Το πρόγραμμα «ΜΟΡΙΑΣ ‘21» συνεχίζει το ταξίδι του σε όλη την Πελοπόννησο, μέσα από πολιτιστικές διαδρομές και βιωματικές δράσεις

20 05 2022 | 16:16

Το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ‘21, μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, συνεχίζει δυναμικά τις δράσεις του, απευθύνοντας κάλεσμα προς τους απανταχού Έλληνες να επισκεφθούν την Πελοπόννησο και να ανακαλύψουν την ιστορία της περιοχής, μέσα από θεματικές διαδρομές και βιωματικές εμπειρίες

Μέχρι σήμερα, 75 φορείς και 8 εμβληματικές πόλεις με συνολικά 11 προορισμούς συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ’21. Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί 21 ειδικά σχεδιασμένες θεματικές διαδρομές και 135 δράσεις με επίκεντρο την Ιστορία, την Τέχνη, την Γαστρονομία και τη Φύση.

Με κεντρικό μήνυμα «Κι εγώ στο Μοριά», οι θεματικές εκδρομές που έχουν σχεδιαστεί (είτε πρόκειται για τριήμερη εκδρομή, πενθήμερη απόδραση ή ένα επταήμερο ταξίδι) με βάση την έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, προσφέρουν μία συναρπαστική περιήγηση στην ιστορία. Περιλαμβάνουν εμβληματικές πόλεις, χωριά και καστροπολιτείες, πυργόσπιτα και ταμπούρια, ιστορικές μονές και λημέρια αγωνιστών, πεδία κρίσιμων μαχών και πολιτικών αποφάσεων στην Ανατολική και Δυτική Μάνη, στην Καλαμάτα, στην Κόρινθο, στη Μονεμβασιά, στο Ναύπλιο, στην Πύλο και στην Τρίπολη.

Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί και πραγματοποιούνται πολλαπλές δράσεις σε όλη την Περιφέρεια, με επίκεντρο την Ιστορία, την Τέχνη, την Γαστρονομία και τη Φύση.

  • Ιστορία: Με την χρήση υψηλής τεχνολογίας και σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων, πίνακες Ελλήνων και ξένων δημιουργών ζωντανεύουν ψηφιακά σε συνδυασμό με την αφήγηση των γεγονότων από τους πρωταγωνιστές τους. Τα πολυμεσικά ψηφιακά εκθέματα είναι ο πίνακας του  Ευάγγελου Δράκου «Δοξολογία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα» στην Καλαμάτα, ο πίνακας του Peter von Hess (1792-1871) «Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, πρόκριτος της Μάνης, κηρύσσει την Επανάσταση στη Μεσσηνία» στην Αρεόπολη, ο πίνακας άγνωστου καλλιτέχνη «Η άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο ως κυβερνήτη της απελευθερωμένης Ελλάδας στις 7 Ιανουαρίου 1828» στο Ναύπλιο, ο πίνακας του ζωγράφου George Philip Reinagle «Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου» στην Πύλο, και ο πίνακας του Peter von Hess (1792-1871) «Ο Παναγιώτης Κεφάλας υψώνει τη σημαία της ελευθερίας στα τείχη της Τριπολιτσάς» στην Τρίπολη. 
  • Τέχνη: Νέες και νέοι καλλιτέχνες δημιούργησαν 10 δημόσιες τοιχογραφίες ηρώων με θέμα την Επανάσταση και τους Ήρωές της, πάνω σε κτήρια και δρόμους και πλήρως εναρμονισμένα με την καθημερινότητα, στην Πύλο, στην Καλαμάτα, στην Αρεόπολη, στην Καρδαμύλη, στο Ναύπλιο, την Κόρινθο και την Τρίπολη.
  • Γαστρονομία: Μέσα από έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και σε συνεργασία με το περιοδικό Γαστρονόμος έχουν καταγραφεί τα υλικά, οι γενικότερες διατροφικές συνήθειες και οι συνταγές της εποχής. Όλα μαζί είναι σημείο αναφοράς σε ένα ιδιαίτερο μενού, 12 μοναδικών συνταγών που έχει αναπτύξει ο chef Λευτέρης Λαζάρου και έχουν υιοθετηθεί από εστιατόρια της Πελοποννήσου και προσφέρονται στους επισκέπτες. Παράλληλα, εστιατόρια εκτός Πελοποννήσου έχουν εμπνευστεί από τα υλικά της έρευνας και δημιουργούν τις δικές του συνταγές.
  • Φύση: 27 αιωνόβια δέντρα της Πελοποννήσου αφηγούνται σημαντικές στιγμές του Αγώνα και αποκτούν ειδική σήμανση, ενώ έχουν ενσωματωθεί στις 21 ειδικές διαδρομές του προγράμματος. Με αυτόν τον τρόπο, γίνονται ζωντανοί μάρτυρες των γεγονότων εκείνης της εποχής.

Το καινοτόμο πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ‘21, υλοποιείται με στρατηγικούς εταίρους την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Ανατολικής Μάνης, Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Κορινθίων, Μονεμβασίας, Ναυπλιέων, Πύλου-Νέστορος, Τρίπολης, καθώς και με τους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας, Τριφυλίας.