Το πράσινο φως από το ΓΕΕΘΑ αναμένει το «εθνικό σχέδιο» για τα offshore αιολικά – Ποιές είναι οι περιοχές της πρώτης φάσης

Τις τελικές εγκρίσεις από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας αναμένει το εθνικό σχέδιο με τις θαλάσσιες περιοχές, δηλαδή τα πολύγωνα που δύνανται να φιλοξενήσουν επενδύσεις στα υπεράκτια αιολικά και τα οποία πρέπει να παραχωρηθούν «καθαρά» από κάθε άποψη.

Ακριβώς επειδή κάθε ένα από τα θαλάσσια πολύγωνα απαιτεί λεπτομερή διευθέτηση σειράς θεμάτων και δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία ότι στην πορεία θα εμφανιστούν εμπόδια, το ζήτημα συνεχίζεται να εξετάζεται εξονυχιστικά με τις υπηρεσίες του στρατού και τα άλλα υπουργεία.

Αμέσως μόλις καταλήξουν οι συζητήσεις θα βγει σε διαβούλευση το τελικό κείμενο και αμέσως μετά θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα οριστικοποιεί το εθνικό πρόγραμμα για τα offshore αιολικά.

Σε πλήρη ανάπτυξη το εθνικό πρόγραμμα της ΕΔΕΥΕΠ λέγεται ότι θα προβλέπει ένα διψήφιο αριθμό 12-15 θέσεων, εκ των οποίων τρεις - τέσσερις ανατολικά της Κρήτης, δύο - τρεις στο Αν. Αιγαίο και ειδικά στον άξονα Λέσβο - Χίο - Σάμο, δύο - τρείς στα Δωδεκάνησα, άλλες τρεις περιοχές στα ανατολικά της Εύβοιας κοντά στην ηπειρωτική χώρα και άλλες δύο στην Αλεξανδρούπολη. 

Στο εθνικό πρόγραμμα, θα συμπεριλαμβάνονται φυαικά και οι 5 πρώτες περιοχές της «Φάσης 1», προκειμένου μέχρι το 2030 η χώρα μας να έχει δρομολογήσει, τουλάχιστον με βάση τους σχεδιασμούς επί υπουργίας Σκρέκα στο ΥΠΕΝ, υπεράκτια πάρκα, συνολικής ισχύος 2,1 GW. 

Απαρτίζεται, αυτή η πρώτη φάση, από την οριοθετημένη ζώνη της Αλεξανδρούπολης, η οποία έχει επιλεγεί να φιλοξενήσει δύο πιλοτικά έργα, συνολικής ισχύος 600 MW, την Κρήτη και συγκεκριμένα τη θαλάσσια έκταση μεταξύ Σητείας και Ξηροκάμπου (επιπλέον 600 MW), καθώς και τρεις περιοχές στο Κεντρικό Αιγαίο, είτε κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα, είτε στην ευρύτερη θαλλάσσια περιοχή των Δωδεκανήσων (επιπλέον 900 MW). Το πρώτο έργο εκτιμάται ότι θα είναι αυτό του ομίλου Κοπελούζου που έχει διασφαλίσει άδεια παραγωγής για 216 MW στην Αλεξανδρούπολη και ως πιλοτικό θα γίνει εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας.

Από την στιγμή που θα οριοθετηθεί μια περιοχή, υπολογίζεται ότι απαιτείται διάστημα άνω των 12 μηνών για να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες, που αφορούν από την αδειοδότηση και την ανάθεση των μετρήσεων σε εργολάβο, μέχρι την παραγγελία του εξοπλισμού και την εγκατάσταση. Κύκλοι επομένως της αγοράς, επειδή το όλο project έχει πάει προς τα πίσω, θεωρούν ότι χρειάζεται περίπου μια 5ετία μέχρι τον πρώτο διαγωνισμό, τον οποίο τοποθετούν κάπου στο 2028-2029. 

Συζητήσεις με DG Com για το σχήμα στήριξης

Στο μεταξύ η ελληνική πλευρά έχει ήδη ξεκινήσει από τον Απρίλιο τις συζητήσεις με την DG Com ως προς το σχήμα στήριξης των υπεράκτιων αιολικών και αναμένει την απάντηση στο πρώτο σετ ερωτήσεων. Αφορά τις διαπραγματεύσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα καθορίζεται η λειτουργική ενίσχυση των σταθμών που θα αναπτυχθούν στις ελληνικές θάλασσες.

Το κείμενο που είχε αποστείλει το ΥΠΕΝ στην Κομισιόν περιέγραφε τη «φόρμουλα» χορήγησης λειτουργικής ενίσχυσης σε υπεράκτια αιολικά, όπως αυτή προβλέπεται στο σχέδιο νόμου με το οποίο το προηγούμενο καλοκαίρι θεσπίσθηκε το πλαίσιο ανάπτυξης των offshore. Δηλαδή η συζήτηση με τις Βρυξέλλες αφορά όλα τα χαρακτηριστικά των μειοδοτικών δημοπρασιών, όπως π.χ. τον τρόπο καθορισμού της τιμής εκκίνησης, καθώς επίσης το είδος και τη χρονική διάρκεια της σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης.

Οπως είναι γνωστό, οι ταρίφες θα καθορίζονται με διαγωνισμούς, μέσω των οποίων θα προκύπτει ο επενδυτής στον οποίο θα παραχωρείται το αντίστοιχο θαλάσσιο «οικόπεδο» (Περιοχή Εγκατάστασης ΥΑΠ). Δικαίωμα υποβολής προσφορών θα έχουν οι εταιρείες (ή κοινοπραξίες) που έχουν λάβει άδεια έρευνας της ευρύτερης περιοχής εντός της οποίας περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο θαλάσσιο «οικόπεδο», δηλαδή της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, (ΠΟΑΥΑΠ). 

Εξαίρεση αποτελούν τα πιλοτικά έργα ισχύος 600 MW στη θαλάσσια ζώνη ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Και πιο συγκεκριμένα στην έκταση που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας ‘Εβρου και βορείως - βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης, η οποία αποτελεί και την πρώτη ελληνική «go-to-area», για επιτάχυνση των σχετικών επενδύσεων. Για τα συγκεκριμένα έργα, οι ταρίφες θα «κλειδώσουν» με κοινοποίηση στην Κομισιόν, δηλαδή θα καθορισθούν διοικητικά. 

 

σ