Προσαρμογές στους ευρωπαϊκούς στόχους και όχι ριζικές αλλαγές περιλαμβάνει το σχέδιο του νέου ΕΣΕΚ που παρέδωσε ο Π. Κάπρος στο Θ. Σκυλακάκη

Το προκαταρτικό κείμενο για το επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που πρέπει να αποσταλεί στις Βρυξέλλες μέχρι τις 30 Ιουνίου παρέδωσε χθες στο νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη ο απερχόμενος υπουργός, καθηγητής Παντελής Κάπρος.

Όπως είπε, «μαζί με την κυρία Σδούκου και τα υπόλοιπα στελέχη, φτιάξαμε μια ομάδα, η οποία έγραψε ένα κείμενο, ένα σχέδιο, που αφορούσε στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που εκκρεμούσε. Η δουλειά, βεβαίως, είχε γίνει επί υπουργίας Κωνσταντίνου Σκρέκα, είχαν ετοιμαστεί οι αριθμοί, δεν είχε γραφτεί το κείμενο. Έτσι, γράφτηκε ένα πρώτο κείμενο, διότι η προθεσμία είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου».

Τι περιλαμβάνει

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το νέο προσχέδιο έχει διαφορές και τροποποιήσεις σε σχέση με εκείνο που είχε παρουσιάσει αρχικά, τον Ιανουάριο του 2023, ο τότε υπουργός Κώστας Σκρέκας. Δεν πρόκειται ωστόσο για ριζικές αλλαγές, ούτε για αλλαγή φιλοσοφίας σχετικά, για παράδειγμα, με το ρόλο του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο, ή με την «εσωτερική κατανομή» στις τεχνολογίες ΑΠΕ.

Οι τροποποιήσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπαγορεύτηκαν από την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών στόχων τόσο ως προς τη διείσδυση των ΑΠΕ, όσο και ως προς την ενεργειακή εξοικονόμηση – με τους νέους στόχους στους οποίους κατέληξε η Ε.Ε. να είναι μεν πιο φιλόδοξοι, όχι όμως στα επίπεδα που φαινόταν πως θα «κλείδωναν» υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης. 

Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί η διείσδυση των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, όπου ο ευρωπαϊκός στόχος αναβαθμίστηκε στο 42,5%, από 40% που προβλεπόταν νωρίτερα. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από το 45% που είχε υπερψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο. 

Επίσης, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, η Κομισιόν είχε προτείνει ο «πήχυς» για την ενεργειακή εξοικονόμηση να αυξηθεί στο 14%, από 9%, και το Ευρωκοινοβούλιο είχε υπερψηφίσει πρόταση για 13%. Η συμφωνία που τελικά επετεύχθη «κλείδωσε» στο 11,7%. 

Όπως προαναφέρθηκε, η αναπροσαρμογή του επικαιροποιημένου ΕΣΕΚ στους παραπάνω οριστικοποιημένα ποσοστά δεν άλλαξε τη γενική φιλοσοφία των «πυλώνων» του. Έτσι, οι αναθεωρήσεις που έγιναν έχουν περισσότερο τον χαρακτήρα διορθώσεων των προβλέψεων για το εγχώριο ενεργειακό σύστημα για τις επόμενες 10ετίες (με πρώτο ορόσημο το 2030), και όχι σημαντικών αλλαγών. 

Στο πλαίσιο των βασικών «πυλώνων» του επικαιροποιημένου Εθνικού Σχεδίου, όπως αυτό είχε παρουσιαστεί από τον κ. Σκρέκα, προβλέπεται ότι στα φωτοβολταϊκά ο στόχος για το 2030 προσδιορίζεται στα 14,1 GW, από 5 GW που είναι σήμερα, και για τα χερσαία αιολικά στα 7 GW (από 5 GW). Παράλληλα, τίθεται στόχος για 2,7 GW offshore αιολικών, με αύξηση των υδροηλεκτρικών στα 4 GW, ενώ η κατανάλωση αερίου αναμένεται να υποχωρήσει από 70 TWh το 2021 σε 36 TWh το 2030.  

Αποστολή

Είναι άγνωστο εάν ο κ. Σκυλακάκης θα σπεύσει να στείλει στις Βρυξέλλες το προσχέδιο μέχρι την προθεσμία της 30ης Ιουνίου ή αν θα το κάνει λίγες μέρες αργότερα. «Βεβαίως όλο το θέμα αυτό είναι ανοικτό προς νέα επεξεργασία και πολιτική απόφαση» ανέφερε χθες ο κ. Κάπρος.

Η διαδικασία που προβλέπεται, πάντως, είναι να ληφθούν πρώτα οι όποιες παρατηρήσεις της Κομισιόν, στη βάση αυτού του προκαταρκτικού κειμένου, ώστε αυτές να ενσωματωθούν στο επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο. Με την ενσωμάτωσή τους, ολοκληρωμένο πλέον το ΕΣΕΚ θα τεθεί στη συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση, για να τοποθετηθούν επί των προβλέψεων του οι φορείς της αγοράς, καθώς και οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφερόμενος

 

σ