Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ ο Α. Δαγούμας, αντιπρόεδρος του κλάδου Ενέργειας ο Δ. Φούρλαρης - Τροπολογία του ΥΠΕΝ με άμεση εφαρμογή

14 04 2023 | 12:51

Με τροπολογία που κατέθεσε χθες το ΥΠΕΝ στο υπερψηφισθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών (και τελευταίο πριν κλείσει η Βουλή, αφενός μεν ορίζονται ο επικεφαλής της διευρυμένης, πλέον, Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), του κλάδου Ενέργειας και του κλάδου Υδάτων, αφετέρου εξασφαλίζεται η άμεση λειτουργία της Αρχής με τη νέα της σύνθεση, τόσο σε επίπεδο Ολομέλειας, όσο και σε επίπεδο κλάδου Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, με τη δημοσίευση του νόμου (και χωρίς να χρειάζεται η έκδοση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου) η διευρυμένη Αρχή ξεκινάει τη λειτουργία της με Πρόεδρο της Ολομέλειας το σημερινό πρόεδρο της ΡΑΕ Αθανάσιο Δαγούμα, με αντιπρόεδρο του κλάδου Ενέργειας (όπου και έχουν μεταφερθεί κατά κύριο λόγο οι αρμοδιότητες που είχε μέχρι σήμερα η ΡΑΕ) το σημερινό αντιπρόεδρο Β΄Δημήτρη Φούρλαρη (φωτο) και με αντιπρόεδρο του κλάδου Υδάτων το σημερινό αντιπρόεδρο Α΄ Δημήτρη Ψυχογιό.

 

Ειδικότερα, στην τροπολογία του ΥΠΕΝ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Με την επιφύλαξη της παρ. 5, η λειτουργία της Ολομέλειας και των λοιπών συνθέσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), άρχεται από τον διορισμό των μελών της, βάσει της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4001/2011 (Α’ 179).

Κατ’ εξαίρεση, η λειτουργία της συνθέσεως του κλάδου Ενέργειας της
Αρχής, καθώς και αυτή της Ολομέλειας της Ρ.Α.Α.Ε.Υ., άρχονται από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Μέχρι την πλήρη ενεργοποίηση των αρμοδιοτήτων της Ολομέλειας, κατά το
πρώτο εδάφιο, αυτή λειτουργεί νομίμως με μόνα τα υφιστάμενα μέλη της Αρχής,
εφαρμοζομένων αναλόγως, τόσο για την Ολομέλεια, όσο και για τη σύνθεση του κλάδου Ενέργειας, των προϊσχυουσών ρυθμίσεων, περί αρμοδιοτήτων και λειτουργίας της Αρχής.

Με την έναρξη ισχύος του παρόντος, ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος Α’, ο Αντιπρόεδρος Β’, και τα λοιπά υπηρετούντα, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, μέλη, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), των οποίων η θητεία δεν έχει λήξει, καταλαμβάνουν αυτοδικαίως τις θέσεις του Προέδρου της Αρχής, του Αντιπροέδρου του κλάδου Υδάτων, του Αντιπροέδρου του κλάδου Ενέργειας και των μελών του κλάδου ενέργειας της Ρ.Α.Α.Ε.Υ., αντιστοίχως, έως την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας τους.

Μετά από τη λήξη της θητείας των ανωτέρω, αποχωρούν και δύνανται να συμμετάσχουν σε επόμενη διαδικασία πλήρωσης θέσεων μελών της Ρ.Α.Α.Ε.Υ., εφόσον πληρούν τα σχετικά κριτήρια επιλογής.

 

Μεταβατικά, ο Πρόεδρος, με τη συνεπικουρία των Αντιπροέδρων Ενέργειας και Υδάτων και των λοιπών αρμοδίων Οργάνων της Αρχής, μεριμνούν ιδίως για την προπαρασκευή του νέου Οργανισμού και Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης της Αρχής, καθώς και για την ταχύτερη δυνατή στελέχωσή της κατά τις νόμιμες διαδικασίες».

q