Πως οι ΑΠΕ «ξαναγράφουν» το σενάριο για την ελληνική χονδρεμπορική αγορά και βοηθούν στη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Την περασμένη εβδομάδα η ελληνική αγορά χονδρικής βρέθηκε μετά από πολύ καιρό κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των τιμών. Συγκεκριμένα η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς ήταν 86,84 ευρώ/MWh όταν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη κινήθηκαν μεταξύ 59 και 103 ευρώ/MWh. 

Σημειώνεται ότι την  περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε χαμηλό 21 εβδομάδων στην τιμή χονδρικής του ρεύματος, η οποία οφειλόταν στην υψηλή παραγωγή των ΑΠΕ, που ξεπέρασε τις 400GWh. 

 

Συγκεκριμένα, οι μονάδες ΑΠΕ είχαν ημερήσια παραγωγή 60GWh και είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μείγμα να διαμορφώνεται στο 49%. Η συνολική παραγωγή των ΑΠΕ σε εβδομαδιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στις 419GWh που ήταν υψηλό 17 εβδομάδων. Η παραγωγή αυτή ήταν κατά 79% υψηλότερη από την προηγούμενη εβδομάδα και κατά 26% μεγαλύτερη από τη μέση εβδομαδιαία παραγωγή του 2023. Αντίστοιχα η παραγωγή φυσικού αερίου ήταν 213GWh ή αλλιώς 25% του εβδομαδιαίου μείγματος, των υδροηλεκτρικών 67GWh ή αλλιώς 8% του εβδομαδιαίου μείγματος και των λιγντικών 34GWh ή αλλιώς 4% του εβδομαδιαίου μείγματος. 

Ουσιαστικά δηλαδή, η ελληνική αγορά βρέθηκε κοντά στο μέσο όρο των ευρωπαϊκων αγορών όσον αφορά στην τιμή, εξαιτίας της καθοριστικής συμβολής των ΑΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική αγορά εμφανίζει παραδοσιακά υψηλότερες τιμές και συγκαταλέγεται μεταξύ των 3- 4 ακριβότερων αγορών της Ευρώπης. 

Κατά συνέπεια, όπως φάνηκε και από την εξέλιξη των τιμών την περασμένη εβδομάδα, μοναδική διέξοδος για να πιεστούν οι τιμές χονδρικής προς τα κάτω και να συγκλίνει η ελληνική αγορά με το μέσο όρο των ευρωπαϊκών τιμών είναι η ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα.

φ