“Πράσινη” ενέργεια από υδρογόνο στη ναυτιλία: Το σχέδιο του ΥΠΕΞ για να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα στις ενεργειακές συνέργειες ΕΕ-Αφρικής

Την εδραίωση του πρωταγωνιστικού ρόλου για την Ελλάδα στις εν εξελίξει διεργασίες για την ενδυνάμωση της “πράσινης” ενεργειακής συνεργασίας ΕΕ-Αφρικής επιθυμεί το ΥΠΕΞ, έχοντας αποφασίσει να προτάξει ένα από τα πιο ισχυρά πλεονεκτήματα που μπορεί να ρίξει στο τραπέζι: την κυρίαρχη θέση του ελληνικού εφοπλισμού στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές.

Σημαντικό σταθμό για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου αποτελεί το 7ο Επιχειρηματικό Φόρουμ ΕΕ-Αφρικής, που συνδιοργανώνεται από την ΕΕ και την Αφρικανική Ένωση, στα πλαίσια του οποίου το ΥΠΕΞ διοργανώνει στις 14 Φεβρουαρίου διαδικτυακή εκδήλωση υψηλού επιπέδου (high-level event) για το συγκεκριμένο θέμα.

Η εκδήλωση θα έχει τον τίτλο “Hydrogen and green shipping for clean energy: market prerequisites and green energy transition opportunities for African-EU partnership”.  Στην εκδήλωση, θα απευθύνει χαιρετισμό ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας.    

Το κύρος και η εμβέλεια της εκδήλωσης αποδεικνύεται και από τις συμμετοχές στα πάνελ των ομιλητών. 

Όπως εξηγεί το ΥΠΕΞ, η εκδήλωση, με ομιλητές από την Ελλάδα, την ΕΕ και την Αφρική, θα επικεντρωθεί στις νέες προκλήσεις αναφορικά με την παραγωγή χαμηλού κόστους πράσινης ενέργειας στην Αφρική, με βασικό παράγοντα το πράσινο υδρογόνο, την αξιοποίησή του από τη ναυτιλία, τόσο ως μεταφορικό έργο όσο και ως καύσιμο, καθώς και τη συμβολή της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών σε συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες και την προώθηση της πράσινης οικονομίας. 

Ρόλο συντονιστή στην εκδήλωση θα έχει ο κ. Γ. Χατζημαρκάκης, CEO της Hydrogen Europe, ενώ, εκτός του κ. Δένδια, κεντρικές ομιλίες θα απευθύνουν ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Φρ. Τίμμερμανς, ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας της Μαυριτανίας κ. Mohamed Ould Ghazouani και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ κ. Γ. Σμυρλής. 

Το κυρίως μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει τρία σκέλη, με εξέχοντες ομιλητές σε καθένα από αυτά.

Στο πρώτο μέρος, με τίτλο “Setting the scene”, θα μιλήσει ο κ. Dolf Gielen, διευθυντής Καινοτομίας και Τεχνολογίας της IRENA. 

Στο δεύτερο μέρος, με τίτλο “Aligning perspectives for a global ambition”, θα μιλήσουν η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ κα. Αλ. Σδούκου, ο κ. William Todts, Executive Director της T&E Ευρωπαϊκής Ομοσπονδία ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται για τις καθαρές μεταφορές και η κα. Ingrid Sidenvall Jegou, Project Director της Global Maritime Forum. 

Στο τρίτο μέρος, με τίτλο “Seeking market opportunities” θα μιλήσουν ο κ. Kaashifah Beukes, CEO της Saldanha Bay Industrial Zone από τη Νότιο Αφρική και ο κ. Δημ. Φαφαλιός, πρόεδρος της  Fafalios Shipping SA και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. 

Δείτε αναλυτικά την ατζέντα της εκδήλωσης εδώ.

Οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν την εκδήλωση μπορούν να γραφτούν στην πλατφόρμα του Forum εδώ.

1