Προσαγωγές ακτιβιστών της Greenpeace σε ειρηνική διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

10 06 2020 | 11:24

Ακτιβιστές της Greenpeace βρέθηκαν σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στον Υπουργό, ζητώντας του να επιλέξει: “κ. Χατζηδάκη, φυσικός πλούτος ή πετρέλαιο;”. Στην προσπάθειά τους να αναρτήσουν πανό στην κεντρική πρόσοψη του κτιρίου του Υπουργείου και να εκφράσουν ειρηνικά την αντίδρασή τους στο νέο περιβαλλοντικό νόμο, η αστυνομία απάντησε με προσαγωγές 4 ακτιβιστών.  Η Greenpeace, με αυτήν την ειρηνική δράση της, ενώνει τη φωνή της με χιλιάδες πολίτες από όλη τη χώρα που αντιδρούν στον νέο περιβαλλοντικό νόμο και συμμετέχουν στη σημερινή Ημέρα Δράσης[1], ο καθένας με τον δικό του ειρηνικό τρόπο. Κοινός παρονομαστής η απαίτηση από τον Υπουργό, κ. Χατζηδάκη να ξεκαθαρίσει αν θα ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο και θα προστατέψει το φυσικό περιβάλλον της χώρας ή θα συνεχίσει να υποστηρίζει ως “περιβαλλοντικό εκσυγχρονισμό” την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του περιβάλλοντος, φιμώνοντας παράλληλα την κοινωνία που αγωνιά για το μέλλον της. 

Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, 42.000 πολίτες της χώρας συντάχθηκαν μαζί με την Greenpeace και το WWF Ελλάς απέναντι στο “μαύρο” ενός νομοσχεδίου με πολλές προβληματικές αλλά και επικίνδυνες για το περιβάλλον διατάξεις, στην κορυφή των οποίων βρίσκονται τα άρθρα 44 και 110, που αντιμετωπίζουν τα φυσικά οικοσυστήματα και τις τοπικές κοινωνίες ως εμπόδιο στις εξορύξεις πετρελαίου και αερίου[2]! 

Οι σημερινές προσαγωγές ειρηνικών ακτιβιστών δεν θα σταματήσουν τον αγώνα μας. Είμαστε εδώ για να θυμίσουμε στον Υπουργό ότι την κοινωνική συναίνεση δεν τη διαμορφώνει μόνος του. Δεν θα σταματήσουμε στιγμή να διεκδικούμε το δικαίωμα να ζούμε σε μία χώρα που κρατάει ζωντανό τον φυσικό της πλούτο. Δεν νοείται πράσινη ανάπτυξη με επεμβάσεις της αστυνομίας όπως η σημερινή ή συλλήψεις σαν αυτές που έλαβαν χώρα το περασμένο Σάββατο στο Σύνταγμα[3]. Είναι αδιανόητο συμπολίτες μας, όπως μέλη της ομάδας Άγρυπνοι Πολίτες, να συλλαμβάνονται επειδή υπερασπίζονται τον φυσικό περιβάλλον της χώρας και το δικαίωμά τους στην ειρηνική διαμαρτυρία. Είναι αδιανόητο να επεμβαίνει η αστυνομία για να σταματήσει την ειρηνική διαμαρτυρία μας σε μια απόπειρα να φιμώσει το μήνυμά μας. Σήμερα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ η συνεχιση του αγώνα μας και η ενδυνάμωση του αιτήματος χιλιάδων συμπολιτών μας να διαφυλάξουμε τον εθνικό πλούτο της χώρας μας” τόνισε, καταλήγοντας ο Κωστής Γριμάνης

Καλούμε τους πολίτες όλης της χώρας να συμμετέχουν στην Ημέρα Δράσης:

                                              https://www.greenpeace.org/greece/imera-drasis-10-iouniou/

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει αποφασίσει την πλήρη απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ως το 2050, εν τούτοις έχει παραχωρήσει 77.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα χερσαίας και θαλάσσιας έκτασης (περίπου η μισή έκταση της χώρας) σε πετρελαϊκές εταιρείες για εξορύξεις. Πρόκειται για τον απόλυτο παραλογισμό. Πολλές από αυτές τις περιοχές βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας και ο νέος περιβαλλοντικός (sic) νόμος καταργεί αυτό το ‘εμπόδιο’ για τις ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρείες.

Ο νέος νόμος απειλεί ευθέως το μέλλον της χώρας και παραβιάζει το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμά μας στη ζωή και σε ένα ασφαλές και υγιές φυσικό περιβάλλον . Ο κ. Χατζηδάκης οφείλει να σταματήσει να υπακούει τυφλά στις εντολές μίας βρώμικης βιομηχανίας, που πνέει τα λοίσθια. Οφείλει να βρει το πολιτικό θάρρος να ακυρώσει τα σχέδια εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας και να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του για μία οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα ως το 2050,” δήλωσε ο Κωστής Γριμάνης, υπεύθυνος για την εκστρατεία της κλιματικής δικαιοσύνης στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η επιστήμη είναι σαφής και προειδοποιεί ότι αν δεν σταματήσουμε την καύση ορυκτών καυσίμων τα επόμενα 20-25 χρόνια και δεν προστατεύσουμε την εναπομείνασα βιοποικιλότητα, η κατάρρευση του παγκόσμιου οικοσυστήματος είναι θέμα λίγων δεκαετιών[4], με ολέθριες συνέπειες για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής, κινδυνεύοντας με μαζική και αμετάκλητη ερημοποίηση[6] και ραγδαία αύξηση των δασικών πυρκαγιών και των ακραίων βροχοπτώσεων.[6]

Αν διδαχτήκαμε κάτι από την πανδημία είναι ότι το υγιές φυσικό περιβάλλον είναι ο καλύτερος τρόπος να θωρακίσουμε τη δημόσια υγεία και να χτίσουμε σε στέρεη βάση την επόμενη ημέρα. Η Greenpeace για άλλη μία φορά ζητά από τον Υπουργό και την Κυβέρνηση να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αλλάξουν τις πολιτικές που προωθούν τις εξορύξεις και την υπονόμευση του φυσικού περιβάλλοντος. 

Aμοντάριστα πλάνα της δρασης και των προσαγωγών: https://we.tl/t-Sr4PaubwMH

Βιντεο: Σταύρος Συμεωνίδης / Greenpeace

 

γ

 

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Σταθιάς / Greenpeace

 

Σημειώσεις:

[1] Η Greenpeace καλεί τους πολίτες σήμερα, άμεσα και μαζικά, στην Πανελλήνια Ημέρα Δράσης, ώστε όλοι μαζί να πιέσουμε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προστατέψει το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας. 

[2]Με το άρθρο 44 επιτρέπονται οι εξορύξεις - συμπεριλαμβανομένων και των εξορύξεων υδρογονανθράκων - σε περιοχές προστασίας της φύσης. Με το άρθρο 110 αφαιρείται το δικαίωμα γνώμης από τους τοπικούς φορείς αυτοδιοίκησης για έρευνες που αφορούν σε δημοτικές εκτάσεις για ένα διάστημα 3 μηνών. Δείτε το κείμενο που υπέγραψαν 42.000 πολίτες μέσα σε ένα διάστημα μόλις δέκα ημερών όταν το εν λόγω νομοσχέδιο γινόταν θέμα συζήτησης στη Βουλή. 

[3] Μέλη της ομάδας “Άγρυπνοι Πολίτες” συνελήφθησαν το περασμένο Σάββατο στο Σύνταγμα κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαμαρτυρίας για τον νέο περιβαλλοντικό νόμο.  Διαβάστε περισσότερα εδώ

[4] Ζούμε την 6η μαζική εξαφάνιση ειδών στην ιστορία του πλανήτη. Η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι τόσο μεγάλη που ότι κάνουμε τα επόμενα 10 με 50 χρόνια θα καθορίσει το μέλλον της ανθρωπότητας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την επιστημονική μελέτη σύμφωνα με την οποία βρισκόμαστε μπροστά στο φάσμα κατάρρευσης του ανθρώπινου πολιτισμού εξαιτίας της απώλειας της βιοποικιλότητας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται κυρίως από τα ορυκτά καύσιμα.

[5] Το 40% της Ελλάδας κινδυνεύει με ερημοποίηση τις επόμενες δεκαετίες.

[6] Διαβάστε περισσότερα για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα και πώς συνδέεται η κλιματική κατάρρευση με τα δικαιώματά μας 

 

 

10 Iουνίου 2020

Greenpeace