Πιθανή η επιδότηση του ΕΛΑΠΕ από τα νέα έργα με χαμηλές ταρίφες – Ενισχύουν την προοπτική των «πράσινων» PPA οι ιστορικά μικρές τιμές

Συνθήκες για χρηματοοικονομικό ισοζύγιο υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, από την εμπορική λειτουργία νέων φωτοβολταϊκών με συμβάσεις FiP, δημιουργεί η περαιτέρω μείωση των Τιμών Αναφοράς που επετεύχθη στον χθεσινό διαγωνισμό της ΡΑΕ. 

Έτσι, τη στιγμή που οι «ταρίφες» διαμορφώθηκαν μεσοσταθμικά στα 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αν οι Τιμές Εκκαθάρισης Αγοράς παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, τότε είναι πολύ πιθανό τα έργα αυτά να επιδοτούν τελικά τον Ειδικό Λογαριασμό, αντί να τον επιβαρύνουν. Ο λόγος είναι πως το καθεστώς της λειτουργικής ενίσχυσης διαφορικής προσαύξησης δεν προβλέπει μόνο την ενίσχυση μίας μονάδας μέσω του ΕΛΑΠΕ, όταν ο τζίρος της από την αγορά είναι μικρότερος από τα προβλεπόμενα έσοδά της, τα οποία υπολογίζονται βάσει της ταρίφας που έχει αυτή «κλειδώσει» μέσω διαγωνισμού. 

Αντίθετα, το καθεστώς αυτό λειτουργεί και με την ανάποδη λογική. Επομένως, αν ο τζίρος μίας μονάδας από τη συμμετοχή της στην αγορά είναι μεγαλύτερος από τα προβλεπόμενα έσοδά της (με βάση την Τιμή Αναφοράς που έχει κατακυρώσει), τότε το υπόλοιπο ποσό «οδεύει» για ενίσχυση του Ειδικού Λογαριασμού. 

Όπως είναι φυσικό, για να συμβεί το δεύτερο σενάριο θα πρέπει κατ΄ αρχάς η ταρίφα ενός έργου να είναι μικρότερη από τα επίπεδα των τιμών που διαμορφώνονται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας. Επίσης, όσο μεγαλύτερη είναι η σχετική «ψαλίδα», τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες η λειτουργία της μονάδας να «μεταφράζεται» σε οικονομικό όφελος, αντί για εκροή, για τον Ειδικό Λογαριασμό. Κι αυτό γιατί λόγω της χαμηλής ταρίφας του, ένα νέο έργο θα υπερκαλύπτει αρκετές ώρες του 24ωρου την αποζημίωσή του, μέσω της συμμετοχής του στην αγορά. 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι εξαιρετικά χαμηλές ταρίφες που διαμορφώθηκαν στον χθεσινό διαγωνισμό, σε σχέση με τις χονδρεμπορικές τιμές, εκ των πραγμάτων ενισχύουν την εναλλακτική λύση των «πράσινων» PPA ως φόρμουλα εμπορικής εμπορικής λειτουργίας για μία σημαντική μερίδα επενδυτών του κλάδου. 

Έτσι, αν πλέον τα 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα πλέον συνιστούν κατά κάποιο τρόπο το πάνω όριο για τις Τιμές Αναφοράς των φωτοβολταϊκών (με εξαίρεση πιθανώς τα «μικρά» έργα), ένας παραγωγός ΑΠΕ έχει κίνητρο να συνάψει μία σύμβασης αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας με κάποιον καταναλωτή, σε τιμή που να υπερβαίνει αυτά τα επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, αν η τιμή αυτή είναι μικρότερη από το εκτιμώμενο χονδρεμπορικό κόστος σε ένα εύλογο βάθος χρόνου, το PPA «μεταφράζεται» σε όφελος και για τον καταναλωτή. 

Τα νέα αυτά, ευνοϊκά για τις διμερείς συμβάσεις, οικονομικά δεδομένα έρχονται να προστεθούν στο γεγονός ότι έτσι κι αλλιώς θα είναι περιορισμένος ο αριθμός των νέων έργων ΑΠΕ που θα «κλειδώσουν» Τιμή Αναφοράς με το νέο σχήμα διαγωνισμών, έως το 2024. Κάτι που σημαίνει πως τα «πράσινα» PPA αποτελούν διέξοδο για τη συνέχιση επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στον κλάδο. 

 

 

25 Μαϊου 2021

energypress