων, κυρίως τοπικών, απέναντι στις μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και στις μεγάλες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν σε νέα δίκτυα και σε συστήματα αποθήκευσης, ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της «πράσινης» ενέργειας. «Η Ευρώπη μπορεί να μετατρέψει το πρόβλημα σε ευκαιρία, αν προχωρήσουν οι συγκεκριμένες επενδύσεις», τόνισε.Ο κ. Περιστέρης είπε πως την ίδια στιγμή που ουδείς ασχολείται με τις νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας με συμβατικά καύσιμα, υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις σε σχέση με τις ΑΠΕ! «Απαιτούνται πολλά χρόνια για αδειοδότηση και έχουμε πολλές αντιδράσεις. Όταν η κυβέρνηση, όταν το κράτος, πραγματικά θέλει να εμπλακεί και με την ήπια δύναμή της εξηγήσει ή πείσει τους ανθρώπους τι είναι σωστό, τότε οι άνθρωποι ακούνε. Αλλά οι κυβερνήσεις δεν εμπλέκονται ενεργά» σε αυτό το μέτωπο.Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποστήριξε πως εσχάτως βλέπουμε στην Ελλάδα μικρή υποστήριξη για τα αιολικά και μεγαλύτερη για τα φωτοβολταϊκά, κάτι που οδηγεί σε ανισορροπία. «Το αιολικό δυναμικό είναι πιο διασπαρμένο στους 12 μήνες του χρόνου και μέσα σε ένα 24ωρο», εξήγησε. Πρόσθεσε πως «αντί το κράτος να οδηγεί προς την ανάπτυξη των ΑΠΕ, το κράτος ακολουθεί τους ακτιβιστές κατά των Ανανεώσιμων, ειδικά σε επίπεδο δημοτικών Αρχών». Υπενθύμισε πως «στην Ελλάδα όταν είχαμε τις πυρκαγιές (πρόσφατα, αλλά και προ διετίας), το πρώτο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση ήταν να ανακαλέσει όλες τις άδεις για αιολικά πάρκα, όχι τις άδειες για οικοδόμηση, για χρήση γαιών για βόσκηση κ.λπ.».O Sir David King επανέλαβε και την Τετάρτη πως «αρχίζουμε και καθυστερούμε πάρα πολύ απλά και μόνο για να μειώσουμε τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπουμε στην ατμόσφαιρα. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει ο πολιτισμός μας με την ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου που υπάρχουν σήμερα Ο πλανήτης δεν πρέπει να υπερθερμανθεί πάνω από 1,5 βαθμό άνω των επιπέδων της βιομηχανικής επανάστασης». Ο αρκτικός κύκλος βρίσκεται αντιμέτωπος με αύξηση θερμοκρασίας τριών βαθμών Κελσίου, με τεράστιες κλιματικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι κλιματικές καταστροφές που ζούμε τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα αποδίδονται κατά τον γνωστό επιστήμονα σε αυτές τις ανατροπές.

Ο ίδιος τόνισε πως ο πάγος στους πόλους «λιώνει με μη αναστρέψιμο τρόπο λόγω υψηλών θερμοκρασιών της θάλασσας. Συνιστά τεράστια απειλή για παραθαλάσσιες πόλεις. Ηδη η Τζακάρτα, το βόρειο μέρος, είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Το Βιετνάμ μέχρι τα μέσα του αιώνα θα βρίσκεται κατά 50% κάτω από τη στάθμη. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ρυζιού στον κόσμο. Το ίδιο συμβαίνει και στην Κίνα και αλλού». Υπενθύμισε πως με βάση σημερινές προβλέψεις η στάθμη της θάλασσας μπορεί να έχει ανέβει δύο-τρία μέτρα μέχρι το τέλος του αιώνα αν δεν γίνει κάτι πολύ σύντομα. Επίσης, ο παγετώνας της Αρκτικής είναι έτοιμος να αποσπαστεί και να λιώσει, κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη άνοδο της στάθμης. Αν επιβεβαιωθούν και προβλέψεις για εκρηκτική αύξηση των εκπομπών μεθανίου που βρίσκεται σήμερα κάτω από τους πάγους, τότε «αν αυτό το μεθάνιο εκλυόταν σε 20 χρόνια, η θερμοκρασία θα ανέβαινε 5 με 10 βαθμούς και η αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα ήταν στα 7-10 μέτρα»!

Ο ίδιος μίλησε για τέσσερις πρωτοβουλίες αντιστροφής της κατάστασης, με παύση της εκμετάλλευσης ορυκτών καυσίμων, αφαίρεση των αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα, επανάψυξης του αρκτικού κύκλου και αναβάθμιση των υποδομών και μηχανισμών του πλανήτη, ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικές στα κλιματικά φαινόμενα.

Όπως είπε: «Είμαι σίγουρος πως οι τεχνολογίες θα ανακύψουν τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια. Το πρόβλημα είναι πως δεν έχουμε χρόνο. Οι επενδύσεις για ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών δεν υφίστανται. Χρειαζόμαστε δισ. δολάρια, που δεν είναι τεράστιο ποσό για να αναπτύξουμε αυτές τις τεχνολογίες. Η απομάκρυνση των αερίων του θερμοκηπίου είναι προτεραιότητα. Μιλάμε για τεράστιες απώλειες για τις οικονομίες, ενώ το κόστος ανάπτυξης νέων τεχνολογιών είναι πολύ μικρό, αλλά δύσκολο να συγκεντρωθεί». Ο Sir David King κατέληξε πως αν δεν μειώσουμε ή δεν μηδενίσουμε σε δεύτερη φάση τις εκπομπές αερίου, «τότε απλά ας τα παρατήσουμε».