Ποσοστό τουλάχιστον 30% θα καταλαμβάνουν τα αιολικά στους κοινούς διαγωνισμούς ΑΠΕ μετά την έγκριση από τις Βρυξέλλες του νέου σχήματος.

Στο 30% έχει καθορισθεί σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ποσόστωση των αιολικών, στους κοινούς διαγωνισμούς ΑΠΕ του σχήματος που έχει καταρτίσει το ΥΠΕΝ για την επέκταση των ανταγωνιστικών διαδικασιών και για το οποίο αναμένει την έγκριση των Βρυξελλών.

Όπως έχει γνωστοποιήσει το υπουργείο, στο σχήμα αυτό θα υπάρχουν αποκλειστικά κοινές δημοπρασίες, με την πρόβλεψη ωστόσο ποσόστωσης για τα αιολικά που θα μπορούν να «κλειδώσουν» τιμή αναφοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 30% αφορά το μίνιμουμ της συνολικής ισχύος κάθε διαγωνισμού που θα πρέπει υποχρεωτικά να κατακυρωθεί σε υποψήφια αιολικά πάρκα. Αυτό σημαίνει πως το πραγματικό ποσοστό μπορεί να είναι μεγαλύτερο, στην περίπτωση που στο υπόλοιπο 70% της εγκχωρηθείσας ισχύος κατατάσσονται επιπλέον έργα της συγκεκριμένης τεχνολογίας, λόγω της χαμηλής προσφοράς που έχουν υποβάλει.

Σε κάθε περίπτωση, η ποσόστωση κρίνεται απαραίτητη ώστε να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη και των δύο τεχνολογιών, με δεδομένο ότι τα αιολικά έργα πολύ δύσκολα μπορούν να ανταγωνισθούν τα φωτοβολταϊκά, των οποίων οι τιμές εξοπλισμού έχουν χαμηλώσει κατά πολύ. Είναι χαρακτηριστικό πως, στις τελευταίες δημοπρασίες (ξεχωριστές ανά τεχνολογία), οι τιμές των αιολικών που προκρίθηκαν κυμάνθηκαν από  61,94 €/MWh έως 55,77 €/MWh, ενώ των φωτοβολταϊκών από 65,99 €/MWh έως 53,82 €/MWh. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ποσόστωση του 30% είναι «κλειδωμένη», υπό την έννοια ότι αναφέρεται ρητά στην ελληνική πρόταση για επέκταση των διαγωνισμών ΑΠΕ έως το 2024, όπως αυτή έχει υποβληθεί στην Κομισιόν. Οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τις Βρυξέλλες βρίσκονται σε τόσο προχωρημένο στάδιο, που με βάση εκτιμήσεις είναι πιθανό το σχήμα να εγκριθεί αρκετά σύντομα, ώστε ο πρώτος διαγωνισμός με το νέο πλαίσιο να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους.

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν επίσης ότι κατά τις διαπραγματεύσεις δεν έχουν υπάρξει σημαντικές διαφοροποιήσεις του υποβληθέντος σχήματος, σε σχέση με όσα είχε γνωστοποιήσει το υπουργείο. Έτσι, το νέο πλαίσιο προβλέπει τη διενέργεια έξι κοινών διαγωνισμών για αιολικά και φωτοβολταϊκά έως το 2024, με δημοπρατούμενη ισχύ 350 MW σε κάθε δημοπρασία. Κάτι που σημαίνει πως η συνολικά δημοπρατούμενη ισχύς θα ανέρχεται σε 2,1 Γιγαβάτ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχήμα θα περιγράφει μία σειρά ακόμη «ειδικών» διαγωνισμών για νέα έργα ΑΠΕ – σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η περιγραφή θα είναι ποιοτική, υπό την έννοια πως δεν θα αναφέρεται η ισχύς που σχεδιάζεται να εκχωρηθεί σε κάθε μία από αυτές τις δημοπρασίες. Τέτοιες ειδικές ανταγωνιστικές διαδικασίες θα είναι για παράδειγμα μία δημοπρασία για το καλώδιο Πολυπόταμος – Νέα Μάκρη, όπου φαίνεται πως θα προβλέπεται η συμμετοχή τόσο αιολικών όσο και φωτοβολταϊκών μονάδων. Μία άλλη κατηγορία αφορά διαγωνισμούς για έργα που θα συνοδεύονται από υποθαλάσσιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις

 

 

30 Μαρτίου 2021

energypress.