Πολωνία: Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το σχήμα στήριξης 22.5 δις για τα offshore αιολικά - Πως θα λειτουργήσει

24 05 2021 | 08:47

Την έγκριση της Κομισιόν έλαβε το «καθεστώς» στήριξης για τα υπεράκτια αιολικά της Πολωνίας, σύμφωνα με το οποίο, αναμένεται να διατεθούν κεφάλαια ύψους 22.5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2030.

Η στήριξη θα έχει την μορφή συμβολαίων επί της διαφοράς διπλής κατεύθυνσης με προσαύξηση (two-way contract-for-difference premium), διάρκειας 25 ετών, με μόνο όμως μέχρι 100,000 ώρες πλήρους φορτίου ανά MW εγκατεστημένης ισχύος.

Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, η προσαύξηση (premium) υπολογίζεται ως η διαφορά ανάμεσα στην τιμή αναφοράς (reference price) και την τιμή αγοράς (market price) της ηλεκτρικής ενέργειας.

Όταν η τιμή της αγοράς είναι μικρότερη της τιμής αναφοράς, οι ωφελούμενοι του προγράμματος στήριξης θεμελιώνουν δικαίωμα είσπραξης ποσού ίσο με την διαφορά των δυο τιμών. Ενώ, όταν η τιμή της αγοράς είναι μεγαλύτερη της τιμής αναφοράς, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή, οι επενδυτές καλούνται να πληρώσουν στο κράτος την διαφορά.

Το νέο σχήμα αναμένεται να «τρέξει» σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση, τα υπεράκτια αιολικά θα κατοχυρώνουν ταρίφες κάνοντας χρήση της εξαίρεσης από την διαγωνιστική διαδικασία, λόγω της ύπαρξης ενός πολύ περιορισμένου αριθμού έργων. Η τιμή αναφοράς για τα έργα της πρώτης φάσης θα ορίζεται διοικητικά βασιζόμενη στα κόστη που έχουν, με μέγιστη τιμή στα 71.82 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αφού αποκτηθεί η περιβαλλοντική άδεια, η οποία προσδιορίζει και τα οριστικά τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, κάθε έργο καλείται να υποβάλει εξατομικευμένη κοινοποίηση με business plan στην Κομισιόν. Με βάση το αντίστοιχο business plan, η Κομισιόν θα αξιολογεί, επίσης, εξατομικευμένα, το ειδικό επίπεδο λειτουργικής ενίσχυσης και βοήθειας.

Σε ότι αφορά την δεύτερη φάση του σχήματος στήριξης, η ενίσχυση θα κατοχυρώνεται μέσω ανοικτών και ανταγωνιστικών διαδικασιών που θα πραγματοποιηθούν από το 2025 κι έπειτα, ενώ, η τιμή αναφοράς θα καθοριστεί με βάση την αντίστοιχη προσφορά, όχι δηλαδή διοικητικά.

 

 

21 Μαϊου 2021

energypress