Πώς τρεις κολοσσοί των ΑΠΕ βρέθηκαν εκτός του Global Clean Energy Index

20 10 2021 | 08:51

Οι NextEra Energy Inc, Drax Group και Enel SpA ήταν μεταξύ 15 εταιρειών που αφαιρέθηκαν από τον παγκόσμιο δείκτη καθαρής ενέργειας, λόγω αυστηροποίησης των κριτηρίων

Τρία βαριά ονόματα των ΑΠΕ βρέθηκαν εκτός του Clean Energy Index, δηλαδή του βασικού δείκτη καθαρής ενέργειας του S&P Dow Jones, καθώς ο οργανισμός αξιολόγησης αυστηροποίησε τις απαιτήσεις συμμετοχής.

Οι NextEra Energy Inc, Drax Group και Enel SpA ήταν μεταξύ 15 εταιρειών που αφαιρέθηκαν από τον παγκόσμιο δείκτη καθαρής ενέργειας, χθες, Δευ8έρα. Ο δείκτης περιλαμβάνει κυρίως εταιρείες κοινής ωφελείας με χαμηλή έκθεση σε οπλικά συστήματα, θερμικό άνθρακα, πετρέλαιο, σχιστόλιθο και εξερεύνηση φυσικού αερίου.

Η εκκαθάριση, όπως αναφέρει το Bloomberg, ακολούθησε μια διαβούλευση «για να ενισχυθεί η διαφοροποίηση των δεικτών, να βελτιωθεί η διαφάνεια, να μειωθεί περαιτέρω το αποτύπωμα άνθρακα του δείκτη και να ευθυγραμμιστεί η μεθοδολογία του με τις τάσεις της αγοράς και τα βιώσιμα επενδυτικά πρότυπα», σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο. Οι συγκεκριμένες εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν την εξέλιξη.

Το τελευταίο διάστημα οι εταιρείες βρίσκονται υπό αυξανόμενο έλεγχο από τους επενδυτές για θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Τον Απρίλιο, η S&P δήλωσε ότι θα αφαιρέσει τα Adani Ports από τους δείκτες βιωσιμότητας του Dow Jones λόγω των δεσμών της εταιρείας με τον στρατό της Μιανμάρ. Έτσι, η μετοχή της Adani Ports υποχώρησε έως και 5,5%.

Επτά από τις 15 εταιρείες που αφαιρέθηκαν από τον Global Clean Energy Index είναι αμερικανικές, συμπεριλαμβανομένου του κολοσσού της ηλιακής και αιολικής ενέργειας NextEra, μια εταιρεία 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εκμεταλλεύτηκε σε μεγάλο βαθμό τις κρατικές επιδοτήσεις για να αυξήσει το χαρτοφυλάκιό της.

Η S&P ανέφερε ότι η εταιρεία απομακρύνθηκε λόγω της αύξησης του βαθμού αποτυπώματος άνθρακα στα έσοδά της, όπως αυτός υπολογίστηκε από την Trucost, τον βραχίονα της επί των πληροφοριών ESG.

Η Enel SpA, ο ιταλικός ενεργειακός γίγαντας, αφαιρέθηκε από τη λίστα επίσης λόγω ενημέρωσης της βαθμολογίας έκθεσής του, ανέφερε η S&P.

Η Drax, η οποία αποκλείστηκε μετά την αύξηση της τυπικής βαθμολογίας του αποτυπώματος άνθρακα στα έσοδά της έχει τεθεί στο στόχαστρο περιβαλλοντικών ακτιβιστών για τους ισχυρισμούς της ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της με βιομάζα μπορούν να λειτουργούν με ουδετερότητα άνθρακα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Will Gardiner δήλωσε, επίσης, τον περασμένο μήνα ότι θα μπορούσε να διατηρήσει σε λειτουργία τις μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα για να βοηθήσει τον εφοδιασμό του Ηνωμένου Βασιλείου με ενέργεια.

«Τα έργα βιομάζας της Drax πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα βιωσιμότητας», δήλωσε εκπρόσωπος της, προσθέτοντας ότι η εταιρεία μείωσε τις εκπομπές άνθρακα κατά περισσότερο από 90% την τελευταία δεκαετία και σχεδιάζει να είναι αρνητική σε άνθρακα έως το 2030.

Πάντως, η S&P εξακολουθεί να περιλαμβάνει τη βιομάζα στις τεχνολογίες ανανεώσιμης παραγωγής ενέργειας για τους σκοπούς του δείκτη.

 

 

 

20 Οκτωβρίου 2021

newmoney