Πιο αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θέλει το Παρίσι

06 09 2021 | 08:31

Για να ανταποκριθούμε στις φιλοδοξίες της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα «οι προσπάθειες θα πρέπει να είναι πιο έντονες και τα μέτρα πιο αυστηρά», δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ η Γαλλίδα Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Barbara Pompili.

Η Pompili ανέλυσε με την Valérie Masson-Delmotte, συμπρόεδρο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), τα αποτελέσματα σημαντικής έρευνας που δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι.

Στις 9 Αυγούστου, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος του ΟΗΕ (IPCC) δημοσίευσε το πρώτο μέρος της έκτης έκθεσής της για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τα ευρήματα: «Η κλιματική αλλαγή γίνεται όλο και πιο αισθητή», προειδοποίησαν οι επιστήμονες.

Από την τελευταία έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2013, τα ακραία καιρικά φαινόμενα – κύματα καύσωνα, έντονες βροχοπτώσεις, πυρκαγιές και ξηρασίες – έχουν ενταθεί.

Αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν μειωθούν γρήγορα και ριζικά, «ο περιορισμός της θέρμανσης κατά περίπου 1,5 βαθμούς, ένας από τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, δεν θα είναι εφικτή», δήλωσε εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ.

Εκτός από τις εκπομπές CO2, οι ειδικοί για το κλίμα ανέφεραν ότι οι εκπομπές μεθανίου είναι ο δεύτερος παράγοντας που επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τα επίπεδα αυτά «αυξήθηκαν πολύ γρήγορα κατά την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας του τομέα των ορυκτών καυσίμων και από ορισμένους τομείς που συνδέονται με γεωργικές δραστηριότητες», εξήγησε η Masson-Delmotte. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι κλιματικές πολιτικές πρέπει να είναι πολύ πιο φιλόδοξες.

Στις αρχές του 2022, θα δημοσιευθεί από την IPCC νέα έκθεση σχετικά με τις «επιλογές προσαρμογής».

 

 

3 Σεπτεμβρίου 2021

energypress