Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την Ελλάδα: Καμπανάκι για ακραία καιρικά φαινόμενα, διευθύντρια στο ΕΚΠΑ εξηγεί.

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή έχουν αυξηθεί και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω στο μέλλον», δηλώνει στο iefimerida.gr η Έλενα Φλόκα, διευθύντρια του Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος-Μετεωρολογίας στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ, μετά την εκδήλωση των πρωτοφανών και φονικών πλημμυρών σε περιοχές της Ιταλίας και της Κροατίας.

«Ενώ, γενικά, η βροχόπτωση ελαττώνεται κυρίως στη Μεσόγειο, τα φαινόμενα που έχουν ραγδαία βροχόπτωση, μεγάλος όγκος νερού σε μικρό χρονικό διάστημα, έχουν αυξηθεί στο παρόν κλίμα και στο μέλλον προβάλλεται ότι η συχνότητα τους θα αυξηθεί περαιτέρω. Όπως αυξάνεται και η συχνότητα φαινομένων καυσώνων», αναφέρει η κυρία Φλόκα.Αντιμέτωπη με ακραία καιρικά φαινόμενα στο μέλλον και η Ελλάδα
Όσον αφορά στη χώρα μας, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ακραία φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα συχνά στις ηπειρωτικές αλλά και νησιωτικές περιοχές. «Δεν υπάρχουν ποσοτικά στοιχεία που να δείχνουν την ακριβή συχνότητα των φαινομένων. Τα κλιματικά μοντέλα που κάνουν όχι προβλέψεις αλλά προβολές στο μέλλον δεν μπορούν να δώσουν με λεπτομέρεια στοιχεία. Ακόμα και η μετεωρολογική πρόβλεψη είναι έγκυρη μόνο για τις επόμενες πέντε μέρες. Η προβολή μας δίνει ένα έναυσμά για να μπορέσουμε να πάρουμε μέτρα αλλά δεν μπορεί να μας πει ότι σε 30 χρόνια θα γίνουμε Σαχάρα. Ακόμη και οι μετριοπαθείς επιστήμονες του χώρου συμφωνούν ότι ζούμε την κλιματική αλλαγή», επισημαίνει.

 

 

cover photo:Καλοκαιρινή βροχή στο κέντρο της Αθήνας / Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC

 

 

σ