Προσοχή: Το πολύ shopping καταστρέφει τον πλανήτη

04 11 2021 | 11:36

Λιγότερη κατανάλωση είναι καλύτερη για το περιβάλλον και το κλίμα. Και όμως σε πολλούς αρέσει να αγοράζουν πολύ περισσότερα από αυτά που πραγματικά χρειάζονται

Για λίγα ευρώ καινούργια έπιπλα, με λίγα κλικ το νέο χειμωνιάτικο πουλόβερ. Τα ψώνια είναι πολύ βολικά στην καθημερινότητά μας πλέον και σε πολλές περιπτώσεις επίσης πολύ φθηνά. Συχνά δεν παίρνει και πολύ χρόνο να σκεφθούμε, πολλές αποφάσεις για αγορές λαμβάνονται σχεδόν τυχαία.

Οι ειδικοί προειδοποιούν: η υπερβολική καταναλωτική συμπεριφορά καταστρέφει τον πλανήτη μας. Ο Καναδός δημοσιογράφος Τζέιμς Μπέρναρτ ΜακΚίνον για παράδειγμα προειδοποιεί στο βιβλίο του «Η μέρα που θα σταματήσουμε να ψωνίζουμε», πως η κατανάλωση είναι η μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον. Αλλά γιατί σε πολλούς αρέσει να ψωνίζουν τόσο πολύ; Και πώς μπορεί να μειωθεί συνειδητά η κατανάλωση;

Από τη σκοπιά της ψυχολόγου της οικονομίας Πέτρα Γιάγκοβ η κατανάλωση έχει πολύ μεγάλη αξία στην κοινωνία μας. «Συχνά ισχύει το εξής: ‘αγοράζω, άρα υπάρχω’», λέει. Μας αρέσει να ψωνίζουμε σε καταστάσεις όπου δεν αισθανόμαστε καλά. Μετά αποκτούμε κάτι και αποζημιωνόμαστε», συμπληρώνει. Για πολλούς, τα ψώνια είναι μια ευκαιρία για διασκέδαση και να ξεφύγεις λίγο από την καθημερινότητα.

Η σκέψη να είσαι ντυμένος πάντα με την τελευταία λέξη της μόδας, να έχεις το πιο κομψό αυτοκίνητο και να θέλεις να έχεις τον πιο σύγχρονο εσωτερικό εξοπλισμό για το σπίτι προκύπτει από τη βασική ανάγκη να θέλεις να εκτιμήσεις τον εαυτό σου.

Διαβάστε τη συνέχεια στην Deutsche Welle

 

 

2 November 2021

newmoney