Προσθέτουν μπαταρίες οι επενδυτές ΑΠΕ για να πάρουν προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο – Αιτήσεις 1.380 Μεγαβάτ στη ΡΑΕ, κυρίως για αποθήκευση με απορρόφηση από το δίκτυο

Ευήκοα ώτα φαίνεται πως βρήκε ήδη στην επενδυτική κοινότητα το «σήμα» της πολιτείας, μέσω του πλαισίου προτεραιότητας στη χορήγηση όρων σύνδεσης, για την προώθηση των νέων μονάδων ΑΠΕ οι οποίες θα συνδυάζονται με αποθήκευση behind the meter. 

Αυτό δείχνουν οι περιπτώσεις παραγωγών που αποφάσισαν στο μεταξύ να αλλάξουν τα επενδυτικά τους σχέδια, προσθέτοντας μπαταρίες στα σχεδιαζόμενα έργα τους. Έτσι, αν και έχουν περάσει μόλις 3,5 μήνες από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για το πλαίσιο προτεραιότητας, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν τροποποιηθεί για αυτό τον σκοπό Βεβαιώσεις Παραγωγού (ή έχουν υποβληθεί αιτήσεις τροποποίησης) για υποψήφιες μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1.380 Μεγαβάτ. 

 

Η κινητροδότηση για τον συνδυασμό ΑΠΕ με μονάδα αποθήκευσης έγινε με την υπαγωγή στην Υπουργική Απόφαση των σχετικών έργων στη Δ Ομάδα προτεραιότητας στη χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ. Προβάδισμα έχουν τα έργα με μπαταρίες οι οποίες δεν θα απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο, καθώς αυτά κατατάσσονται στην υποομάδα Δ1. Αντίθετα, οι μονάδες με μπαταρίες που θα απορροφούν από το δίκτυο κατατάσσονται στην υποομάδα Δ2. 

Διαφορετική διαδικασία για την αίτηση τροποποίησης 

Ο συνδυασμός ενός υφιστάμενου υποψήφιου έργου με μπαταρία μπορεί να σημαίνει την «αναρρίχηση» έως και δύο Ομάδες της αίτησης σύνδεσής του στο σύστημα, αποτελώντας επομένως έναν σημαντικό λόγο για αυτή την επιλογή. Και για τις δύο υποομάδες, έχει καθορισθεί μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης στα 1.000 Mεγαβάτ, με ανώτατο όριο ανά σταθμό τα 250 Μεγαβάτ. Επίσης, η απόκλιση ισχύος είναι 20%.

Η δυνατότητα ή μη απορρόφησης ενέργειας διαφοροποιεί και τη διαδικασία υποβολής της αίτησης τροποποίησης της Βεβαίωσης Παραγωγού. Έτσι, στην περίπτωση που προβλέπεται πως η μπαταρία θα μπορεί να απορροφά ενέργεια και από το δίκτυο, η αίτηση τροποποίησης πρέπει να κατατεθεί εντός ενός από τους τρεις σχετικούς Κύκλους υποβολής. Αντίθετα, αν η μπαταρία δεν θα απορροφά ενέργεια από το δίκτυο, το αίτημα τροποποίησης κατατίθεται εκτός κύκλου, οποιαδήποτε στιγμή. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης έχει μεσολαβήσει ένας μόνο κύκλος αιτήσεων τροποποίησης, αυτός του Οκτωβρίου. Παρʼ όλα αυτά ο κύκλος αξιοποιήθηκε από επενδυτές ώστε σε 25 σχεδιαζόμενα έργα, συνολικής ισχύος 660 Μεγαβάτ, να προστεθούν μπαταρίες με δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας από το δίκτυο. 

Την ίδια στιγμή, ήδη έχουν εκδοθεί αποφάσεις για την τροποποίηση των Βεβαιώσεων Παραγωγού 5 μονάδων, συνολικής ισχύος 725 Μεγαβάτ, ώστε να προστεθούν σε αυτές μπαταρίες χωρίς τη δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας. Μάλιστα, από τα έργα αυτά, τα δύο αποτελούν mega πρότζεκτ, με ισχύ 309 και 252 Μεγαβάτ. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, προς ώρας δεν έχουν υποβληθεί άλλες αιτήσεις τροποποίησης Βεβαιώσεων για την προσθήκη αποθήκευσης χωρίς τη δυνατότητα απορρόφησης. 

«Εγκατάλειψη» των εγγυημένων τιμών 

Στην περίπτωση των παραπάνω έργων, η προσθήκη αποθήκευσης σημαίνει την «άνοδο» της αίτησης σύνδεσης στην υποομάδα Δ1. Την ίδια στιγμή, τα έργα θα συνεχίσουν να μπορούν να διεκδικήσουν εγγυημένη «ταρίφα», διεκδικώντας θέση στα συστήματα ΑΠΕ με μπαταρίες behind the meter που θα αποσπάσουν εγγυημένες τιμές υπό το νέο σχήμα στήριξης. Το σχήμα αυτό προβλέπει την παροχή εγγυημένων τιμών σε ένα χαρτοφυλάκιο 200 Μεγαβάτ, με το ΥΠΕΝ όπως έχει γράψει το energypress, να εξετάζει το ενδεχόμενο να πολλαπλασιάσει το μέγεθός του. 

Από την άλλη πλευρά, τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν πως, τουλάχιστον από αριθμητική άποψη, για τη μεγαλύτερη «μάζα» έργων τουλάχιστον σε πρώτη φάση προτιμήθηκε η επιλογή της μπαταρίας με δυνατότητα απορρόφησης από το δίκτυο. Αυτό σημαίνει πως τα συστήματα ΑΠΕ «εγκαταλείπουν» το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν εγγυημένη ταρίφα, κατατασσόμενα μάλιστα στη χαμηλότερη υποομάδα Δ2. 

Παραγωγοί που έχουν προχωρήσει σε τροποποιήσεις για την υπαγωγή πρότζεκτ τους στην υποομάδα Δ2 επισημαίνουν πως προσθέτουν μπαταρίες με δυνατότητα απορρόφησης σε έργα ΑΠΕ του χαρτοφυλακίου τους, τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν προόριζαν για τη διεκδίκηση «ταρίφας». Επομένως, διαβλέπουν ότι ένα τέτοιο έργο ΑΠΕ θα λειτουργεί επικουρικά στη μονάδα αποθήκευσης, ώστε η μπαταρία να είναι πιο ευέλικτη ή αποδοτική στην παροχή υπηρεσιών στο σύστημα.

 

1