Το «πράσινο σχέδιο» των 100 δισ. δολαρίων της Τουρκίας για την ενεργειακή μετάβαση – 10 δισ. για την αναβάθμιση των δικτύων

Η Τουρκία έχει δεσμευτεί να διπλασιάσει την ικανότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές προσθέτοντας 60 GW ηλιακής και αιολικής ενέργειας έως το 2035 και παράλληλα ανακοίνωσε ένα σχέδιο για επένδυση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο δίκτυο. 

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η συνολική πρωτοβουλία της χώρας εκτιμάται σε 75 έως 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ανάπτυξη υποδομών μεταφοράς για περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης σε όλους τους τομείς είναι οι κύριοι στόχοι της Τουρκίας, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Ο Μπαϊρακτάρ τόνισε ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της χώρας έχει ξεπεράσει τα 106 GW και ότι το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έφτασε το 50%.

Παρεμβαίνοντας στο πάνελ «Transforming Turkey With Sun, Wind, And Smart Grids: New Targets To Net Zero» που οργανώθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα στο περιθώριο της COP28, o Τούρκος υπουργός υπογράμμισε ότι οι προβλέψεις της Τουρκίας δείχνουν ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της θα αυξηθεί στα 190 GW έως το 2035, συμπεριλαμβανομένων 60 GW μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές,

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ενεργειακή μετάβαση σημαίνει συνεχή βελτίωση του δικτύου.

Το πράσινο δίκτυο

Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση αναπτύσσει ένα πράσινο δίκτυο με ισχυρή διασυνδεσιμότητα που μπορεί να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη αύξηση της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι επενδύσεις προβλέπονται στα 10 δισ. δολάρια μέχρι το 2030, ανακοίνωσε

Ο Μπαϊρακτάρ υπενθύμισε ότι η Τουρκία στοχεύει στη μείωση των εκπομπών κατά 100 εκατομμύρια τόνους σωρευτικά στο Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση για την περίοδο 2024-2030.

Και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την Παγκόσμια Τράπεζα, προσθέτοντας ότι ο διεθνής δανειστής, το υπουργείο και ο ιδιωτικός τομέας έχουν δεσμευτεί να παρέχουν οικονομική και τεχνική υποστήριξη για τα σχέδια της χώρας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα από την πλευρά της ανέφερε ότι η απόφαση να διπλασιαστεί η δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την προσθήκη 60 GW ηλιακής και αιολικής ενέργειας έως το 2035 είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα που έχει δει ο κόσμος μεταξύ των χωρών που βρίσκονται σε ενεργειακή μετάβαση.

Με τη στήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ο Ουμπέρτο Λόπεζ, επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Τουρκία, δήλωσε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του δικτύου μεταφοράς – «καμία μετάβαση χωρίς μετάδοση» – και ότι θα επιτρέψει την ενσωμάτωση της διακοπτόμενης χωρητικότητας, καθώς και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής.

Η όλη πρωτοβουλία θα κοστίσει 75 έως 100 δισεκατομμύρια δολάρια και απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ του δημόσιου τομέα, του ιδιωτικού τομέα και των πολυμερών τραπεζών ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας, εξήγησε ο Λόπεζ.

Σύμφωνα με τον Λόπεζ, 60 έως 75 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν προγραμματιστεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, 10 δισεκατομμύρια δολάρια για τη μεταφορά και 8 δισεκατομμύρια έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διανομή.

«Ως Παγκόσμια Τράπεζα, ο τομέας εστίασής μας θα είναι το σύστημα μεταφοράς. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για μια νέα επιχείρηση που θα μπορούσε να φτάσει τα 750 εκατομμύρια δολάρια», κατέληξε.

 

 

 

 

σ