Πετυχημένη ανακύκλωση 79% από τους κατοίκους του Χαλανδρίου.

Σε υψηλότατα ποσοστά ύψους 79% φτάνουν στον Δήμο Χαλανδρίου τα επίπεδα πετυχημένης ανακύκλωσης, δηλαδή σωστής εναπόθεσης των ανακυκλώσιμων υλικών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο αρμόδιος εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος και καθηγητής του ΕΜΠ, Γεράσιμος Λυμπεράτος. Η συνολική ανακύκλωση επί των αποβλήτων αγγίζει το 40%, επίδοση εμφανώς καλύτερη από τον πανελλαδικό μέσο όρο που δεν ξεπερνά το 20%, με βάση την επίσημη καταγραφή του περασμένου Σεπτεμβρίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ ο μ.ο. στην Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται στο 45%. Η εικόνα επιδέχεται περαιτέρω βελτίωσης, καθώς αναμένεται το επόμενο διάστημα από τον Δήμο η εγκατάσταση καφέ κάδων για οργανικά απορρίμματα.

Σημειώνεται ότι το υπόλειμμα στα ανακυκλώσιμα μετρήθηκε στο 20%, ποσοστό που απέχει πολύ από το οριζόντιο 50% που υπολογίζεται στα ελληνικά Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), το οποίο επιφέρει και όμοιες χρεώσεις μεταξύ των Δήμων. Όπως ανέφερε ο Γ. Λυμπεράτος, ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός των στερεών αποβλήτων της πόλης διήρκησε επί μία εβδομάδα σε συνολικά οκτώ σημεία δειγματοληψίας στο προάστιο (2 σε Κάτω Χαλάνδρι, 2 σε Τούφα, 2 σε Συνοικισμό και 2 σε Πάτημα). Σε κάθε τέτοια γωνιά υπήρχαν ένας πράσινος, ένας μπλε και ένας κίτρινος κάδος. Τα σημεία αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν αμιγούς κατοικίας, ενώ ακολούθησε η πλήρης ανάλυση των υλικών (50 περίπου είδη), με χειρωνακτική μέθοδο από εξειδικευμένο προσωπικό αμέσως μετά την αποκομιδή, η οποία γινόταν σε καθημερινή βάση.

Συνοψίζοντας τα στοιχεία, ο αρμόδιος εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σημείωσε:

1. Καθαρές ποσότητες σε κιλά: Σύνολο 2214, Πράσινος 1416 (64%), Μπλε 452 (20,4%), Κίτρινος 346 (15,6%)
2. 60,5% του πράσινου κάδου είναι υπολείμματα τροφών, 9,3% είναι χαρτί υγείας, 13% μόνο τα ανακυκλώσιμα.
3. 80% του μπλε κάδου είναι ανακυκλώσιμα. Από αυτά, 54% είναι χαρτί χαρτόνι που θα έπρεπε κανονικά να πάει στον κίτρινο κάδο.
4. 86,5% του κίτρινου κάδου είναι χαρτί/χαρτόνι και 7,7 άλλα ανακυκλώσιμα – μόνο 5, 8% μη ανακυκλώσιμα.
5. Όσο αφορά επομένως στα ανακυκλώσιμα γενικά, αυτά είναι 878 κιλά, δηλαδή 40% του συνόλου σε όλους τους κάδους και από αυτά το 79 % ανακυκλώνεται στον μπλε ή στον κίτρινο κάδο.
6. Τα υπολείμματα τροφών είναι 40% του συνόλου των απορριμμάτων σε όλους τους κάδους και το 96% από αυτά βρίσκεται στον πράσινο κάδο.

Βασικά συμπεράσματα, με βάση τον καθηγητή του ΕΜΠ, είναι:

1. Οι κάτοικοι του Χαλανδρίου ανακυκλώνουν στο εντυπωσιακό ποσοστό του 79% των ανακυκλώσιμων!
2. Το 40% του συνόλου των απορριμμάτων είναι υπολείμματα τροφών και το 40% ανακυκλώσιμα. Το υπόλειμμα, επομένως, ενός συστήματος διαχείρισης με μπλε-πράσινο-κίτρινο και καφέ κάδο μπορεί να μειωθεί στο 20% του συνόλου από το 60% που είναι σήμερα! (Δεν υπολογίζονται τα χαρτιά υγείας στα ανακυκλώσιμα, αλλά στο υπόλειμμα).
3. Χάνονται λίγα μόνο ανακυκλώσιμα στον πράσινο κάδο, αλλά χρειάζεται καμπάνια για να μη καταλήγει μέρος του χαρτιού/χαρτονιού στον μπλε αλλά να καταλήγει όλο στον κίτρινο κάδο.
4. Το υπόλειμμα στους κάδους ανακύκλωσης δεν υπερβαίνει το 20%.
5. Η εικόνα από περιοχή σε περιοχή και από μέρα σε μέρα ήταν περίπου η ίδια και αντίστοιχη με την εικόνα που πήραμε στη δειγματοληψία του Σεπτεμβρίου στην Αγία Βαρβάρα».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και δείτε τα αναλυτικά στοιχεία του Δήμου.

 

 

7 Ιανουαρίου 2020

Αμαρυσία