PPA με τιμή 72 ευρώ/MWh για 2 χρόνια δίνει η FORENA σε φωτοβολταϊκά πάρκα που «σπάνε» τη σύμβαση με το ΔΑΠΕΕΠ – Οδηγίες του ΣΠΕΦ ενόψει εφαρμογής του μέτρου

06 02 2024 | 05:05

Άμεση εφαρμογή φαίνεται ότι θα έχει η πρόσφατη ενεργοποίηση της δυνατότητας διετούς αναστολής των συμβάσεων με ΔΑΠΕΕΠ για όσα έργα έχουν ηλεκτριστεί μετά τις 29/3/23 και έχουν συνάψει σύμβαση ΣΕΣΤ ή ΣΕΔΠ μαζί του έως 31/12/23.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έστειλε ο ΣΠΕΦ στα μέλη του (την οποία απέστειλε παραγωγός στο energypress), μετά από σχετική έρευνα αγοράς, η καλύτερη προσφορά που έλαβε από ΦΟΣΕ για όλη τη διάρκεια της αναστολής των συμβάσεων, είναι από την FORENA ENERGY και είναι στα 72 ευρώ/MWh

Τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τη «συμφωνία» του ΣΠΕΦ με την FORENA έχουν και άλλοι δικαιούχοι παραγωγοί ΑΠΕ, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη του ΣΠΕΦ.

Στην ενημέρωση προς τα μέλη του ο Σύνδεσμος αναφέρει τα εξής:

«Επιτέλους ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα για έως διετή αναστολή των συμβάσεων με ΔΑΠΕΕΠ για όσα έργα έχουν ηλεκτριστεί μετά τις 29/3/23 και έχουν συνάψει σύμβαση ΣΕΣΤ ή ΣΕΔΠ μαζί του έως 31/12/23. Στα πλαίσια του άρθρου 112, παρ. 2 του ν. 5037/2023, με τη δυνατότητα αναστολής αυτή, τα επιλέξιμα έργα μπορούν να συμμετέχουν απευθείας στην αγορά ή να συνάψουν PPA με τιμή αποζημίωσης υψηλότερη από την Τιμή Αναφοράς που απολαμβάνει η τρέχουσα σύμβαση τους με ΔΑΠΕΕΠ.  Περαιτέρω, η περίοδος αναστολής αυτή δεν προσμετράται στην εκτέλεση της ΣΕΣΤ ή ΣΕΔΠ που έχουν με τον ΔΑΠΕΕΠ (η οποία για όλη τη διάρκεια της αναστολής παγώνει), οπότε πρακτικά κερδίζουν όλο το διάστημα της αναστολής ως χρόνο επέκτασης της ισχύος της ΣΕΣΤ ή ΣΕΔΠ.

Έχοντας λάβει αμέτρητα τηλεφωνήματα από παραγωγούς για το τι προτείνουμε, επιγραμματικά θα σας πούμε πως αυτό που γίνεται τώρα είναι μια εικόνα από το μέλλον όταν θα λήξουν οι συμβάσεις μας με τον ΔΑΠΕΕΠ, οπότε και έχει ιδιαίτερη βαρύτητα ως παρακαταθήκη.  Υπό το φως αυτό δεν θα μπορούσε ο ΣΠΕΦ, ως πανελλαδικός και επιστημονικός φορέας εκπροσώπησης της επαγγελματικής ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά, να μείνει αμέτοχος, αφήνοντας την αγορά που ανοίγεται μπροστά μας να ποδηγετηθεί μόνο από τους off-takers και όχι όλους εμάς τους παραγωγούς, με κίνδυνο οι παραγωγές των επιλέξιμων Φ/Β πάρκων να λεηλατηθούν από PPA χαμηλής τιμής και που θα βλάψουν το κλίμα και τις προοπτικές όλων μας συνολικά μελλοντικά.

Κατόπιν σχετικής έρευνας μας με ΦοΣΕ, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας κοινοποιήσουμε την καλύτερη προσφορά που λάβαμε για όλη τη διάρκεια της αναστολής του ν. 5037, την οποία δίνει o Φο.Σ.Ε. FORENA ENERGY, στα 72 ευρώ/MWh. Η τιμή αυτή είναι η καθαρή τιμή αποζημίωσης/MWh και περιλαμβάνει όλα τα έξοδα εκπροσώπησης του Φ/Β πάρκου στην αγορά (κόστος ΦΟΣΕ), το κόστος εξισορρόπησης-αποκλίσεων καθώς και τις εγγυήσεις προέλευσης.  Σας υπενθυμίζουμε πως η FORENA ENERGY ήταν χρυσός χορηγός μας πέρυσι στην Πρωτοχρονιάτικη Πίτα του ΣΠΕΦ.

Επιγραμματικά και σε ότι αφορά κρίσιμες ερωτήσεις-παραμέτρους της συμμετοχής στην αναστολή, όπως μας τις απευθύνετε τις τελευταίες ημέρες, η εικόνα είναι ως εξής:

1. Μήπως επηρεάζονται οι προτεραιότητες έγχυσης, όπως ισχύουν επί τη βάσει του άρθρου 9, του ν. 3468 και ιδίως για τα Φ/Β πάρκα ονομαστικής  ισχύος <400 kW;

Το άρθρο 9, του ν. 3468 αναφέρει ρητά ότι:

. Από την 1η Ιανουαρίου 2020, ο αρμόδιος Διαχειριστής του Συστήματος ή του Δικτύου υποχρεούται, κατά την κατανομή του Φορτίου, εφόσον δεν τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του Συστήματος ή του Δικτύου, να δίνει προτεραιότητα σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που συνδέονται με το Σύστημα ή το Δίκτυο, εκτός από το Δίκτυο των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για:

α) σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. εγκατεστημένης ισχύος ή μέγιστης ισχύος παραγωγής μικρότερης των 400kW."

f