Πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας καταγγέλλει το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής COP26 για το κλίμα

17 11 2021 | 09:34

ΔΟΥΒΛΙΝΟ

«Δεν τα καταφέραμε ακριβώς», δήλωσε η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας Μέρι Ρόμπινσον σχετικά με την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP26, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι κάτω των 60 ετών θα αντιμετωπίσουν πιθανότατα έναν «λιγότερο βιώσιμο» κόσμο.

Η Ρόμπινσον, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ιρλανδίας, με θητεία από το 1990 έως το 1997, και η οποία έκτοτε έχει διατελέσει τόσο Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όσο και πρόεδρος της οργάνωσης The Elders, δήλωσε στο RTÉ ότι ενώ σημειώθηκε κάποια πρόοδος, πολλοί σύνεδροι έφυγαν «σχεδόν σε απόγνωση».

Η σύνοδος κορυφής ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση σχεδόν 200 χωρών για τη «σταδιακή μείωση» και όχι τη «σταδιακή κατάργηση» του γαιάνθρακα, απόφαση η οποία επικρίθηκε από πολλούς και επειδή είναι ανεπαρκής και επειδή μειώνει την πιθανότητα να επιτευχθεί ο στόχος της αποφυγής της υπερθέρμανσης πλέον του 1,5 βαθμού Κελσίου. 

Το συμπέρασμα του ClimateAction Tracker κατά τη διάρκεια της διάσκεψης ότι ο κόσμος βρίσκεται σε τροχιά αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2,4 βαθμούς, είπε, σημαίνει ότι όποιος είναι σήμερα κάτω των 60 ετών είναι πιθανό να βιώσει έναν κόσμο με πολύ πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, ξηρασίες και μαζικές εκτοπίσεις. 

«Όποιος είναι κάτω των 30 ετών είναι βέβαιο ότι θα ζήσει σε αυτόν τον κόσμο», είπε, προσθέτοντας ότι «το γεγονός ότι δεν έχουμε περάσει αυτή την αντίληψη στους ηγέτες είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν είχαμε μια καλή COP».  

Παρότι σημείωσε ότι επιτεύχθηκαν συμφωνίες σε διάφορους τομείς, η Robinson επέκρινε τους μεγαλύτερους ρυπαντές του κόσμου για έλλειψη φιλοδοξίας και δήλωσε ότι ο κόσμος βρίσκεται πλέον σε «κατάσταση κρίσης». 

Κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, να επενδύσουν προκειμένου να «γίνουν πράσινες με οικονομικά προσιτό τρόπο».

 

 

16 Nοεμβρίου 2021

Euractiv